Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 21 december 2015

Läsarfråga: är guld något att ha?

Guldpriset har förbryllat under några år. Lite lättvindigt har det avfärdats som en sprucken tillgångsbubbla. Det är det nog inte men ned ska det kanske ändå.

Frågan 

Den här gången är det inte en enskild fråga utan faktiskt flera som undrat vad jag tycker om guld.

Personligen föredrar jag diamanter som present och kontanter om det är till mig själv men det var kanske inte det som avsågs. Om vi talar om investeringen är det knepigare.

100 år som krisvaluta

Källa: Macrotrends
Jag har duckat lite för den här frågan för den är lite svår att svara bra på. Det har varit en hel rad faktorer som styrt guldpriset och det här är långt ifrån ett ämne jag behärskar.

Några pusselbitar kan jag dock ge. Grafen ovan visar det inflationsjusterade guldpriset under 100 år. Gråa passager är recessioner. När är guld normalt ett alternativ? Framför allt är guld, så länge köpare och säljare accepterar den premissen, en värdebeständig tillgång. Hög förväntad och ännu hellre accederande inflation är därför det historiskt viktigaste skälet att äga tillgången. Sedan finns en lurigare faktor - guld är trots allt som vilken vara som helst. Den påverkas av alternativen, exempelvis räntan på sparande eller hur attraktivt det är att placera i exempelvis aktier.

Guld kan även, i vissa situationer, locka som säkert alternativ. En stark ekonomi med låg inflation ger lägre guldpris. Allt det här går någorlunda lätt att läsa ut ur grafen ovan. Världskrig, år av gyllene tillväxt, oljekris, avregleringen av finansmarknaden och en sprucken teknikbubbla.

Nytt millenium nya regler

Från år 2000 händer dock något knepigt. Guld följer med andra råvaror och aktier uppåt i superkonjunkturen. En förklaring är att efterfrågan på guld från Asien ökade, bland annat vart efter att deras ekonomier tog fart.

Källa: Macrotrends
Sedan blir det ännu underligare för guldet rusar som väntat under finanskrisen bara för att fortsätta uppåt därefter. Egentligen ända fram till 2012. Det här framgår tydligt av grafen ovan, som visar relationen mellan guld och S&P500. Guld fortsätter att bli dyrare relativt aktier även efter att den värsta krisen är över. Sedan tar det abrupt slut och guld följer olja och råvaror rakt nedåt.

En liten reflektion kring det sista är att priset på olja alltså varit stabilare i guld än i dollar de senaste åren. Värt att fundera på när man analyserar vad det är som driver prisfallet på den råvaran men det är ett annat inlägg.

Centralbankerna ger svaret

Källa: Macrotrends
Förklaringen till guldrallyt efter finanskrisen ges i den här bilden. Efter recessionen följde guldpriset tillväxten på FED:s balansräkningen. Marknaden litade alltså inte på centralbankernas expansiva politik. Den ekonomiska oron var stor och antagandet var att nu kommer snart inflationen eller till och med stagflationen (både hög inflation och arbetslöshet) rusa iväg. 

En tänkt trigger var att förtroendet för kreditexpansionen skulle försvinna och att marknaden skulle sluta våga låna ut ens till stater som USA. Det har inte saknats högljudda förespråkare för det scenariot. Två exempel är världens största (?) ekonomiblogg Zerohedge och den omtalade filmen "The Forecaster".  De förstnämnda skriver så här i en krönika från i förrgår - "Gold & The Federal Funds Rate" (Zerohedge).
Our assessment is that one simply cannot afford to ignore the fact that gold provides insurance against a potential blow-up of the global fiat money and debt bubble – regardless of its near to medium term price performance.
Det grundläggande problemet med teorin, åtminstone i nuläget, är att den saknar empiriskt stöd. Tvärtemot teorin så ledde FED:s andra runda av kvantitativa lättnader 2012 till att förtroendet för amerikansk ekonomi återvände och guldpriset började falla.

Det här går det förstås också att ha invändningar emot, bland annat att prisfallet kunde kopplas till att andra tillgångar (t.ex. aktier och fastigheter) blev mer attraktiva när det framstod som evigt skyddade av centralbankerna. Det går också att fundera kring den möjliga ketchupflaska som inflationen kan visa sig vara och som jag skrev om häromdagen i "Risk on när Fed lugnade börsen" (Molekylär Ekonomi).


Dystra utsikter

"Gold on track for another annual loss" (FT) ger ingen kortsiktig anledning att tro på ett lyft för guldet. Högre amerikanska räntor ger ett alternativ att investera i och starkare dollar försämrar också utsikterna av samma skäl. När det samtidigt saknas tecken på inflation och den efterfrågan som tidigare drevs från Kina är bortblåst ser det snarast ännu dystrare ut. Lägg till det att guld under 2015 inte var förstahandsvalet vid årets olika kriser. Netto ligger marknadens futurekontrakt nu kort guld i en omfattning som skulle peka på ytterligare fallande priser. 


Min bedömning

Skälet till att jag är så dåligt insatt i guldpriset är att jag inte tror på domedagsprofetiorna ovan och ser frågan om inflation som alldeles för tidigt ställd. Det gör guld till en just nu onödig investering för mig. Avtvingad en gissning tror jag dock att guldpriset som mycket annat kommer landa under 2016. Det har varit för mycket brus i prissättningen ett tag. Däremot är det inte säkert att det varken blir en mjuk landning eller att den inträffar första halvåret. Tvärtom kanske, nuvarande momentum nedåt kan nog hålla i sig. Men det är som sagt inget jag vågar ta från spekulation till investering.







11 kommentarer:

  1. Att köpa guld är en spekulation och inte en investering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns det absolut argument för. :)

      Det ger ju ingen avkastning till exempel. Så där lite som att kalla pengar i madrassen för investering.

      En liten nyans är att det kan vara både skydd och spekulation att välja en sådan placering. Det beror ju delvis på den övriga portföljen.

      Radera
  2. Det korta svaret på läsarfrågan är "nej".

    Det längre svaret låter jag en, eh, gammal vän ge här:

    http://fortune.com/2012/02/09/warren-buffett-why-stocks-beat-gold-and-bonds/

    Missa inte den pedagogiska jämförelsen mellan guldkuben och vad motsvarande summa pengar kan köpa i form av antal Exxon Mobiles (hm, där försvann visst en del värde tills idag) och odlingsbar landareal i USA.

    Stigande kassaflöden från växande företag är vad som gäller för mig.

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite olika vinklingar på kommentarerna både här och på Twitter.

      Där tyckte någon att guld var för domedagsprofeter & foliehattar. Lite väl drastiskt. Jag är mer inne på att det ska ses som en av de olika formerna av kontanter.

      Det kan man ju behöva och ibland tjäna på att ja men något långsiktigt innehav är väl kanske inte madrassen?

      Radera
  3. Jag måste börja med att säga att jag blev förvånad igår av att antalet besökare på min blogg helt plötsligt fördubblades igår, brukar vara ett ganska jämt flöde besökare för mig. Jag fattade ingenting men upptäckte nu idag på morgonen att jag fått ett omnämnande av dig i ditt förra inlägg, tack för det :) Vilken läsarbas du har alltså :). Det är du välförtjänt av, du redogör otroligt bra jämt när du skriver.

    Kul att du plockar upp äga guld eller inte i den här artikeln. Jag har nämligen "liksom säkert många andra" funderat på om det är läge nu att ta in guld, och även andra råvaror i portföljen nu, eftersom att de ligger på så låga nivåer. Men jag tror faktiskt att jag fortsätter avvakta, känns inte som ett måste just nu.

    Sen Gottodix.....tack för alla dina inlägg, du känns som en faktabok. Nytt förslag på bloggnamn "Wiki ekonomi"

    God jul och gott nytt år till dig och alla andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bra om det syntes i statistiken för du har en blogg som är värd att läsa.

      Läste på en del om guld och allt citeras inte i inlägget. Noterade att guld, trots att många som jag, ser det mer eller mindre som ett slags pengar ändå är rätt nära kopplat till råvarumarknaden. Vart den ska nästa år är en genuint svår fråga. Ska bli kul att få gräva mer i!

      Radera
  4. Ja, absolut! (Är mitt svar)
    Bra och nyanserat inlägg om guld, tack!
    Att köpa guld KAN vara en spekulation, precis som Fingerprint Cards. Det är inte tillgångsslaget som definierar huruvida ett köp är en spekulation eller inte. Det är avsikten med köpet.

    Guld är ingen investering, till skillnad från aktier i guldproducenter. Guld torde vara ett substitut till kronor eller andra valutor, inget substitut till aktier eller andra avkastande tillgångar. Så jag håller helt med om att guld i sig inte är en investering.

    Däremot tycker jag det är självklart att en del av ens likvida del av en portfölj allokeras till guld. Att inte förstå guld är ett vanligt argument för att inte äga något. Delvis kan jag köpa det. Men alternativet är att äga kronor och lite filosofiskt skulle man kunna fråga om vi människor förstår oss på valutor helt och hållet. I dagens värld så gör iaf inte jag det.

    Graferna ovan visar på just det, hur svårt det är att förstå guld (precis som dom visar hur svårt det är att förstå valuta, mätt i guld). Graferna säger också mig att det är bättre att vara 5 år för tidig än 1 dag för sent. Guld har varit i BULL-trend från 2000 till slutet på 2012, började sin bana på ca 200 dollar/unz upp till 1900. Just nu är vi i BEAR-trend. Jag är dock övertygad om att nästa BULL-trend inte kommer att börja vid 200 igen. Allt går i cykler och att även guld kommer gå in i en ny bullmarket känns självklart. Varför skulle det inte? Var vi startar och vad vi slutar i nästa cykel få framtiden utvisa.

    Att allokera 5-10% av den likvida delen i en portfölj i guld ser jag inget problem/risk med över huvud taget.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok kommentar. Jag tror som du att guld ofta diskuteras på fel premisser.

      En sak jag utelämnade ovan är vilka andra värdebevarare guld konkurrerar med. Konst är en som är större än man tror. Fenomen som bitcoin är också intressanta - inte just den valutan dock, för alla som läst om Usa på 1800-talet vet hur svårt det är att konkurrera med staten om valutamonopolet. Däremot skulle man kunna provocera genom att säga att guld förhåller sig till digitala valutor, som trav förhåller sig till spel på nätet. Kan du få samma sak (dvs med något slags garanti) så är det kanske billigare att slippa äga själva guldet. Fast å andra sidan, kanske är den fysiska aspekten av guld hela poängen. Det är svårt att göra mer vid behov.

      Radera
    2. Hej,
      Jag kom ihåg ditt inlägg och även min kommentar. Tänkte följa upp hur du ser på senaste månaders utveckling i just guld och kanske silver. Har du någon teori för varför utveckling blev som den blev och har du allokerat/tankar på att allokera mot ädelmetall?

      Det har sannolikt varit en intressant period för guldet senaste månaden och det hela började ju faktiskt, mot många experter/ekonomers teori, med att man höjde styrräntan i US med 25 punkter i december. Vem trodde att en räntehöjning skulle vara starten för (kanske nästa) gold bull market?

      Den 22/12-2015 stod guldet i 1072 dollar/oz. Utvecklingen till idag är ca 19,5 %. Dollarn har under samma period tappat 5,6% mot SEK. En guld ETF (ex. GLD) hade gjort fint i den miljön. Vill man krydda till det hela så kan man ha GDX eller kanske ännu lite mer vågat någon silver ETF (SLV, SIL), då silvret också gått riktigt bra senaste månaderna.

      Om vi mot förmodan är i nästa bull market så tror jag tåget fortfarande står på perrongen och inväntar resenärer. Får se hur många som hoppar på.

      Radera
    3. Intressant kommentar, igen. Tänkte på den här artikeln (från igår) när jag läste din reflektion.
      "Gold shines as stellar run sustained - Sharp fall in dollar cements bullion’s blistering start to year" (FT), https://next.ft.com/content/00f2c79c-0d54-11e6-b41f-0beb7e589515

      Det finns ju, särskilt i USA, lite möjlig inflation men den har nog inte så mycket med gulduppgången att göra (ännu så länge). Istället verkar förklaringarna vara:
      1. Kvarvarande oro och svårt att placera kontanter. Det finns, trots låg volatilitet, mer kontanter vid sidlinjen än det brukar göra. Det är en faktor som borde vara övergående.
      2. Undre gränsen för minusräntor gör att många länder har negativa realräntor (åtminstone förväntade). Ironiskt nog kan alltså guld värdebeständiga egenskaper hålla i sig.
      3. Dollarn har som du skriver försvagats.
      4. Olja och andra råvaror har stärkts.

      En bullmarket för guld precis just nu känns lite feltajmad. Vad skulle triggern vara? Kanske Brexit. Skuldkris tror jag inte kortsiktigt på.

      Så lite är frågan var den riktiga uppsidan finns, även om nedsidan nog går att hantera.

      Radera
    4. Hej Igen,

      Dags för några tankar.

      Brexit tror jag kan skapa ökad volatilitet i valutor såväl som råvarupriser på kort sikt. Däremot tror jag inte att guldpriset på längre sikt påverkas något av en Bremain/Brexit. Det är efterfrågan på dollar som styr guldets utveckling, tror jag.

      Punkt 3-4 är indirekt samma sak, en svagare dollar ger högre råvarupriser (prisat i dollar). Eftersom dollar index har försvagats så har priserna på råvaror börjat vända, säkert en del spekulation (men spekulation förklarar inte allt - som vissa ibland får det att låta som). Punkt 2 är en viktig ledsagare i detta då man hela tiden talat om att "guld inte har yield" (precis som jag skrev i mitt första inlägg). Och precis som du skriver, idag har inte valuta Yield heller (och den låga yield som finns på vissa ställen minskar för varje dag som går). Så argumentet att guld inte avkastar har därmed passerat utgångsdatum. I en värld av noll/negativa räntor behåller guld köpkraften bättre och bättre.

      Skulderna i sig tror jag inte utgör något hot, däremot förmågan att underhålla dom vid ekonomiska sättningar. En hög skuldsättning slår extremt hårt när recession/lågkonjuntur inträffar, DotCom, subprime bra exempel. Som du säger måste det finnas en trigger. Däremot kommer skuldbördan vara avgörande för hur djup en kris kommer bli, en vanlig affärscykel eller en depression. Så vad har hänt med skulderna sedan 2007 och hur slog det då? Där kan man nog finna svar till hur det kommer slå nästa gång.

      Jag tror inte bull-market är feltajmad, tvärtom. :)
      FED har precis avslutat sin räntehöjarcykel (även om de inte erkänt det ännu). Senaste tiden har man även kunnat se en viss ökning av den officiella inflationen. Är vi i slutet av denna affärscykel, vilket jag tror, och på noll/minusräntor, så är min bild att tjuren är på väg fram.

      Sedan 29/4 har GLD och GDX fortsatt svagt upp, dock extremt volatilt. Vollen kommer nog hålla i sig pga. Brexit/Bremain, US val, FED möten, EMU stödlån etc.

      Jag vidhåller ändå fortsatt JA som svar på din fråga "är guld något att ha"? Faktum är att jag inte kan se något argument till varför en väldiversifierad balansräkning inte skulle innehålla 5-10% guld.

      Vi får se hur det ser ut i augusti. Trevlig sommar!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam