Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 18 maj 2015

Portföljen har kryssat förbi reven... hoppas jag

Portföljen har inte imponerat så här långt i år men ligger trots allt före index (sixrx) med lägre volatilitet. Bra så, men nu hoppas jag lite på att det lossnar.

Vi har en fin historisk avkastning att försvara, som du kan följa i fliken avkastning (länk) eller live på Shareville.

Tuffa april

Det såg ut som om vi skulle fortsätta dryga ut avståndet till index efter första kvartalet. Sedan vände USA överraskande nedåt. Det började med sämre arbetsmarknad än väntat, som jag skrev om i "Usch, vilken felbedömning av jobbdata" (länk). Det där har fortsatt med sänkta bnp-prognoser. lägre industriproduktion och sämre konsumtion än vad de flesta hade prisat in. Det sista kommenterade jag bland annat i inlägget. "Bekymrande amerikansk konjunktur" (länk).

Sämre amerikansk konjunktur och därmed billigare dollar var den exakta motsatsen mot det jag pekade ut i "Inriktning för våra investeringar q2" (länk). Det gjorde april till en månad där vi tappade mot index.

Rapportperioden har inte varit något stöd men har på det hela taget haft en sidledes riktning. Undantagen var fallet i Detusche Bank efter det svala mottagandet av deras strategi och det dito varma när Disneys nöjesparker gick alldeles utmärkt.

Maj vände upp igen

I maj trillade dock en av prognoserna för våra investeringar in. De långa räntorna började stiga, globalt. Därmed fick vi glädje av våra blankade amerikanska statspapper.

Dubbel glädje egentligen, dels har vi tjänat en del pengar på investeringen, dels har själva hedgen fungerat och vår volatilitet föll längre under Stockholmsbörsens.

Fenomenet syns i den senaste veckorapporten. Resultaten från BMW och Investor tyngs av utdelningar men som synes bidrog Barclays än en gång till att jämna ut resultatet. Precis det den är till för. I fredags var portföljen 1 procentenhet över sixrx för i år. Tur det, för jag vill ju upprätthålla bilden av att vårt historiska resultat inte bara är ännu en av aktievärldens alla slumpvandringar. :)

Blickar framåt

Nåja, vi får väl se. Vi är fortfarande viktade mot starkare konjunktur och högre räntor. Jag ändrar inte heller riktningen att dollar och euro ska mötas runt nio kronor. Däremot har jag börjat vikta om dels mot svenska kassaflöden, dels mot en ökad andel mindre bolag. Det sistnämnda var ju det jag skrev om i det senaste inlägget på Nordnetbloggen "Årets småbolagsrea är här - sex köpvärda sommaraktier" (länk).

Sammantaget känner jag att portföljen seglat ganska bra genom en besvärlig passage. Nu hoppas jag på medvind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam