Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 28 maj 2015

Gästinlägg: Solazyme, Immunicum och annat intressant inom biotech

Hamnade på Shareville i en intressant diskussion om några spännande men svåra framtidsbolag. Kul att lära sig mer, så det fick bli det här gästinlägget.

Karinbanan (länk) på Shareville är en påläst blivande civilingenjör som är specialist på spännande biotechbolag. Inte minst Solazyme som hon även skrivit om under studietiden. När jag läste igenom hennes sida hittade jag mycket läsvärt. Roligt nog tackade Karin ja till ett gästinlägg här. Texterna är klippta från Shareville och frågorna är formulerade av mig för att ge ett sammanhang.

Ett litet tillägg, skrivet efter den första publiceringen. Karinbanan hälsar att även om det, som alltid, finns saker att hålla ögonen i alla investeringar man gör, så är hon positiv till både Solazyme och Immunicum. Köpläge, är hennes sammanfattning.

Spännande portfölj? Några favoriter?
Kul att du uppskattar dem! Mina favoriter har tills nu varit Immunicum på hemmaplan och Solazyme i USA, mycket för att jag stött på deras tekniker i olika sammanhang och imponerats av dem. Immunicum har dock löparens förbannelse över sig och Solazyme har diverse uppstartsproblem i fabrikerna. Så just nu letar jag själv efter nya företag att imponeras av.

Du gillar Solazyme - varför det?
So far: Trots hög dollar och lågt oljepris har detta bolag en enorm potential med den teknik och de patent de har. De producerar biobränsle och fettsyror som de utvinner ur alger. För er som inte är insatta i algodling; Solazyme har lyckats odla alger i mörker, i mycket stora volymer.

Aktien har sjunkit med oljepriset men det ser ut som att de kan ställa om produktionen ifrån biobränsle till högvärdesfetter relativt enkelt, om de skulle vilja. Att producera biobränsle av alger i sådana volymer är anmärkningsvärt. Att producera högvärdesfetter, med samma teknik och i så stora volymer, är imponerande! Jag tvekar inte på att detta är framtiden, så trots hög dollar är jag lycklig över dagens aktiekurs. Men visst finns det utmaningar bolaget har t.ex. haft diverse uppstartsproblem i sina fabriker.

Immunicum då, vad är grejen där?
Är förvånad att pressmeddelandet  att Immunicum levererar en adenovirus-vektor till amerikanska Frederick National Laboratory for Cancer Research (FNLCR) inte uppmärksammades mer. En förkortad sammanfattning av pressmeddelandet:

Immunicums adenovirus-vektor, Ad5PTDf35, kommer att användas i ett nystartat forskningsprogram som studerar effekten på olika celltyper när relevanta gener som reglerar aktiviteten hos immunceller slås ut eller stängs av i cellen.

Vektorn är utvald för att passa i ett så kallat CRISPR/Cas9-system, en ny teknologi för att modifiera sjukdomsalstrande gener. Tekniken har på senare tid fått stor uppmärksamhet inom läkemedelsforskningen efter vetenskapliga publikationer i bland annat Science och Nature.

Den som upptäckt CRISPR/Cas9-tekniken spås få nobelpris, det är en revolutionerande upptäckt inom biotekniken. Att Immunicums vektor har valts till denna teknik är därför riktigt intressant!

CRISPR/CAS känns spontant lite tidigt, eller? Som e-handel runt millenieskiftet. Fast jag kanske underskattar förändringshastigheten. Finns det några bolag som går med vinst i den nischen ännu?
CRISPR/CAS är lite som du beskriver, men jag tror i detta fall att vi alla underskattar förändringshastigheten. Verkar som att alla som kan ger sig in i det här för tillfället. Många större bolag har det som tillägg till sina ordinarie verksamhet, andra säljer redan färdiga kit till metoden. Tänkte att jag skulle sätta mig in i det mer någon dag men tänker spontant som tidigare - i detta skedet är det bra att investera i de som säljer kiten - för det forskas mycket runt om i världen på detta.

Å andra sidan är det många som ser biotech som lite pressat just nu - du är inte orolig för värderingarna?
Många övervärderade kurser inom biotech just nu som du säger, försöker tänka i termer att det är lönsamt att investera i dem som levererar material till labben tex. Biotage, då branschen generellt sett ökar och man är inte beroende av studieresultat.

Trots övervärderingen finns det kommande trender som är underskattade av marknaden. En av dem är pre- och probiotika. Man upptäcker mer och mer hur tarmfloran spelar in när det gäller astma och allergi, båda stora problem i västvärlden, och faktiskt även mot fetma. (Kolla på vetenskapens värld på SVT, programmet om tarmfloran, om du är intresserad!). Det visade Probi i sin senaste redovisning att det är en trend att räkna med! Köper dem igen när aktien lugnat sig lite.

Mina egna reflektioner
De flesta av ovanstående bolag är alldeles för svåra för mig men det är ur den här floran som det sås småningom dyker upp aktier som passar även i min försiktigare investeringsfas. Det ska bli spännande att följa.

3 kommentarer:

 1. Immunicum ÄR i dagsläget INTUVAX. Det övriga är dock intressant men kan ses som bonus. INTUVAX mot njurcancer däremot har redan visat enastående bra resultat jämfört med standardbehandling (Sunitinib, Pfizer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inte min hemmabana, så det är kul med inspel.

   En tanke och en fråga. Tanken: det är (väl) fortfarande bara fas 2-tester? En lång resa kvar, känns det som, även om det varit en del positivt kring de medcinska resultaten. Frågan: vet man varför det var insiderförsäljningar?

   Radera
  2. Tack! Inte min hemmabana, så det är kul med inspel.

   En tanke och en fråga. Tanken: det är (väl) fortfarande bara fas 2-tester? En lång resa kvar, känns det som, även om det varit en del positivt kring de medcinska resultaten. Frågan: vet man varför det var insiderförsäljningar?

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam