Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 25 januari 2015

Bulten tjänar på mindre i kassan

På Shareville diskuteras Bultens feta kassa (länk). Min åsikt är att Bulten ligger lite högt i rörelsekapital just nu i samband med att en ny fsp-kund (GM?) fasas in.

Sälja full-service-partner-kontrakt kanske kan jämföras med när Ericsson och Nokia säljer telefonsystem. Det gäller att visa att musklerna finns för att klara nya kontrakt. Det är i så fall argumentet för en stor kassa. Jag är dock tveksam till detta, då Bultens produkter inte kräver underhåll. Det låter som en bättre kapitalanvändning att öka verksamheten vid behov och i så fall gärna lånefinansierat (en expansion är ju knuten till ett nytt kassaflöde, så brygglån känns som en rimlig finansiering).

Ett annat möjligt område att använda pengarna vore ett förvärv. Det finns några möjliga större kandidater i Europa. Intressantast vore kanske att spegla  Nedschroef som såldes till Kina. Bulten kunde väl köpa något där? Eller varför inte låta en kinesisk köpare av Bulten använda kassan till finansiering - det är en inte okänd utveckling för bolag med mycket pengar.  Utdelning känns som ett bra alternativ tycker jag. Sämst och inte uteslutet är att pengarna på omvägar letar sig in i den ryska verksamheten.

Oavsett så stiger kursen på Bulten om kassan minskar på ett klokt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam