Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 28 maj 2015

Fler börsdippar med lägre tillväxt

Om global BNP-tillväxt blir allt lägre lär vi nog få vänja oss vid att den oftare är negativ. Det kommer märkas på börsen.

BNP-dippar blir allt vanligare

Wall street Journal skrev en intressant artikel om effekten av långsammare tillväxt - "In a Slow Economy, Negative Quarters Shouldn’t Surprise" (länk). Utgångspunkten är att Usa konjukturuppgångarna från 1983 och framåt inte hade ett enda kvartal med negativ tillväxt. Efter finanskrisen har Usa haft tre kvartal när BNP minskat. Samma mönster, men starkare, mönster finns i exempelvis Tyskland och Japan. Trots en ekonomi i återhämtning dippar tillväxten under nollan.
Tolkningen av det här är inte oväsentlig. Det är många som letar argument antingen för att Fed inte bör (eller kommer att) höja räntan. Det är också många som ser dipparna som tecken på att konjunkturen vänder nedåt. Inte minst börsen har svårt att sortera signalerna. Vad betyder det att amerikansk BNP backade i q1? Var det kanske ett mätfel eller berodde det på att konsumtionen är på väg ned och något otäckt väntar runt hörnet?

Problemet som wsj pekar på är att om trenden svänger runt en lägre tillväxtnivå än man är van vid, så kommer den ofrånkomligen dippa lägre än man är van vid. Det som brukar knäcka konjunkturer är utbudschocker (ex dyrare olja), högre räntor eller annat som slår mot efterfrågan eller finanskriser. Inget av detta syns till (möjligen antydningar till att ränta återinförs i ekonomin).
Så den goda nyheten verkar vara att konjunkturen har en bit kvar. Den dåliga att det inte är någon vidare värst stark konjunktur vi talar om. Det stärker bilden av att det man som börsintresserad ska lägga tankarna på är korrektion och möjligen normaliserad relativvärdering av olika branscher (sektorrotation). Krasch leder nog tankarna fel.

Kina växer också allt långsammare

En liknande tanke slår en när man läser Financial Times artikel "China currency is ‘no longer undervalued’, says IMF" (länk). Det har länge varit en ekonomisk självklarhet att den kinesiska valutan är för lågt värderad, vilket bland annat slagit igenom i överskott i handelsbalansen (det har ju varit konstant rea på allt tillverkat i Kina). Sedan renminbin tillåtits flyta mot andra valutor har den stärkts 25 procent mot dollarn och det senaste året har den hållit jämna steg i dollarns uppgång. Samtidigt har tillväxten fortsatt falla och den senaste siffran är att den nu, utan åtgärder, landar runt 6 procent. Nyckelorden är "utan åtgärder". För precis som med bnp-dippen i USA är tanken förändringen i Kina väcker att något slags åtgärd ska vidtas. Kanske kommer Kina nu devalvera. Kanske kommer det stora statliga investeringar eller stödpaket för inhemsk konsumtion. 

Det som händer i ekonomin är att marknaden reagerar på data som egentligen är en del av normala förändringar. För vad är egentligen problemet i ett land med en rätt värderad valuta och 6 procents tillväxt? 

Högre volatilitet 

Ett rimligt antagande är då att det som händer, snarare än en krasch, är att volatiliteten ökar. Det kommer svårtolkade signaler, som i höstas när tysk BNP dippade, eller i april när amerikansk BNP gjorde det samma. I längden tickar det dock på. Till dess vi blivit avtrubbade och den verkliga nedgången kommer. Ungefär som det brukar alltså. Skönt att något är som det alltid varit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam