Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 5 maj 2015

Disney håller vändkorsen snurrande

Disney överträffade marknadens förväntningar igen, trots svåra jämförelsetal. Den här gången lämnade filmerna  över stafettpinnen till parkerna och mer överraskande till mediabolagen. Andra halvåret väntar nya Star Wars. Spännande - på flera sätt :)

Vinsten per aktie på $1,23 var 13 cent över marknadens förväntningar. Det var inhemsk amerikansk konsumtion som drev resultatet. Det är en intressant indikator även på hela ekonomin. Parkerna fortsätter öka både intäkter och marginaler. Den prishöjning som väckte en del uppståndelse tidigare under kvartalet bromsade inte besöksantalet. I resten av världen såg det något sämre ut men det beror förstås mycket på dollarns styrka. Förväntningarna är fortsatt höga på den nya anläggningen i Shanghai.

Glädjande och aningen oväntat var också att det går så pass bra för mediebolagen. Disney har hittat en bra nisch i omställningen från linjär TV till nätbaserad. Disney äger ett av de största mediebiblioteken och är skickliga på att skapa universum kring vissa varumärken - som Avengers. Nya filmen går bra och driver försäljningen av TV-serien Daredevil. På studiosidan var det däremot svårt att matcha blockbustern Frozen från förra året men 2015 är ju inte slut ännu. Att döma av responsen på you tube har Star Wars alla förutsättningar att hålla ställningarna som ett lika starkt universum som Marvel.

I amerikanska media är många som kommenterar rapporten fortfarande positiva till ESPN:s framgångar, bland annat inom collegefotboll. Det kostar dock lika mycket som det drar in, så det är lite svårt att se affärsmodellen där - särskilt när unbundling och skinny packages är det heta inom kabel-tv.

På det hela taget går det dock fortsatt fantastiskt bra för alla delar av Disney. Med mindre än att det kommer en ny lågkonjunktur har jag svårt att se vad som skulle stoppa segertåget. För aktien skulle det möjligen vara ett p/e-tal (ttm) på 24 men å andra sidan det är billigare än HM.

4 kommentarer:

  1. Hej Gottodix
    Vad tror du om långsiktigt sparande i Disney alt. Starbucks till sitt nyfödda barn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Vi har två tokstollar. Den ena 3 år och den andra 6 år. Nu slipper du sova på ett tag :)

      Jag tänkte skriva ett lite längre inlägg om aktier till barn i närtid men här är några korta tankar. Jag tycker aktier är bra att köpa till barn som sparande. Det ger en helt annan närhet och möjligheten att bli delaktig på sikt. Förutom att helst köpa en portfölj med flera aktier i skulle jag tänka på:
      1. Aktierna skulle ha sant långsiktig potential och en rimlig risk
      2. Helst ska bolagen ha lite investmentbolagskvaliteter i sin bredd, eftersom du inte lär vilja byta särskilt ofta
      3. Det ska vara en kul aktie att äga och helst en som ett barn under sin uppväxt kan relatera till

      Disney tycker jag klickar alla tre rutorna. Innehåll, eller content som det heter på mediaspråk, är den del som klarar teknikutvecklingen bäst. Det är inte så lätt att ersätta Frost med något egenproducerat. Bolaget har också en bredd som mediekoncern som närmar sig ett litet investmentbolag. Nöjesparkerna, filmerna (nya och gamlar), TV och merchandise. Slutligen är varumärket ett av världens starkaste. Invändningen är väl värderingen, som alltid är hög, men har du en viss riskvilja och är mentalt beredd på en möjlig dipp i början på nästa år (eller så) kan det här vara ett utmärkt val.

      Starbucks är smalare. Kärnan är trots allt de fantastiskt framgångsrika koncept som rullas ut över världen. Det har absolut kvaliteter från McDonalds för ett par decennier sedan. Det är dock inte riktigt lika säkert hur affärsmodellen håller på sikt. Det är en ganska betydande rörelse mot anpassning, närproducerat och lokal smak inom matindustrin. Kan vara ett långsiktigt hot mot bolaget. Det är dock också ett kvalitetsbolag med starkt varumärke och om du köper det blir du ju en alldeles tvättäkta latteförälder :)

      Så båda skulle jag utan problem släppa in i en babyportfölj men Disney skulle vara mitt förstahandsval. Inte så konstigt det är ju den aktie jag valt till vår familj.

      Radera
    2. Tack för svar!
      Brukar följa dina inlägg. Förstår också att en smärre korrektion är på gång inom sektorn… har du några andra tankar (för min amatör portfölj) om aktieinköp till kommande bostad? Större familj ger ju mer krav på lekyta. Sitter på hyreslgh nu så krävs ju en saftig insats. Bor i Sthlm;)

      Radera
    3. Spännande fråga, som många (och för många år sedan även vi) kan känna igen oss i. Vore kul att lägga upp ett inlägg om det. Återkommer :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam