Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 23 maj 2016

Guldet: plus eller minus för börsen?

Det har varit ett gyllene år för guld. I det ser vissa beviset på att nu kommer skuldsmällen och börskraschen. För min del tror jag andra förklaringar väger tyngre.

Vad styr priset på guld?
Källa: Macrotrends
Ibland kan det vara nyttigt att titta på de senaste kommentarerna men utifrån ett längre perspektiv. Vad är det för argument som marknaden tar till sig respektive struntar i vid en viss tidpunkt? "Gold Prices Drop as Dollar Strengthens - Release of minutes from last Fed policy meeting has weighed on gold prices this week" (Wsj) var den senaste nyheten om guld på Wall Street Journal när det här inlägget skrevs.

I veckan är guld ned lite utifrån att Fed signalerat att högre ränta redan i juni i högsta grad finns med i korten. När guld sjunker på den nyheten betyder det att oron för högre inflation är lägre än den sämre relativa avkastningen guld får om pengar på banken ger bättre ränta. Den eventuella räntehöjningen signalerar också en amerikansk tilltro till den egna ekonomin som också passar guld dåligt. 

Det här har fått handlarna att stänga positioner i fortsatt stigande guldpris. Däremot har inte aktörerna bakom mäklarborden synts lika tydligt. Det är inte uppenbart att det finns någon förändring i efterfrågan på guld. Det är extra intressant eftersom en uppmärksammad nyhet i veckan var att George "Soros dumpar aktier och köper guld" (DI)

Det här tolkar Johanna Jeansson på Dagens Industri dels som att det finns en konjunkturoro, dels som att det är en studs i guldpriset efter många års nedgång. Det senare ungefär som oljan i så fall. Redan rubriken DI väljer visar väl att dock att det finns en aura av alarmism bakom stigande guldpris. "Dumpar aktier" vem blir inte orolig då?


Pennningmaskin
Reklam: Läs mer här om smartare sparande innan du bestämmer dig

Är det bubblan som brister?

Den perfekta miljön för guld är hög inflation och låg tillväxt. Ett framtidsscenario för den som pekar på en finanskris som löstes med svällande balansräkningar från världens centralbanker och en tillväxt som åtminstone inte nått tillbaka till de höga nivåerna efter millennieskiftet. Den mest kända isbjörnen är nog bloggen Zerohedge men även exempelvis svenska Aktiespararna har nyligen varit inne på den här linjen. Ett exempel på en typisk argumentation finns i "Return of Gold Standard: Why Soros is Buying the Precious Metal" (Sputniknews).

Källa: Macrotrends
Det finns onekligen likheter med situationen i slutet av sextiotalet. Då var det dyrbara krig, avkolonialiseringen och många som börjat återhämta sig efter andra världskriget som ändrade förutsättningarna för främst USA. Råvarupriserna var på väg att explodera och konkurrenskraften hade sedan länge urholkats av för snabba löneökningar och för svag produktivitetsutveckling. När den strikta kopplingen mellan guld och dollar släpptes gick det fort. 

Inflation och guld
Källa: FED
Det är något liknande isbjörnarna ser framför sig nu. Det var också en ganska brett förankrad uppfattning fram till 2013 att USA skulle tvingas in i någon form av inflationspolitik när centret för penningmängden, centralbanken, lät sin balansräkning svälla till en oanad storlek.När det kom nya stimulanser 2013 blev dock reaktionen en överraskning för isbjörnarna. Räntorna gick upp när tilltron till ekonomin kom tillbaka.

Räkna med minus

priset på guld
Källa: ECB
Det enda som hamnade i permafrost var guldet. Diskussionen om guldstandarden har dock tagit en ny vändning. För numera är det snarare USA och ytterst dollarn som är världens guldstandard. "Reluctant partners: the Fed and the global economy" (FT). Runt om i världen finns både omfattande tillgångar och skulder i dollar. Varje rörelse i valutan får stor effekt och svallvågorna rullar tillbaka över världen till de når USA.

Så även om USA kom ur finanskrisen för något år sedan och har en ekonomi som klarar och behöver högre räntor, så gäller inte det för hela världen. Diskussionen om en ohållbar expansion av skulder och centralbankers balansräkningar har flyttat vidare. Främst till Japan, som än en gång hänger på repen men även till Europa. Längre fram anar många att det smäller ordentligt i Kina. Det finns alltså ett argument från isbjörnarna om att det kanske inte blev något i USA (just nu) men att i resten av världen lär det smälla.

Hur det nu än är med den saken så är det många länder utanför USA som för att förhindra för höga realräntor tvingas ned till räntor långt under noll. Det här öppnar upp en helt ny marknad för guld. Plötsligt är förvaringskostnaden lägre än kostnaden för att ha kontanter på banken. Den här artikeln från början av året är en bra sammanfattning. "The Big Beneficiary of Negative Rates: Gold - Worries about the stability of the global financial system has prompted a surge in gold prices" (Wsj).

Med minusräntor över stora delar av världen har pengar fortsatt flyttas över från kontanter och även börsen till guld. Noll är plötsligt en ok avkastning.


Det går att ta på guld

råvarupriser och guld
Källa: Fed St Louis

När sedan oljan istället kraschade till följd av för stort utbud, så drog den med sig de flesta råvaror. Guldet klarade sig hyggligt men även här blev det en diskussion om utbud och efterfrågan. En parentes i den diskussionen är om det behövs guld när det finns bitcoins? Nu har den valutan ett någotskamfilat rykte men på sikt är det lite som när trav ska konkurrera med betting på nätet. Om spelarna bara vill ha spelet, så behövs kanske inte den fysiska formen.

Fast på kort sikt är efterfrågan på väg uppåt. För många centralbanker vill minska sin exponering mot den nya guldstandarden - dollarn - och ta ett steg tillbaka till den gamla - guldet. Så kanske får isbjörnarna ändå lite rätt men inte på det sätt de räknade med.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!





6 kommentarer:

  1. Tycker guld är rätt så svårt nu, var med lite i uppgången i början av av året när det var panik på marknaderna. Men nu har ju guldpriset varit skvalpigt ett tag. Guldgruveaktierna har ju dock varit en bra investering även nu efter att guldpriset planat ut. Några kommentarer om det vore ju intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guldfonderna Franklin och Invesco (med flera) verkar fortfarande ha en uppåtgående trend iallafall, även om den är svagt uppåt. Får väl se om Feds beslut vänder den trenden eller ökar den.

      Radera
    2. Det är intressant att markanden just nu är rätt tungt i det som kallas contango. Du får betala extra för att få din guldleverans längre fram. Det tyder på att huvudskälet för guldköparna är att slippa minusräntan. Möjligen talar det emot gruvorna. För talar bland annat att efterfrågan verkar vara på väg uppåt. Sedan har ju de här gruvorna som alla andra råvaruproducenter varit så himla pressade ett tag. Allt sammanvägt är jag nog ändå mer negativ än positiv till guld för vår del.

      Radera
    3. Det är intressant att markanden just nu är rätt tungt i det som kallas contango. Du får betala extra för att få din guldleverans längre fram. Det tyder på att huvudskälet för guldköparna är att slippa minusräntan. Möjligen talar det emot gruvorna. För talar bland annat att efterfrågan verkar vara på väg uppåt. Sedan har ju de här gruvorna som alla andra råvaruproducenter varit så himla pressade ett tag. Allt sammanvägt är jag nog ändå mer negativ än positiv till guld för vår del.

      Radera
  2. Guldet blir den nya standarden när allt fler överger dollarn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En annan utmanare är digitala valutor baserade på en råvarukorg.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam