Perspektivet gör hela skillnaden
I |
Orange HM, blå S&P500 & röd S&P sällanköpsvaror (% förändring) Källa: Bloomberg |
På samma sätt är det med HM. En svensk ser en aktie som ökat 2,6 procent på ett år medan en amerikan (per igår) suckar över ett bolag som backat 11,4 procent. Amerikanen ställer sedan det mot hur aktier i andra sällanköpsvaror utvecklats. De är USA upp 29,2 procent på ett år. Plötsligt framstår HM som ett riktigt dåligt val.
Orange HM i USD, blå eur/usd & grön sek/usd (% förändring) Källa: Bloomberg |
Ett intressant samband, som inte ska överdrivas, är att HM i princip backat i takt med euro och kronor mot dollarn. HM:s aktiekurs beror på många andra faktorer än kortsiktiga valutasvängningar men för att vara ett internationellt bolag har HM med sin starka ställning i Norden och Tyskland en ovanligt obalanserad valutaexponering.
Goldman Sachs sänkte idag rekommendationen till sälj för HM (SIX/Aktiespararna). En allvarlig invändning är att HM enligt Goldman Sachs inte fått till sin multikanalstrategi för försäljning ännu, dvs. det kostar mer än det ger att ha både butiker och e-handel. Något jag skrev om i "HM:s ljusa framtid och dolda problem" (Nordnetbloggen). En annan slutsats från Goldman Sachs är att
Därutöver pressar de pågående investeringsprogrammen och kombinationen av de dollartunga inköpen och eurotunga försäljningen bruttomarginalen.Sammantaget leder det här, enligt banken, till låg vinsttillväxt nästa år. Igår sänkte Merrill Lynch också aktien till underperform. Gissningsvis av samma skäl.
Intressant läge
Jag är strukturellt positiv till HM, som jag skrivit om i en rad inlägg. Här är tre som hänger ihop i en serie för den som är intresserad - "HM i 10 grafer - vad kräver aktien för tillväxt och marginaler?" (Molekylär Ekonomi), "Håller HM:s strategi för kineser och Zalando?" (Molekylär Ekonomi) samt "Läsarfråga: hur ska jag värdera HM?" (Molekylär Ekonomi).Det har inte hänt något väsentligt kring HM sedan de här artiklarna skrevs. Det ifrågasättande som fanns kring marginalerna då finns även nu, som de amerikanska bankernas bedömning visar. På motsvarande sätt finns uppsidan vunna marknadsandelar, ökad e-handel och framgångar i Kina då som nu.
Däremot är HM-aktien rätt tydligt under press från främst från utländska investerares perspektiv. Den som delar Goldman Sachs syn på HM ska förstås inte investera i bolaget. Den som däremot, lik mig, ser ett bolag som investerat i framtida tillväxt ser saken annorlunda. Antag att dollarn stärks ytterligare något mot euron, då lär det pressa ner HM ännu mer. Det kan i så fall vara värt att vänta ut - för då faller aktien ytterligare utan allt för stark koppling till bolagets långsiktiga förutsättningar.
Är det däremot istället så som jag skrev häromdagen att "Euron lär få en dead cat bounce till" (Molekylär Ekonomi), så skulle HM kunna hamna i ett köpläge ganska snabbt. För idag när euron stärktes av ECB:s svaga utspel, så sjönk HM med börsen. Det stämmer inte riktigt med bolagets valutaflöden. Lägg därtill att tjänstesektorn går bra även i Europa och det kan vara så att HM står inför en uppgång även av det skälet.
För den som, likt oss, är långsiktig i HM är det alltså antingen köpläge rätt snart, säg strax över 300 kronor, eller något längre fram kanske runt 280 kronor. Det förstnämnda är om euron fortsätter stärkas medan det senare är om kursen pressas av en starkare dollar.
Siffror är alltid lite spekulativt, det jag egentligen ville formulera är att just nu styrs HM-aktien av mycket som inte långsiktigt behöver vara direkt kopplat till bolaget. Det är alltid intressant att hålla ett öga på.
Tack för att du skriver om HM! Själv vill jag komma ner under minst 310kr innan jag börjar köpa.
SvaraRaderaFortsätt gärna bevaka HM, det uppskattas verkligen.
Min gissning är att det köpläget kommer :)
Radera