Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 3 december 2014

Svar på fråga om Deere

Det står och väger i Deere. Mina tidigare tankar finns dels här under aktien, dels på bloggen.
Ska jag sammanfatta så bröts en riktigt lång uppgång i försäljningen runt förra årsskiftet. Det kan tolkas som ett hack i kurvan till följd av svag konjunktur i Europa och låga spannmålspriser i USA. Det kan också tolkas som att amerikanska bönder köpt på sig de traktorer de behöver för ett tag framöver. Byggmaskiner går helt ok men är mer ett alldagligt bolag så vitt jag kan se.

Deere säljer till största delen i USA men allmänt lär den här marknaden gå samma väg som lastvagnar. Det innebär oförändrat antal men högre marginaler på utvecklade marknader och hög tillväxt men priskrig på nya marknader. En del tror därför att det blir svårt att hålla tillväxten och eftersom marginalerna redan är höga kan det vara svårt att hämta mycket mer där. Jag tror inte Deere lyckas som lågprismärke utan det blir nog premium som gäller. Däremot tror jag bolaget kommer fortsätta dominera bland dyrare traktorer. Platt försäljning åtminstone 2015 känns rimligt.

P/E tal ser billiga ut och tolkar man kreditverksamheten till bönder välvilligt ser EV/EBIT också bra ut. Det kan dock vara bra att veta att försäljningen kanske legat över konjunktursnittet ett tag (väldigt svårt att veta eftersom försäljningen trendade uppåt i många år). Då skulle ett normaliserat P/E ligga lite högre än nuvarande. Jag tror nog att P/E kommer att stiga när konjunkturen kommer längre, så där kan kanske finnas lite att hämta.

Marginalerna är imponerande jämfört med konkurrenterna. Deere är inom traktorer vad Scania är inom lastbilar men med högre marknadsandelar och det är ju inte så pjåkigt. Så det finns ett case för starka marginaler i botten men jag är inte säker på att de stärks så mycket på kort sikt.

Det är många osäkra kort i leken - som Kina, vad som händer med Rysslands import och vad som händer i jordbrukslandet Ukraina. 

Buffet lämnade ju nyligen Deere, lite oklart varför. Amerikanska analytiker har till nyligen varit ganska svala till bolaget. På kort sikt lär billigare olja och bättre amerikansk konjunktur gynna Deere. Så det är lite å ena sidan och å andra sidan i den här aktien. Jag känner mig rätt trygg med att aktien är värd runt $85 och har inga planer varken på att öka eller minska just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam