Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 3 maj 2015

Ekonomin frisknar till

Vi har ju investerat med inriktningen att globala långa räntorna stiger. Den senaste veckan har den mekanismen varit i rörelse. Det har inte fått så mycket uppmärksamhet, konstigt nog.

Ibland hamnar de viktiga nyheterna i skymundan. Förra veckan steg långa räntor. Ett ganska tydligt trendbrott. Riksbanken är alltså inte ensamma om att se strimman av ljus i tunneln. Men det kan för all del vara, som förra Ericssonchefen uttryckte det, ett mötande tåg.

Den mekanism som ska rulla på, om ekonomin faktiskt lyfter är att räntan på europapper och amerikanska obligationer rör sig parallellt uppåt. Det är den europeiska ekonomin som sätter takten. Tittar man på kurvorna nedan är det särskilt glädjande att eurzonens obligationer med längre löptid har ökat mer än de med kortare löptid. De med allra kortast har ju till och med fallit djupare i negativt territorium. Det här ska nog tolkas som att marknadens förtroende för ekonomi är tilltagande och, faktiskt, att QE fungerar. En klart positiv signal både för ekonomin och, på kort sikt, för börsen.  


Källa: FT (länk)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam