Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 28 januari 2015

Qualcomm utslagen på teknisk knock out

Några få men viktiga ljusglimtar räckte inte för att vända Qualcomm, som visserligen överträffade förväntat resultat för 2014 men sänker sina estimat för 2015 (igen). Nattsvart och aktien är ned 8 procent i efterhandeln i USA:

Ett kinesiskt bolag har börjat betala sina licenser igen och en lösning på hela problemen i Kina går att ana. Fortsatt tillväxt på antal sålda enheter både inom modem och chip var också bra men det räckte inte för att dämpa de smällar som också kom i rapporten. Qualcomm bekräftar att en stor premiumtillverkare (läs Samsung) väljer bort deras toppchip (810:an) och att produktmixen sänker marginalerna (läs att billiga telefoner säljer bättre och att Apple som bara delvis använder Qualcomm tar marknadsandelar). Det är också mycket hård konkurrens om chip till de billigare mobiltelefoner. Mycket tyder på att Intel är tillbaka på den banan. Allt sammanvägt blir det möjligen en tillväxt i vinst men den blir, för att citera svensk politik, vinster på ensiffriga låga procenttal.

En numera något udda värdedrivare är att bolaget kan höja sin obefinliga belåning och dela ut pengarna för att få en bättre kapitalstruktur. Det känns dock lite konstigt att låna för att dela ut i ett bolag som inte längre växer.

En intressant not är att Apple tänker göra som sina kinesiska kollegor och bestrida licensmodellerna. Apple gör det i en rättsprocess mot Ericsson (länk) - lite off topic men i det här fallet är det alltså Apple som inte vill betala för andras uppfinningar. För Qualcomm lär det ge en hårdare marknad framöver.

Det gör ont när det smäller men det är bara att acceptera tuffa fakta. Den oro, som faktiskt ventilerats en del på SeekingAlpha, har i huvudsak trillat in. Qualcomm har inte klarat av att hålla tag i ok tillväxt och fantastiska kassaflöden. Låga multiplar, starkt kassaflöde, utvecklingstillväxt och inga lån visade sig vara en värdefälla. Dags att stiga av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam