Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 7 januari 2015

Är det lönt att investera själv?

Är det meningsfullt att investera själv eller är det indexfonder som privatpersoner borde hålla sig till? Diskussionen  har fortsatt på Shareville. 

Så här tänker jag. Jag har inte så mycket illusioner om att kunna överprestera på sikt. Svårt att veta om det kan finnas små marknadsimperfektioner och ännu svårare att bedöma om mina beslut har tajmat dem eller om det bara är tur. Forskning visar att de flesta överskattar effekten av egna beslut och underskattar omgivningens effekt. Det här gäller ju dock även för alla typer av fonder och historiskt baserade index. Kasta pil är möjligen det rationella valet.

Däremot är vi ju tillsammans marknaden så mina affärer är en minimal kugge i att skapa rätt pris, så antagligen får jag lite betalt för den information jag samlar in. Betalar gör de som avstår från insamlingen, dvs bland annat indexfonder och andra som mer har målet att ha likvida och någorlunda säkra tillgångar som växer i en vettig takt. Egentligen alla som är beredda att köpa utan att titta på prislappen utan nöjer sig med det "marknadspris" aktiva aktörer skapat. Eftersom det finns tillräckligt många aktiva aktörer leder konkurrensen till att priset rör sig mot kostnaden för tillgången plus en avkastning för insamlad information (antagligen väldigt låg). Sedan får nog både aktiva och passiva ägare betala en premie till insiders men det är inte så mycket att göra åt. Till skillnad från poker ska ju investeringar förhoppningsvis inte vara ett nollsummespel. Trevligt för det skapar plats för många djur i skogen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam