Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 3 januari 2015

Hur överleva en börskrasch?

Det blir säkert ett svängigt börsår men vad ska man göra om det övergår till ett ras? Jag tänker så här.
Kommer det en tung krasch rasar allt (i nivå med 1987, 1999 eller 2007). Bra riskspridning dämpar fallet medan smala portföljer brukar gå rätt igenom isen. Fast är det dags så är det bara cash (eller korträntefonder) som fungerar. Det brukar ju sägas att när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked. Det brukar gälla efter stora nedgångar. Många stora förmögenheter har byggts genom att det funnits pengar att satsa när det blir billigt. Ett bra alternativ till kontanter är att sänka exponeringen i portföljen på något annat sätt. Det finns väl i huvudsak tre strategier som brukar tillämpas. Du kan försöka köpa tillgångar med låg korrelation till börsen. Råvaror och ibland fastigheter kan, liksom exempelvis en del tillväxtmarknader och bolag, vara sådana men i den här konjunkturfasen är jag tveksam till om det kommer att fungera. Du kan försöka köpa defensiva aktier (el och mat brukar vara exempel) som inte rör sig lika snabbt som hela börsen (kolla deras betavärde). Problemet är att många av dessa numera är rejält uppblåsta av låga räntor. Slutligen kan du sänka risken genom att köpa bearfonder. De kostar en del i förvaltning men kan vara ett alternativ. För den orolige finns det dock ingen skönare huvudkudde än kontanter.

Ett missförstånd när det gäller börskrascher är att allt händer på ett ögonblick. Nedgången brukar börja brant men sedan pågå någon månad. Problemet är att vid det laget har vi alla vant oss vid att volatilitet som den vi hade i höstas är köplägen snarare än dags att kasta sig i livbåtarna. Det urusla rådet till småsparare brukar då vara att sitta still i båten eller till och med att passa på att öka. I alla börsfall har det varit bättre att kliva av när de börjat än att hoppas på värderingar som inte kommer tillbaka. Fråga alla som var förmögna i Ericsson innan det fallet. De riktigt stora förlusterna kommer när man börjar försöka fånga alla fallande knivar (köper mer Ericsson på vägen ned). En bättre strategi är att redan i förväg vara beredd på att det kommer att svänga - kanske uppåt ett tag och säkert nedåt så småningom. Försök därför ha någon defensiv strategi på plats. Skulle det falla när du är fullinvesterad - sälj så att du får kontanter (=handlingsutrymme). Försök däremot inte följa marknadstrenderna med mindre än att du är en riktigt duktig trader.

Jag har två grundpelare i min strategi. Den första är att försöka undvika val som leder till nya svåra val. Går marknaden ner och du inte förstår varför, ska du antagligen sälja - för vad gör du om du sitter kvar och den faller mer? Den andra är att alltid försöka balansera mina innehav och hela portföljen så att de ligger på en nivå där jag vet vad jag ska göra både om den går upp och den går ned. Dvs. jag har bestämt mig i förväg.

Hur tänker ni andra?

3 kommentarer:

  1. Kontanter och om det dyker upp tillfälle, där någon tvingas sälj mark eller fastighet så satsar jag där, på Phuket där jag bor alltså.

    SvaraRadera
  2. Svårt att säga emot den strategin :)

    SvaraRadera
  3. Och kontanter, är det självklart SEK? Om det kraschar i Sverige så kan väl vi få väldiga problem med fastighetsmarknad etc. Hur går det med kronan då? Eller den kanske redan är så baissad som den kan bli?
    /Fredrik

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam