Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 2 januari 2015

Memento mori 2014

Vissa år behöver man påminnas om sin dödlighet, så även inom ekonomin. Vi vet för det var inte så länge sedan olika (icke finansiella) livshändelser minskade balansräkningen med en miljon på drygt ett år. 2014 var detta nästan bortglömt. Rekorden stod som spön i backen. Det egna kapitalet växte med 40 procent till 3,6 miljoner. Aktieportföljen gick över miljonen och den genomsnittliga årsavkastningen är nu inne på tredje året över 30 procent. Vi styr volatiliteten i portföljen så att den följer svenska börsen (sixrx). Därför är en jämförelse med Sverigefonder relevant. Vår portfölj hade, enligt data från Morningstar, varit den fjärde bästa fonden (av 107) i den kategorin de tre senaste åren. Trots ganska stora utgifter, som nytt tak, landade rörelseresultatet på 185 tusen. Tack Affärsmodellen! I år fick du dock se dig slagen av aktieförvaltningen som drog in 243 tusen. Vår, jag påminner om det, högst ordinära villa fortsätter också att ticka på uppåt. En värdering på 6,5 miljoner är 600 tusen mer än förra året vid den här tiden. Ja, ni fattar. Det har gått bra - väldigt bra.

Avkylningen kommer väl så småningom och när det gäller huset är den nästan efterlängtad. För vi skulle gärna flytta till något större. Just nu passar jag dock på att glädjas och att ägna ett ögonblick åt tanken åt vår (ekonomis) dödlighet. Memento mori homo economicus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam