Motvind? Storm!
Källa: ADBG |
I höstas skrev jag förhoppningsfullt om Afrika i två inlägg - "Drönarplats och andra afrikanska affärsidéer" och "Investeringscase Afrika - telekomindustrin". Det ledde så småningom fram till en investering i Millicom.
Den resan kan man följa i den här länksamlingen eller via etiketterna för dig som surfar via datorn. Fast den korta sammanfattningen var att det inte gick så bra åtmtillbaka instone inte till en början. Nu är investeringen med utdelningar minus knappt fem procent. Ingen succé således. Den som tittar på afrikanernas egna förhoppningar, i grafen ovan, ser inte heller någon ljusning vid horisonten.
Infrastruktur någon?
Vad var det som hände? Precis det som plågat kontinenten ända sedan oljepriserna kollapsade, Kina blev ett osäkert kort och dollarn började stärkas. Afrika har varit den stora förloraren när tillväxtländerna drabbats av snabbt fallande tillgång på kapital och minskad efterfrågan. Värst drabbad har förstås oljeindustrin varit men det har slagit mycket bredare än så.
Reklam: Läs mer här om smartare sparande innan du bestämmer dig |
Hur illa ställt det fortfarande är framgår i "Manufacturing - Not making it" (Economist). I teorin borde Afrika ta marknadsandelar i lågpristillverkning. Det är också ett scenario för framtiden i aktuella "African Economic Outlook" (ADBG). Problemet är att exempelvis HM, som investerar i Afrika, har svårt att få till en rimlig produktionskedja när det inte går att leverera med säkerhet. Lägg till det att många länder fortfarande plågas av korruption och politisk osäkerhet.
Ändå ingen genomklappning
Källa: ADBG |
"Kenya bucks Africa’s economic trend" (FT) var en av nyheterna idag. Landet är på rätt väg, stöttat av lägre råvarupriser och växande inhemsk konsumtion. Som det ofta är i Afrika är en delförklaring till förbättringen att det politiska läget stabiliserats men Kenya är också ett av de länder som skulle kunna bli vinnare om Kina tog ett steg tillbaka som tillverkningsnation.
En reflektion
Med en ung befolkning som ska dubblas de kommande femton åren borde Afrika ändå vara en placering för framtiden. Just nu är dock framtiden undantaget. Sammantaget förblir Afrika en riskfylld investering men som sagt, det återspeglas i priset. Optimisten ser en koppling till den stabilisering som skett på andra turbulenta marknader. Pessimisten på att Kina är långt ifrån en löst problem. Själv då? Jag är nöjd med den exponering vi har och så håller jag förstås tummarna för att den förlorade kontinenten hittar rätt igen.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här |
Inte en direkt privatinvesteringslänk men har kanske viss relevans, en kommentar på västs och kinas olika(?) syn på Afrika:
SvaraRaderahttp://nationalinterest.org/feature/what-china-knows-about-africa-the-west-doesnt-16295
//Luonas
Handelns villkor är ett spännande ämne som jag faktiskt varit inne på att skriva om men tiden har inte riktigt räckt till.
RaderaKinas raka investeringar i egna projekt har helt klart uppskattats av många i Afrika. Det uppfattas som mindre mästrande än européernas ständiga paketlösningar på egna villkor.
Samtidigt finns det även en diskussion i Afrika om att åter bli lurade. För Kina bygger verkligen exakt det som behövs för att skeppa ut råvaror o.d. Med andra ord inte helt olikt kolonialmakterna förr i tiden. Till någon del står ju också Europa för värderingar många i Afrika gärna tar till sig. Så det är inte så endimensionellt. Klart dock att Europa har stora imageproblen i Afrika.