Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 1 maj 2016

USA är sig inte likt, inte börsen i alla fall

Vart är USA på väg? Börsen verkar uppåt, ekonomin vet inte vart den ska och politiken är förvirrad. Tar en titt på månadens twitterflöde.


Vända på pannkakan

Utveckling i år S&P500 Källa: SectorSpdr 
Årets vinnarsektorer är den paradoxala kombon energi och nyttighetsbolag. Den första gruppen brukar gå bäst när konjunkturen är som hetast. Nu är det mer ett lättnadsrally där överlevarna får bättre betalt än på länge. Oljan är upp 76 procent från lägsta punkten i år. Det skriver jag mer om i "Då släpper länken mellan olja och börs". Den andra gruppen, dit exempelvis elleverantörer hör, har snarare lyft när oron lättat men räntorna förblivit låga. En jakt på avkastning helt enkelt.

Hela S&P500 är upp en procent i år. Dessutom pekar pilarna uppåt, som framgår i "Golden cross gives S&P bulls fresh hope" (FT). Trendföljare ser tecken på fortsatt uppgång när de glidande medelvärdena för både 50 och 200 dagar är på uppgång samtidigt som det förra nu ligger över det senare. Konsumtionssektorerna har gått fortsatt bra, även om en viss avmattning kunnat skönjas. För industrin har svagare dollar varit en lättnad.

Allt är dock långt ifrån rosenrött, som framgår av "U.S. Corporate Profits on Pace for Third Straight Decline - Slow global growth, energy slump weigh on earnings of S&P 500 companies" (wsj). Försäljningen för amerikanska bolag har minskat fem kvartal i rad och fallande vinster i tre.   En viktig siffra kommer nu på fredag när nya lönestatistiken släpps. Den ser fortsatt het ut enligt förhandstipsen.

Helt klart är att amerikanska vinster kombinerat med om räntorna trots allt skulle börja stiga en av de risker som kräver fortsatt bevakning i år. Två sektorer som redan har det tungt är bankerna och techbolagen. I banksektorn pågår för närvarande en global lågintensiv branschkris. Bakgrunden är bland annat att hårdare regleringar och ihållande låga räntor börjat få allt fler att ifrågasätta affärsmodellen. Den går det att läsa mer om i senaste Värdepappret.

Reklam: Prenumerera genom att klicka här
För techbolagen verkar det mer vara en framgångsvåg som når stranden. "Owning US tech shares no longer a quick route to big returns - While Facebook and Amazon have performed, too many other big tech names had disappointing results" (FT). Sammantaget har vinsterna i sektorn backat nästan 8 procent. Av det står Apples genomklappning för 5 procentenheter men även övriga i branschen har det alltså motigt. Med två tydliga undantag - Facebook och Amazon har fortfarande har fortfarande högsta växeln i. Nätverkseffekten regerar fortfarande.

Techsektorn bjöd annars på en hel del andra intressanta nyheter i april. En var att FBI betalade drygt 1 miljon dollar för att knäcka en Iphone och det fungerade. Nu är det Apple som vill få data om hur från myndigheten. En annan visar att det åtminstone inte är något fel på framtidstron i sektorn. Googles moderbolag Alphabet planerar att bygga egna städer.


Politiken är inte bara personerna

Det amerikanska valet intresserar inte börsen, ännu. Det sägs att det skulle ge börsoro om Donald Trump närmar sig en segar, vilket ingen tror just nu. Det är inte säkert. Särskilt den handelspolitik han förespråkat skulle snabbt få effekt på marknaden och en geopolitisk joker är inget någon gillar. Samtidigt är det ingen som riktigt vet vilka frågor Trump skulle driva. Följer han sitt mönster så här långt är det frågorna åhörarna vill höra.

Precis som här hemma leder dock politisk röra till att verklig politik avstannar. Den största bolagsfrågan i USA är den havererade bolagsbeskattningen. Hög på pappret, obegriplig i verkligheten och låg i realiteten är en sammanfattning. Den fråga som verkar olöslig just nu är klyftan mellan republikaner och demokrater är fortsatt avgrundsdjup. Möjligen är det något Donald Trump skulle kunna överbrygga. Han är nämligen lika illa sedd av båda lägren. 

Är det någon som oroar sig för det amerikanska valet? Eller för den delen för de fallande vinsterna, överraskningar från Fed eller ny global turbulens? Egentligen inte. Så här sömnig var det länge sedan marknaden var. Vi får väl se om det ringer någon väckarklocka i maj.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Följ dagliga videor med 3 snabba i Facebookkanalen

5 kommentarer:

  1. Hörde någonstans att anledningen till att konsumtionen i USA inte sätter fart trotts ökad sysselsättning är för att privatpersoner istället väljer att betala av på sina lån. Då är frågan, är det vi ser en terrasspunkt, dvs konsumtionen och ekonomin kommer igång när lånen minskat tillräckligt eller är det en maxpunkt, det kommer gå utför eftersom det avvaktas med konsumtion (investeringar).

    Hur som helst, det är få saker som verkar vara så populära som att prata om uppblåsta bubblor och att det snart kommer gå utför. Jag är ingen som vill nonchalera problemen som finns, men kan inte just detta prat rädda oss? Vi blir mer försiktiga och låter saker betala av sig istället för att gå i konkurs.

    MVH
    Bonde med aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det var nyligen ett inlägg på bloggen som delvis berörde det du nämner - "Kan banker växa om kunderna amorterar" (länk längst ned). Amerikansk belåning av hus börjar nu komma tillbaka till sin historiska andel av värdet. Det kan vara så att det slår igenom.

      Det finns för övrigt en hel teoribildning kring att USA nu går igenom en samma oljereaktion som 1986 (något som också behandlats tidigare här på bloggen, länk sist). Då hände ungefär det du beskrev. Först kom smällen på producenterna. Sedan lugnade det sig och då kom bättre konsumtion och investeringar från övriga igång.

      Världen har dock för det mesta en massa olika infallsvinklar, så även här. Läste senast idag att amerikanska löner före finanskrisen snittade 3 procent upp per år. Från 2012 är den siffra 2 procent.

      Så visst kan det vara lite olika förklaringar men för min del ser jag helt klart en logik i ditt resonemang.

      http://gottodix.blogspot.se/2016/04/kan-banker-vaxa-om-kunderna-amorterar.html

      http://gottodix.blogspot.se/2016/02/ja-jag-ar-oroad-av-borsen-just-nu.html

      Radera
  2. Dollarn har fallit mot kronan, så amerikanska aktier är billigare nu. Ska man se det som ett köpläge och vikta om månadsköpen till fördel för USA, eller ska man bara glömma att försöka utnyttja valutafluktuationer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många ser valutor som det svåraste spelet och avråder småsparare från att lägga för mycket vikt vid den faktorn. För min del gör jag våra investeringar även med den faktorn i åtanke.

      Det svåra med valutaparet dollar och krona är att båda har potential att stärkas. Sverige går bättre än kringliggande länder och har en valuta som sedan länge mest tryckts ned av en ultralätt penningpolitik. Det kan hända att Riksbanken snart släpper försiktigt på gasen eller att exempelvis Brexitoron tar fart. Då kan det gå snabbare för kronan än för dollarn. Å andra sidan har dollarn kommit ned snabbt mot många valutor, trots att nya räntehöjningar rimligen fortfarande ligger i korten, kanske redan i juni.

      Det är med andra ord en svår fråga att svara på. För vår del är jag närmare att vikta upp USA än att vikta ned ytterligare.

      Radera
    2. Det var jag igen :). Tack för bra svar, som vanligt.

      Jag funderar även på att kronan kan få sig en rejäl törn vid en ev. svensk belånings/bostadskris. Är det nåt att spekulera i inom det närmsta året tro? :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam