Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 23 december 2014

En amerikansk julklapp

Amerikansk BNP för kvartal tre reviderades upp till makalösa fem procent (från 4,6%). Bakom revideringen låg både högre privat konsumtion och att företagens investeringar tagit fart. Inte konstigt då att Dow Jones Industrial Average firade med att för första gången nå 18000. Det är helt enkelt hausse over there.

Det första man kan konstatera är att ingen makrobedömning för nästa år kan blunda för den urstarka amerikanska konjunkturen. Det andra är att flödet från billigt utbud av pengar, arbetskraft, råvaror och teknik nu faktiskt når fram till den reala ekononin och inte bara fastnar i högre tillgångspriser. Det tredje är att de första tecknen på underskott nu börjar synas på utbudssidan. Amerikansk arbetslöshet har nått sin långsiktiga jämvikt på runt fem procent. Därmed finns det säkert delar av arbetsmarknaden som redan är rejält överhettade. Fed kommer nu pressas att höja räntorna men den låga inflationen som bland annat billig olja ger tillsammans med rädsla för att stärka dollarn för mycket kommer väga emot. För börsen talar det här för ännu ett hett år.

God jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam