Imorgon, tisdag, är det dags för Cellavision att rapportera. Här är några av de saker jag kommer hålla ett öga på.
Cellavisions affärsmodell bygger på att gradvis över en lång tidscykel (10 år eller mer) ansluta nya laboratorier som handlar upp hela sin uppsättning medicinteknik. Därtill kommer numera en viss utbytesmarknad och några mindre insteg på näraliggande marknader (de medelstora labben samt veterinärsmarknaden har varit aktuella). Som all annan teknik i vården är kvalitet och acceptans oerhört viktiga framgångsfaktorer. Alla signaler om att köparna inte uppskattar produkterna ska man som investerare direkt ta på stort allvar. Andra faktorer som påverkar resultatet är hur benägen vården är att köpa in och åldersstrukturen på personalen i labben. Det sista eftersom byten till digital teknik ofta görs när äldre, erfarna, medarbetare går i pension.
Mycket av det som drivit kursen uppåt i Cellavision är att bolaget klarat alla ovan nämnda utmaningar och haft en fantastiskt stabil tillväxt. Fortsätter den, så fortsätter sannolikt resan uppåt både för bolag och aktie. Den som letar svagheter i rapporten ska dels granska hur det går med försäljningen i Asien och särskilt om den nya modellen (DM9600) börjat sälja bättre än hittills. Även tillväxten i USA är ett intressant mått på hur hela bolaget mår.
Min och, tror jag, marknadens förväntan på Cellavision ligger på att bolaget når runt 2 kronors vinst per aktie i år och har en stabilitet i tillväxt och intjäning som försvarar ett p/e-tal runt 27-28.
Vägen dit tror jag går via en fortsatt årlig försäljningsökning på 15 procent. Takten var högre förra året men min gissning är att en del av det var engångseffekter, exempelvis när bolaget fick en order inom veterinärområdet som får ses som lite extraordinär (men spännande på sikt). Omsättning runt 50 miljoner skulle kännas bra kvartal 1 och för året är 250 miljoner ett bra riktmärke.
Det som verkar bli en värdedrivare i Cellavision i år är marginalerna. Intrycket från slutet av förra året var dels stordriftsfördelar slår igenom i resultatet, dels att det kan finnas en del uppsida kvar av den starka dollarn eftersom bolaget valutahedgar, dels att bolaget tog en del engångskostnader inför VD-bytet. Det skulle kunna röra sig om en uppsida på upp till 10 miljoner på resultatet för året eller 50-60 öre i vinst per aktie. Jag ser gärna en rörelsemarginal på 25 procent (vilket skulle vara ett rejält lyft från de knappa 20 procent som var fallet förra kvartalet).
De som handlar med Cellavision runt rapporten är i relativt stor utsträckning småsparare. Det gör att oavsett om aktien går upp eller ned rapportdagen bör man vara lite försiktig med att tolka det som marknadens värdering av resultatet. Det finns en hel del rörelser i form av önskan att komma in och ut ur aktien. En viss eftertanke innan man agerar kan därför vara på sin plats. För egen del kommer jag titta mer på mina riktvärden för försäljning och marginaler än på hur aktien rör sig imorgon samt viktigast - förstås - lyssna på bolagets kvartalspresentation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.