Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 13 maj 2015

Bekymrande amerikansk konsumtion

Börsen gladdes åt det lägre trycket från räntorna. Lite oförsiktigt kanske, för anledning var sämre amerikansk konsumtion och fortsatt svag europeisk bnp-uppgång.

Källa: Marketwatch (länk)
"Retail sales flat in April as gas savings continue to be pocketed" (länk) är rubriken Market Watch sätter på de senaste konsumtionssiffrorna från USA. Redan igår hade trycket på långräntorna lättat och börsen steg ordentligt. Sannolikheten för att FED höjer räntan i år framstår plötsligt som allt mindre uppenbart.

Samtidigt imponerar inte tillväxten i Europa, strax över nollan. Det känns därför inte riktigt rätt när euron (och kronan) stärks mot dollarn. Frågan blir vad som ska dra konjunkturen. Risken är att lättnaden över mer långsamt stigande räntor ersätts av osäkerhet om exempelvis investeringar.

Det vore lite skönt att mer ensidigt få skriva om en ekonomi som tuffar på uppåt, istället för en börs som gläds åt svaga data. Inte minst som vi investerat rätt tungt i en stigande konjunktur med USA som draglok :)


2 kommentarer:

  1. Är det bara konsumtion som styr? Hur tolkar Gottodix att EU inför ståltullar? Desperata skyddsåtgärder i ett allt sämre konkurrensklimat gentemot USA och Kina. Vilka motåtgärder kan vi (EU) vänta ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Det går nog bara att tolka som att det är stort överskott på stål i Kina, vilket i sin tur betyder att industriproduktionen där fortsätter dippa. Artikel i Economist om allt mindre nybyggnation. Det är ju också blippar på minussidan. Dessutom är det tuffare för Europa om det viker i Kina för då lär både exporten drabbas direkt och indirekt genom billigare yuan.

      Så ställd inför den nyheten.... steg börsen. Visar onekligen räntans effekt.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam