Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 12 januari 2015

Rabatt på tyska premiumbilar

Jag följde upp Credit Suisse iakttagelse att tyska börsen är billig jämfört med alternativen. Det är en del av min akutella makrobedömning (länk). Det verkar fortfarande stämma Dax har ett förväntat p/e för 2015 på 13 (enligt Ard per 17 december 2014). Snittet sedan 1980 ligger på 19. Det är jämförbart med amerikanska nivåer. S&P500 ligger per 9 januari på knappt 17 (enligt wsj) för 2015.

Det är alltså 20-25 procent billigare att köpa tyska vinster än amerikanska.  Vad är då den förväntade valutautvecklingen? En vettig gissning finns på sajten poundsterling (länk). Deras förväntade kurs på eur/usd 1.12 skulle innebära en drygt 5 procent starkare dollar mot euron i år. Den mest extrema gissningen jag sett ligger på eur/usd 1,0 (historiskt om det händer). Det skulle vara 18 procent mot nuvarande kurs.

För mig är det här starka argument att köpa ett exportinriktat tyskt bolag. Bmw ligger enligt den här sajten  (länk, obs avser stamaktien) 19 procent under 10-årssnittet. Det är även intuitivt billigt att betala p/e 9,4 baserat på konsensus enligt Finanzen.net. En intressant detalj är att förra årets utdelning på 2,6 procent låg exakt på 10-årssnittet.

När det gäller bilförsäljningen håller Bmw förstaplatsen i premiumsegmentet. Just nu växer billagare märken som Toyota och VW snabbare i Usa (över 10 procent mot Bmw som växte med 8). Globalt har jag dock inte sett något som tyder på att trenden mot att premium tar marknadsandelar avtar. Så jag är inte orolig för att Bmw skulle landa under den globala prognosen på 6,4 procent. Runt 10 procents ökad försäljning  (i euro) är en bra gissning. Det är väl möjligen det som är invändningen - allt det här ligger ju helt öppet i konsemsus. Men å andra sidan är ju analytikernas riktkurs i snitt runt 105 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam