Vinnarstrategin 2015
Vem älskar inte höga aktieutdelningar? Med en direktavkastning på de flesta börser runt 2-3 procent är det få länder där aktier inte slår obligationer för närvarande. Till och med i USA, som tillhör länderna där ränta fortfarande existerar, ger en 10-årig statsobligation bara 1,7 procent. Där är direktavkastningen för närvarande 2,1 procent. Det här har gjort utdelningsaktier till ett allt mer attraktivt ställe att parkera pengar. Det senaste året är totalavkastningen på S&P Dividend Aristocrats upp 7,5 procent medan hela S&P500 samma period inklusive utdelningar backat 0,6 procent.Det har alltså varit skördetider för en populär strategi bland många småsparare. Det finns också många duktiga bloggare med den här inriktningen, du hittar flera av dem i länklistan till höger om du surfar via datorn.
Reklam: Häng med mig på Shareville genom att klicka här |
Är det roliga slut nu?
"Amerikanska bolag delar ut mer än de drar in" skrev jag i november förra året. Hur ser utvecklingen ut sedan dess? Vinsterna i amerikanska bolag sjönk 2015 med 15 procent medan utdelningarna steg 10 procent, båda siffrorna från Multpl. Första kvartalet backar vinsterna jämfört med året innan 7 procent, som jag skrev om i det här inlägget, medan utdelningarna fortsatte stiga. Den som vill ha svensk referens kan kolla data från FVMR, vinsterna förväntas falla 3 procent i år
En artikel i dagens Wall Street Journal har alla förutsättningar att vandra runt världens tidningar. "Dividends Aren’t the Answer. They’re the Problem - Dividend yields appear to bolster the case for buying stocks now. But other metrics tell a different story". Professionella investerare handlar med derivat bland annat på framtida utdelningar. Där prissätts utdelningstillväxten för amerikanska aktier till 1 procent per år de kommande 10 åren. För Europa ser det ännu sämre ut med ett förväntat fall per år i utdelningarna på 5 procent per år samma period. Just det priset påverkas av minskad efterfrågan på den typen av derivat. Enligt artikeln är det dock ändå bilden klar - förväntan på utdelningstillväxten är mycket låg.Direktavkastning på aktier slår långa räntor men utdelningstillväxten i 10 år (!) på S&P500 väntas bli 1% per år. https://t.co/gRrwNFRrQk— Gottodix (@Gottodix) 10 maj 2016
Min reflektion
Bolag som kan generera vinster och utdelning länge är sällan en dålig investering. Däremot är det svårt att blunda för att många år av låga räntor sätter sina spår. Det är inte alls omöjligt att vi längre fram ser en bubbla i utdelningsaktier från stabila bolag. Det har hänt förut. Den som kan sin börshistoria kommer att tänka på NiftyFifty-kraschen på sjuttiotalet. Nu är inte värderingarna inte i närheten av den tidens men andra likheter finns. Exempelvis kan högre inflation och räntor pressa värderingarna på utdelningsbolag. Dessutom går det inte att blunda för den dåliga vinsttillväxten.Så även om strategin med utdelningsfokus har sina poänger är det alltid bra att se riskerna. För de finns här också, även om det ibland känns som sin egen sedelpress att ha en portfölj med fina utdelningar
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här |
Man får tacka för den klumpen i magen... Haha:)
SvaraRaderaVi får se vart det tar vägen. Bra, starka bolag tror alltid det kommer vara vettigt att investera i.
Tack för en bra blogg!
MvH Pengaregn
Halloj! Kollade in din blogg, log när jag läste om tråkiga utgifter.
Raderahttp://pengaregnet.blogspot.se/2016/05/fruktansvart-trakiga-utgifter.html
Vi har numera våra familjefunderingar på en egen blogg - Vårt slimmade liv - kolla gärna in den.
http://gottodixfamilj.blogspot.se/
Intressant!
SvaraRaderaUtdelningar på 4-5 % i en lågräntekontext är en sak, kanske inte lika aptitligt på andra räntenivåer.
Investeringar i äldreboenden, som du länkar till, känns onekligen som ett smart sätt att köpa framtida utdelning.
RaderaHej Gottodix!
SvaraRaderaJahapp, här har man trott att man har en vinnande strategi, snacka om en jabb mitt i solarplexus :) Skämt åsido....
Klart att det finns en risk att ovan beskrivna scenario slår in...frågan är bara hur stor sannolikheten är? Tror du att ovanstående prognos kommer att stämma när man tittar tillbaka om 10 år? Hmmm skulle vara en riktig miss för i alla fall mina planer för framtiden.Detta inlägg leder mig till en fråga...
Har det hänt tidigare i historien att utdelningstillväxten sett under en 10 års period har varit negativ? vet du?
Bra jobbat med dina snabba förresten, riktigt kul. Jag tycker dina förändringar i bloggen alla har vart riktigt bra faktiskt. Bloggen kommer fortsätta växa tror jag, keep up the good work!
Det har åtminstone inte hänt sedan 1990 som framgår i den här grafen -
Raderahttp://www.multpl.com/s-p-500-dividend-growth
Sedan har ju inflationen varit betydligt högre långa perioder, så nominellt är det nog inte uteslutet. Skulle behöva data från 70-talet för att ge ett bra svar.
Nu har perioden efter finanskrisen inte varit helt normal. Utdelningarna i USA har vuxit med 55 procent sedan 2007 medan vinsterna bara vuxit med 29 procent. Mellanskillnaden är främst ökade billiga lån när centralbankerna tryckt på med likviditet. Den kranen kan ju vridas igen om räntorna stiger. Vi har aldrig varit i den här situationen förut, så det är inte jättelätt att uttala sig om.
Den största risken med utdelningsaktier är densamma som med obligationer. De har varit vinnare i en era av fallande räntor, går det åt andra hållet blir det tuffare.
Det sagt är de ju en beprövad investeringsstrategi, så det är väl mest frågan om att vara medveten om riskerna som med alla andra investeringar.
Finns data från 1800-talet på Multipl också: http://www.multpl.com/s-p-500-dividend/ (sjukt bra sida). Minskande utdelningar under åren 1910-1920, 1930-1950 och 1965-1985, så ganska många perioder med sjunkande utdelningar.
RaderaWSJ räknar säkert även på risken att dollarn stärks och då blir stigande utdelningar i Euro eller SEK sänkta utdelningar i USD.
SvaraRaderaRimlig tanke. Det verkade dock vara utdelningar mätt i lokal valuta. Huvudskälet att det blev så drastiskt negativt i Europa var att investerare i derivaten tappat intresset. Däremot var bedömningen i artikeln att det hur som helst skulle bli en riktigt låg siffra.
RaderaTycker det alltid är svårt att prata utdelningar i USA, då mer än hälften är återköp i USA. Kollar man endast utdelningarna är dessa ca 50 % av vinsterna vilket är en ganska hållbar nivå. Det är snarare återköpen som nu görs med finansiella trix och ökande skuldsättning som gör mig mer orolig, det blir lite som att företagen själva lånar på obligationsmarknaden och köper aktier vilket inte är så hållbart i längden. Tror den stora risken ligger i värderingarna snarare än i utdelningarna i USA, speciellt då också då företagen är de största köparna av amerikanska aktier.
SvaraRaderaI Europa och Sverige så är fokus fortsatt på utdelningar och med 4 % direktavkastning är det fortfarande ganska högt. Också med en snittvärdering på Europa på Shiller PE 15 och en prissättning på fallande utdelningar på -5 % per år kommande åren så ser jag det snarare som ett köpläge för Europeiska utdelningsaktier eller utdelningsderivat. Pessimismen i Europa är total och skillnaden mellan EU och USA är riktigt stor.
Ligger mycket i de iakttagelserna. Det är väl dock det där med att företagens skulder växer snabbare än vinsterna. Runt 5-6 procent är den siffra jag sett på skuldtillväxten. Sedan är ju en del av vinsterna inom exempelvis fastighetssektorn drivet av stigande tillgångspriser. Bankernas höga utdelningsandelar känns också som billiga finansiering som åker rakt igenom systemet utan att den underliggande tillväxten i affären är så hög (kolla Nordea som exempel). I andra delar av ekonomin faller istället vinsterna.
RaderaNågonstans i botten av det där känns det som att företag, även i Sverige, låtit utdelningarna övervintra och hoppas på en normalisering. Kommer den, i form av både högre räntor och vinster, så händer kanske inte så mycket. Blir det bara högre räntor kan det vara knepigare, tänker jag