Vända på pannkakan
Utveckling i år S&P500 Källa: SectorSpdr |
Hela S&P500 är upp en procent i år. Dessutom pekar pilarna uppåt, som framgår i "Golden cross gives S&P bulls fresh hope" (FT). Trendföljare ser tecken på fortsatt uppgång när de glidande medelvärdena för både 50 och 200 dagar är på uppgång samtidigt som det förra nu ligger över det senare. Konsumtionssektorerna har gått fortsatt bra, även om en viss avmattning kunnat skönjas. För industrin har svagare dollar varit en lättnad.
Allt är dock långt ifrån rosenrött, som framgår av "U.S. Corporate Profits on Pace for Third Straight Decline - Slow global growth, energy slump weigh on earnings of S&P 500 companies" (wsj). Försäljningen för amerikanska bolag har minskat fem kvartal i rad och fallande vinster i tre. En viktig siffra kommer nu på fredag när nya lönestatistiken släpps. Den ser fortsatt het ut enligt förhandstipsen.Fsg ned 5 kvartal i rad & vinster ned 3 kvartal. Det faller även om energi exkluderas. Tur för börsen att rta är låg https://t.co/KVrUv6OkwY— Gottodix (@Gottodix) 29 april 2016
Helt klart är att amerikanska vinster kombinerat med om räntorna trots allt skulle börja stiga en av de risker som kräver fortsatt bevakning i år. Två sektorer som redan har det tungt är bankerna och techbolagen. I banksektorn pågår för närvarande en global lågintensiv branschkris. Bakgrunden är bland annat att hårdare regleringar och ihållande låga räntor börjat få allt fler att ifrågasätta affärsmodellen. Den går det att läsa mer om i senaste Värdepappret.Excluding volatile incentive pay, US wage growth is in a clear uptrend #ECI #Fed #USD pic.twitter.com/jBSnVFkvwu— Johnny Bo Jakobsen (@jbjakobsen) 29 april 2016
Reklam: Prenumerera genom att klicka här |
Techsektorn bjöd annars på en hel del andra intressanta nyheter i april. En var att FBI betalade drygt 1 miljon dollar för att knäcka en Iphone och det fungerade. Nu är det Apple som vill få data om hur från myndigheten. En annan visar att det åtminstone inte är något fel på framtidstron i sektorn. Googles moderbolag Alphabet planerar att bygga egna städer.
Det gäller att tänka stort. Glöm elbilar, Google siktar på att bygga egna städer. https://t.co/qjrnAAEozy— Gottodix (@Gottodix) 27 april 2016
Politiken är inte bara personerna
Det amerikanska valet intresserar inte börsen, ännu. Det sägs att det skulle ge börsoro om Donald Trump närmar sig en segar, vilket ingen tror just nu. Det är inte säkert. Särskilt den handelspolitik han förespråkat skulle snabbt få effekt på marknaden och en geopolitisk joker är inget någon gillar. Samtidigt är det ingen som riktigt vet vilka frågor Trump skulle driva. Följer han sitt mönster så här långt är det frågorna åhörarna vill höra.Clinton vs Trump. Nu är det i princip klart och marknaden utgår från att Hillary vinner. https://t.co/Tq15TmhYhp— Gottodix (@Gottodix) 27 april 2016
Problemet med amerikanska bolagsskatter är a) de är höga b) ingen betalar dem c) de är obegripliga https://t.co/b2KRrFUylg— Gottodix (@Gottodix) 10 april 2016
Precis som här hemma leder dock politisk röra till att verklig politik avstannar. Den största bolagsfrågan i USA är den havererade bolagsbeskattningen. Hög på pappret, obegriplig i verkligheten och låg i realiteten är en sammanfattning. Den fråga som verkar olöslig just nu är klyftan mellan republikaner och demokrater är fortsatt avgrundsdjup. Möjligen är det något Donald Trump skulle kunna överbrygga. Han är nämligen lika illa sedd av båda lägren.
Despite earnings, central bank decision, etc, the market is getting so quiet. Great index that @OJRenick made pic.twitter.com/d8VOHlDT4f— Joe Weisenthal (@TheStalwart) 28 april 2016
Är det någon som oroar sig för det amerikanska valet? Eller för den delen för de fallande vinsterna, överraskningar från Fed eller ny global turbulens? Egentligen inte. Så här sömnig var det länge sedan marknaden var. Vi får väl se om det ringer någon väckarklocka i maj.
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Följ dagliga videor med 3 snabba i Facebookkanalen |
Hörde någonstans att anledningen till att konsumtionen i USA inte sätter fart trotts ökad sysselsättning är för att privatpersoner istället väljer att betala av på sina lån. Då är frågan, är det vi ser en terrasspunkt, dvs konsumtionen och ekonomin kommer igång när lånen minskat tillräckligt eller är det en maxpunkt, det kommer gå utför eftersom det avvaktas med konsumtion (investeringar).
SvaraRaderaHur som helst, det är få saker som verkar vara så populära som att prata om uppblåsta bubblor och att det snart kommer gå utför. Jag är ingen som vill nonchalera problemen som finns, men kan inte just detta prat rädda oss? Vi blir mer försiktiga och låter saker betala av sig istället för att gå i konkurs.
MVH
Bonde med aktier
Hej,
Raderadet var nyligen ett inlägg på bloggen som delvis berörde det du nämner - "Kan banker växa om kunderna amorterar" (länk längst ned). Amerikansk belåning av hus börjar nu komma tillbaka till sin historiska andel av värdet. Det kan vara så att det slår igenom.
Det finns för övrigt en hel teoribildning kring att USA nu går igenom en samma oljereaktion som 1986 (något som också behandlats tidigare här på bloggen, länk sist). Då hände ungefär det du beskrev. Först kom smällen på producenterna. Sedan lugnade det sig och då kom bättre konsumtion och investeringar från övriga igång.
Världen har dock för det mesta en massa olika infallsvinklar, så även här. Läste senast idag att amerikanska löner före finanskrisen snittade 3 procent upp per år. Från 2012 är den siffra 2 procent.
Så visst kan det vara lite olika förklaringar men för min del ser jag helt klart en logik i ditt resonemang.
http://gottodix.blogspot.se/2016/04/kan-banker-vaxa-om-kunderna-amorterar.html
http://gottodix.blogspot.se/2016/02/ja-jag-ar-oroad-av-borsen-just-nu.html
Dollarn har fallit mot kronan, så amerikanska aktier är billigare nu. Ska man se det som ett köpläge och vikta om månadsköpen till fördel för USA, eller ska man bara glömma att försöka utnyttja valutafluktuationer?
SvaraRaderaMånga ser valutor som det svåraste spelet och avråder småsparare från att lägga för mycket vikt vid den faktorn. För min del gör jag våra investeringar även med den faktorn i åtanke.
RaderaDet svåra med valutaparet dollar och krona är att båda har potential att stärkas. Sverige går bättre än kringliggande länder och har en valuta som sedan länge mest tryckts ned av en ultralätt penningpolitik. Det kan hända att Riksbanken snart släpper försiktigt på gasen eller att exempelvis Brexitoron tar fart. Då kan det gå snabbare för kronan än för dollarn. Å andra sidan har dollarn kommit ned snabbt mot många valutor, trots att nya räntehöjningar rimligen fortfarande ligger i korten, kanske redan i juni.
Det är med andra ord en svår fråga att svara på. För vår del är jag närmare att vikta upp USA än att vikta ned ytterligare.
Det var jag igen :). Tack för bra svar, som vanligt.
RaderaJag funderar även på att kronan kan få sig en rejäl törn vid en ev. svensk belånings/bostadskris. Är det nåt att spekulera i inom det närmsta året tro? :)