Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 1 december 2015

Resultat november: börsen älskar berättelser just nu

Höstmörkret är långt borta. November var ännu en het börsmånad. Kanske för att börsen älskar när det händer något just nu.


Vårt resultat


Det rullar på i vår portfölj, som alltid går att följa live via på Shareville.

Hösten har följt ungefär det scenario jag satsade på och några av innehaven har varit lite heta. Lite data i tabellen.

Det jag är mest stolt över är att det sedan starten har gått helt ok både när börsen gått upp och när den gått ned. Hoppas den kvaliteten kan håll i sig. Den kan behövas framöver.


Modellen havererade


Affärsmodellen har en strategi, i vår tävling, som jag tror många kan känna igen sig i. Hon gillar bolag med bra affärsidéer och affärsmodeller. Det ska gärna gå att beskriva i en enda mening. Det brukar gå bra men i år åkte hon på en riktigt klassisk småspararfälla. 

ICA är hela Sveriges (inte Norges dock) lokala butik och JM bygger bostäder i Stockholm. Utmärkta nischer att agera i men i år har uppgångarna begränsats av redan höga värderingar och möjligen av börja på slutet för tillgångsbubblan. ÅF är förstahandsvalet bland teknikkonsulter, problemet är att lyftet i den efterfrågan inte har hängt med i löneutvecklingen i konsultbranschen. Meda förvärvar beprövade läkemedel. Även det en nisch som varit fantastiskt lönsam men även den resan har varit styrd av ultrabillig finansiering. Det här var en artikel jag läste häromdagen "Big Pharma has become addicted to an illusion" (FT). Ingressen i den artikeln är följande.
Paying high prices for proven drugs and taking a hit to the balance sheet does not avoid the bill
Inget av det här hade dock spelat så stor roll om Affärsmodellen tuktat sin äventyrliga sida. Förra året lyssnade hon och jag på när Lukas Lundin på Avanzadagen. Där beskrev han förutom sin motorcykelfärd genom Afrika ett i hans tycke bortglömt bolag i sfären - gruvbolaget Ngex. Bäst på råvaror blev en för stark lockelse så det blev en av årets aktier. Dagens industri har för övrigt två år i rad på vårkanten haft bolaget som toppval branschen.

Problemet, och det är det här som är den vanliga fällan, är att Affärsmodellen gick bara på bolagets idé och modell. Branschens risker och förutsättningar ingick inte och egentligen inte fördjupningar om bolaget eller aktien heller. Det kan låta dumt men så ser nog ganska många aktieköp ut. För att det ska fungera är det extra viktigt att hålla sig till bolag som inte har fullt så många överraskningar som exploateringen av en koppargruva i Sydamerika kan ge.

Svårt år för klassiska bolag


Örby Industrier påminner lite om Affärsmodellen i sin stil. Skillnaden är att här är det decennier av erfarenhet av börsen och dess bolag som byggt upp urvalsprocessen. Klassiska svenska bolag som Volvo, SKF och SSAB kommer alltid tillbaka när konjunkturen vänder upp. Kanske det. Det är åtminstone bolag med mycket kunskap inom sina organisationer. 

Till det här har Örby Industrier lagt till två på sitt sätt väldigt svenska bolag de med - Elekta och Cellavision. Här har ingenjörerna fått hjälp av doktorer för att utveckla världsledande produkter, så annorlunda är det inte. Det ena bolaget åkte på problem med det andra gått alldeles utmärkt. Inte så mycket att säga om det från ett portföljperspektiv.

Det är inte fel att tänka att bra bolag nog reder ut sina utmaningar - åtminstone fram till den punkten när omvärlden i grunden förändras. Så kan det vara men i SSAB är marknaden högst osäker på framtiden. Stålbranschen har förändrats i grunden. Även det här är något många snubblar på. De ser inte förändringen i det stora för att de har en för stark (positiv) bild av det enskilda bolaget. 


 Stockpicking utan riskhantering är farligt


I tävlingen har jag själv valt en tredje känt farlig men tillika vanlig investerarstrategi. Jag valde ut bolagen jag gillade men inte var säker på. Ni vet de där man tänker att man borde investera i men där det finns något som skaver. Det här har skrivit om tidigare så jag tänkte inte orda så mycket om mina portföljval i det här inlägget. Cybercom har blivit uppköpta, till slut. Railcare har också, till slut, planat ut. Net Insight har en ryckig intjäning men visst, det går bra nu. I Beijer Electronics finns det mindre att kommentera än jag hade hoppats men aktien har väl ok. Det är väl egentligen Orexo är som är det intressanta bolaget. Ett bra exempel på att möjlig framtida försäljning inte är faktisk.

Value all the way


Även Solbulles portfölj har jag kommenterat flera gånger under året. Hans "Gästinlägg: tre regler för bra investeringar" (Molekylär Ekonomi) är riktigt läsvärt för den som missat det. När det kommer till bolagen fick Gunnebo och delvis SAAB en skjuts av det förändrade säkerhetsläget under hösten. Trelleborg har gått från klarhet till klarhet hela hösten (efter att vi sålde aktien). Sectra och Skistar, slutligen, är två bolag som på olika sätt har både strukturell och konjunkturell medvind just nu.

Den viktigaste iakttagelsen om Solbulles portfölj är dock den jag redan pekat på i flera inlägg. Två år av tävling och det ser alltid ut ungefär som ovan. Inte en aktie som backat är imponerande. Det visar verkligen kraften i värdeinvesteringar när det görs på rätt sätt.

Eventinvesterarens år



Rockräven har med rätta också fått mycket spaltutrymme på bloggen i år. Exempelvis här "Eventinvesterarens dubbla dubblare" (Molekylär Ekonomi). Något jag tycker är lite spännande är att hela det här börsåret tillhör eventinvesterare. Det är den bra berättelsen som driver kursen.

Det starkaste exemplet är förstås Fingerprint Cards. Vem kan motstå tanken på att köpa bolaget som säljer identiefieringsverktyget till allting. Hur mycket är det egentligen som behöver identifieras och skulle kunna skötas med fingeravtryck? Det framstår förstås som oändligt. Mycket riktigt tillhör Rockräven gruppen som investerat i tekniken. I tävlingen ingår Karo Bio. Nog borde Anders Lönner kunna göra om resan i Meda. Ännu en berättelse som är svår att motstå. Själva har vi ju fått uppleva en i mina ögon obefogad kursrusning i Vitrolife efter att sagan om det stora kinesiska barnafödandet slog rot i investerarnas medvetanden, som jag kommenterat här "Fantasin, inte verkligheten, drar iväg värderingen i Vitrolife" (Molekylär Ekonomi).

En reflektion, utan att fördjupa mig i enskilda bolag, är att vilda kursrusningar är typiskt tecken på börsens sena utvecklingsfas. Ett bra exempel på att girigheten tagit grepp om rädslan. Kavastu brukar ju säga att halva börsuppgången kommer alldeles i slutet av en börscykel - jag tror han har rätt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam