Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 24 januari 2015

För dyrt investera i Lending Club

Börsveckan hade en artikel om Lending Club. Jag gillar tanken med social investing  (heja Nordnet!) men det här verkar vara en farlig investering i mina ögon. Skuggbanker brukar så småningom dra på sig myndigheternas uppmärksamhet (påhejade av storbankerna). Det hände i Sverige 1990 och pågår i Kina just nu. Lägg till det att commoditization i banksektorn lika väl kan locka in Google och Facebook. Troligast är dock att bankerna (och kortföretagen) med myndigheternas hjälp tar tillbaka det som de ser som sin marknad. Uber är ett aktuellt exempel på hur tufft det är att ha staten emot sig och Seamless erfarenheter visar väl att banker inte är så lätta att tas med.

Det går därför inte att bara dra ett streck rakt från nuvarande marknadsandel på 1,8 procent upp till 10 som bolaget hoppas på (båda baserade på deras egen bedömning av målmarknad). Det ser väldigt högt ut att betala p/e 2015 på 110. Om målmarknaden nås motsvarar det med nuvarande marginaler p/e 23. Högt det med för en tjänst som i grunden ska vara lågpris.

Nu kanske jag är väl negativ. Lending Club har ju visat att modellen är lönsam och deras databas med låneuppgifter förfinar förstås kreditgivning. Trots det - varför betala så mycket för löften som ännu inte infriats. Det verkar lönsammare att låna ut samma pengar via Lending Club.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam