Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 18 maj 2016

Mothugg: du har fel om amerikanska vinster Gottodix

Hur mår börserna i USA? Jo, tack bra hävdade en tittare på 3 snabba och hade bra argument i ryggen. Men stämmer det?


Spännande läsarkommentar

Källa: Fat Pitch
Hej,
Med anledning av 3 frågor 16/5-16 kan det vara befogat att lyfta fram bifogad analys från The Fat Pitch. En bra fundering kring macropusslet som vänder upp och ner på den tyvärr vanligt förekommande förenklade bilden av ekonomin kommer från McKinseys research https://t.co/Nh86ffbWr3 . Är tillväxten högre än vad den för gammelekonomin utformade statistiken förmår identifiera?
Kommentaren ovan var ett artigt sätt att säga att framföra åsikten att jag har fel i att se amerikanska vinster och stigande räntor som den största risken för börsen just nu. Artikeln som det hänvisas till är "Are Poor Sales and Profit Growth Signaling an Imminent Recession?" (Fat Pitch). Ett riktigt monster i sin ambitionsnivå. Den betar sig sakligt igenom först alla argumenten för att fallande försäljning och vinster i USA är en risk för börsen. För att sedan plocka ned argumenten ett efter ett. Jag räknade till 38 diagram.

Det är kul att få den typen av få tips om den typen av länkar men förstås svårt att göra rättvisa inlägget rättvisa i ett svar i ett kort tisdagsinlägg. Några reflektioner har jag dock. Den ambitiöse läsaren börjar med inlägget på Fat Pitch (orkar du inte tillbaka hit sedan har du ändå använt tiden rätt, för det var ett av de bästa inlägg jag läst på länge).

Reklam: Kom igång med gratis aktiehandel genom att klicka här

Några ord om bakgrunden

Den som vill se dystert på amerikanska börser saknar inte argument. Häromdagen diskuterade jag trycket på amerikanska aktier med  Michael Livjin på Twitter, precis som flera andra av Nordeas twittrare väl värd att följa. Banken är faktiskt rätt outstanding i det formatet.

Bilden är ytligt sätt inte alls rolig i USA. Värderingarna utanför energisektorn är tillbaka på nivåerna från 2007 samtidigt som både vinster och försäljning fallit flera kvartal i rad, som jag skrev om i "Rapporterna: hur stort vinstfall i USA klarar börsen?". En annan mörk bild gavs i "Marknaden: utdelningarna kommer att ligga still i tio år". Lägg till det Nordeas inspel att de lånefinansierade återköpen av aktier kanske går mot sitt slut och att amerikanska hushållskrediter växer i den snabbaste takten sedan 2001.

Svaret Fat Pitch ger

Källa: Fat Pitch

Går man igenom morargumenten i artikeln från Fat Pitch är de i huvudsak:

  • Det är bara inom olja och råvaror som försäljningen fallit
  • Amerikansk efterfrågan har stadigt ökat 3-5 procent de gångna åren
  • Inbromsningen beror på att hälften av amerikansk försäljning går utomlands där tillväxten varit svagare
  • Dollarstyrkan har förklarat mycket av fallet i amerikanska vinster
  • Återköp står för bara 9 procent av tillväxten i vinst per aktie de gångna åren
  • Marginalerna har legat still eller ökat i de flesta sektorer
  • Skillnanden mellan justerad rörelsevinst och rörelsevinst enligt redovisningen är inte alls större än den brukar vara (non-GAAP och GAAP för er som är insatta) 
  • Ingen sektor dominerar börsen såsom brukar vara fallet inför en krasch (tänk dotcombubblan)
  • Låga räntor gör att ränteutgifterna ligger på historiskt låga nivåer och stigande tillgångspriser har stärkt hushållens balansräkningar
  • Effekten av oljeprisraset har redan spelats ut - förblir priset stabilt tynger inte energi lyftet i andra sektorer längre


Min reflektion - en dold överhettning?

Onekligen en lång lista och jag håller inte med om alla punkterna. Exempelvis har jag svårt att se argumentet att det skulle minska risken bara att en del beror på dollarns styrka och andra ekonomier svaghet. Tvärtom tycker jag det snarast visar hur beroende USA trots allt är av omvärlden. Sedan går det att peka på att mycket av uppgången varit stöttad av starka stimulanser. Likväl som det går att se 3-5 procents årlig tillväxt i ökningen av efterfrågan som ett styrketecken, så går det att tolka det som att stimulanser redan tagit ut den möjliga konjunkturuppgången på efterfrågesidan av ekonomin. 

Inflationen verkar vara på gång, räntorna börjar möjligen stiga och en del tror att över 50 dollar börjar högre oljepris åter bromsa ekonomin. Här kan Sverige vara en intressant jämförelse. Hur skulle svenska konsumenter tänka om räntorna började stiga? En vanlig konjunkturcykel skulle det vara förenat med att ekonomin började gå bättre. Nu ligger redan BNP-tillväxten högt över normal nivå. Risken är då att vi får bromsen i ekonomin utan det finns någon acceleration som kan möta upp. En rimlig reaktion för ett svenskt hushåll med amorteringar och något högre räntor är väl att konsumera mindre eller?

Högre räntor i en miljö där skulderna är höga och där avkastningen på statsobligationer inte konkurrerat med aktier är en möjlig dubbel smäll. Problemet jag oroar mig för är inte att amerikanska vinster skulle rasa på kort sikt utan att de inte klarar av att försvara aktiernas värdering om räntorna stiger. Det ser lite ut som en överhettning i en avkyld värld. 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam