Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 29 december 2015

Lärdomar från avslutningen på 2015

Vad hände egentligen sista kvartalet? Några trendbrott tar vi nog med oss in i 2016, andra frågor tonar bort och ersätts av andra. Tittar till min senast makrobedömning innan jag formulerar en ny.

Prickade stora bilden hyggligt

Jag är mitt inne i makrobedömningen för första kvartalet 2016 (och sneglar lite på en del på hela året). Min metod är att först göra en makrobedömning och sedan omvandla den till en inriktning för våra investeringar. Ett steg i den processen är att titta på de förväntningar jag hade inför fjärde kvartalet 2015.

Utgångspunkten i "Makrobedömning q4: full snurr i en kreditstyrd ekonomi" (Molekylär Ekonomi) var att det skulle bli en höst med hög volatilitet men en svag riktning uppåt både i ekonomin och på börsen. Det har stämt bra och det blev också ett bra kvartal för vår portfölj. En viktig iakttagelse var att börserna styrdes mycket av kapital in och ut från börsen kopplat till FED-mötet men ännu mer till ECB:s möte i december. Det var ett bra exempel på att det inte alltid spelar så stor roll vad man tror (även om båda föll ut som jag gissat).

Missade råvarukraschen

När jag sedan omvandlade bedömningen till en konkret "Inriktning för investeringar q4" (Molekylär Ekonomi) var det några pusselbitar som stämde riktigt bra. Gissningar att den långa amerikanska räntan skulle ligga på knappt 2,3% och växelkursen mellan euro och dollar på knappt 1,10 prickade. Nu har jag i lugn och ro avslutat vår position i blankade amerikanska statspapper (via en fond från Barclays). Stigande amerikanska långräntor skulle kunna komma i USA nästa år men det är långtifrån säkert.

Däremot trodde jag felaktigt att råvaror skulle få ett lugnt kvartal och kanske börja vända uppåt. Tryck på ännu mer utbud från OPEC låg inte alls i min bedömning. Hade jag förstått det som hände tillräckligt snabbt hade jag varit långsammare in i Norsk Hydro. Aktien har dock varit ganska stabil, så det blev ändå rätt bra.

Bättre var bedömningen att Kina mjuklandade under hösten. Det har varit en viktig faktor bakom att det ändå blev en börsuppgång sista månaderna. Sett till aktier missade jag, egentligen helt, hur heta småbolagen skulle bli under hösten. Ett annat intressant fenomen var att det nästan gick att äga vilken sektor som helst under sista kvartalet. Det berodde på att pengar sökte sig tillbaka in på börsen när oron minskade. Det däremot var jag inne på, även om jag trodde (och tror) på en mer ojämnt fördelad utveckling på börsen.

Lärdomar och insikter

Hela andra halvåret har egentligen gett tre viktiga insikter om ekonomin just nu. Det första är att Kina är en oerhört viktig faktor för hela världsekonomin. Det beror dels på landets storlek, dels på att det är den del av ekvationen som är rörlig. Alla vet, någorlunda väl, vart USA är på väg och att Europa följer efter i låg takt. Det andra är att den strukturella obalansen inom alla råvaror var betydligt större än jag hade förstått. Nu tror jag ändå, envist, att det är är dags för vändningen eller åtminstone golvet. Det är dock rejält starka krafter främst på utbudssidan men även på eftefrågesidan som håller nere priset. Det tredje är att räntehöjningarna och lyftet i USA blir mindre än det talades om under året.

Tillsammans är det mycket som pekar på att den ekonomiska utvecklingen är på väg in i en lugnare fas i början av 2016. Det kan mycket väl bli som efter Tapr-tantrum. En period med återhämtning och långsam normalisering. Vem vet - kanske det blir lite mindre makro ett tag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam