Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 7 januari 2015

Dolda värden i Qualcomm

Qualcomm är delägare i snabbväxande kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi. Hur mycket är inte känt men en vettig gissning finns i en aktuell artikel på Seeking Alpha. Kanske 5 procent är slutsatsen. Xiaomi ska enligt ryktet börsnoteras i år. Det skulle då synliggöra ett värde i balansräkningen på cirka 5 mdr dollar. Till det kan nog en del till adderas för det nära bandet med världens just nu snabbast växande tillverkare. Det finns inget i värderingen av eller skriverier om bolaget som gör det uppenbart att övervärden är inprisade. Qualcomm är värt 128 miljarder. Huvudkudden Xiaomi ger skulle kunna vara 5-10 procent av detta. 

Qualcomm har haft rejäla (och dyra) problem med kinsesiska konkurrensmyndigheter. Mycket tyder på att dessa är på väg att lätta, bland annat utspel i frågan både från vita huset och den kinesiska ledningen. Andra utmaningar inkluderar att Apple, som köper av Qualcomm men gör mer av jobbet själva, tar andelar av Samsung samt att Intel till slut verkar ha fått bättre ordning på sina processorer till mobila enheter. Så risker saknas inte men till p/e 16 för 2015 ser Qualcomm inte så farligt dyrt för någon som tror på starkare dollar. Jag landar nog i neutral till svagt positiv till aktien. Lite har jag gläntat på dörren till ökat innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam