Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 19 maj 2016

En smartare pengamaskin

Tänk dig pengar som bara rullar in. Vilken dröm! I själva verket mångas dröm och helt realistisk men alla råd måste du inte följa.


Chansar mest

Foto: Pixabay
Vad drömmer du om? Min bild av en skön morgon kunde vara ett dopp i den här poolen. Det är dock en bit dit. Det tänkte jag på när jag läste en av mina favoritbloggar - Chansar Mest. Det trevliga paret som bloggen handlar om är redan där dit många drömmer om att ta sig. Utöver boenden och allt annat som hör vardagen till har de en portföljen på många miljoner och utdelningarna mäts i belopp andra har som sitt samlade sparande.

Livet paret lever är trots det rätt alldagligt, som de beskriver i "Passivitet och privatekonomi". Kanske är himlen, som en vän till mig föreslog, precis som tillvaron här och nu men några procent bättre. Nu är inte det här en livsstilsblogg, så skälet att jag tar upp familjen Chansar Mest är ett annat. Så här skriver de om sina investeringar:
Vi har som strategi att alltid ligga fullt exponerad mot aktiemarknaden. Orsaken är rätt enkel då vi inte anser oss ha tillräcklig kunskap att kunna parera upp- och nedgångar och sannolikt säljer för tidigt och köper för sent. För oss som inte är några finanshajar så är det rätt bekvämt att förlita sig till utdelningarna som är relativt stabila oavsett börsrörelserna i övrigt för att få en rimlig avkastning på kapitalet.

Reklam: Kom igång med gratis aktiehandel genom att klicka här

Tre snabba om din egen bankomat

För mig är det här en beskrivning av en pengamaskin. Värdet tickar på och om de vill kan de ta ut en del av värdeökningen för att få guldkant på tillvaron utan att kapitalet minskar.  Hur kommer man dit? Jag tror tre råd är bra medan ett annat populärt råd egentligen inte spelar någon roll. • Fokusera på insättningarna inte placeringarna
Jag älskar investeringar. Det har väl ingen missat. Det verkliga proffset i vår familj är dock min fru, Affärsmodellen. För ett antal år sedan ledsnade hon på att vi inte höll vår ekonomi i god trim. Precis som i ett företag måste resultatet från verksamheten vara positivt för att det ska finnas något att dela ut - eller i det här fallet för att det ska finnas något att spara.

Inkomsterna stiger över livet för de flesta av oss. Dessutom ofta mer än vi räknar med. Du kommer även om du inte tror det få det allt bättre. Litar du inte på mig, så kolla statistiken. Problemet är att samma statistik visar att du låter utgifterna följa med uppåt eller till och med, via lån, springa före dina stigande inkomster.  De Affärsmodellen gjorde och som gjort stor skillnad för oss, var att hon separerade intäkter och utgifter. Vad tjänar vi är en fråga och vad vill vi köpa är en annan. Den som följer familjen Chansar Mest vet att de inte snålar med det de uppskattar. Det handlar mer om att välja. Ta kommandot över dina utgifter. De ger betydligt mer än tiden du lägger på att hitta nästa aktieraket. Det sagt av en person, som lägger en hel del tid på det senare.


 • Sprid riskerna

Fast är det inte viktigt hur man placerar? Nja. forskningen stöder inte att det går att överavkasta mot index över tid. Dessutom var ju poängen att du ville ha en pengamaskin. Inte att du ville få jobba för dig själv som investerare. Det är en annan dröm. Familjen Chansar Mest har i en del roliga inlägg skrivit om hur de till en början var rätt aktiva men hur de över tiden allt mer låtit de 25 bolag de äger sköta sig själva. Lätt att förstå att det fungerar för den som ser deras stora spridning av branscher och marknader.

Indexfonder eller investmentbolag är bra tips. Ett annat som underlättas av att det numera är gratis eller riktigt billigt att handla aktier är att köpa aktier löpande. Varför inte göra som Aktienovisen och veckospara i aktier? Det tycker jag även är ett bättre tips för den som vill "Spara smartare till barn och barnbarn" (Nordnetbloggen). Är det inte bättre att låta barnen få insikt i och så småningom delta i valen av investeringar än att köra ner pengarna i en anonym fond och lämna över en okänd summa många år senare? Tack vare slumpen så kommer ju en portfölj av små inköp i stabila bolag ändå prestera lika bra.


 • Håll dig till enkla kvalitativa bolag och aktier

Kom ihåg att poängen med din maskin är att den ska fungera som en automat. Det var ju inte investerare som var målet utan du ska kunna luta dig tillbaka och njuta. Min erfarenhet är att många antingen lockas av bolag med låga värderingar eller med heta affärsidéer. Båda de här alternativen är förenade med en hel del risk och kräver mycket kunskap av dig som köper.

Om marknaden värderar ett bolag lågt innebär det att utsikterna för dess framtid bedöms som dåliga. Det är inte så att världens alla investerare missat att det går att få oljeservicebolag, stålproducenter eller Deutsche Bank till värderingar under det egna kapitalet, det vill säga att du kan köpa en krona i bolaget för mindre än bolaget redovisar att det är värt. När hela Ryssland hade P/E-tal på 4-5 var det för att riskerna i landet ansågs vara mycket höga. Det här kan vara lägen för köp men bara för den som tror sig besitta förmågan att analysera situationen djupare än andra. Den personen är en investerare, inte en ägare av en pengamaskin.

Det samma gäller för den som satsar på bolaget med den riktigt höga värderingen. Det är fullt möjligt att försäljningen i Tesla ska värderas tio gånger högre än försäljningen i BMW. Det innebär dock, om Tesla kan nå samma marginaler som BMW, att en försäljning på en halv miljon bilar redan ligger i Teslas aktiepris. Det råkar vara den nivå som Elon Musk siktar på till år 2020. Med andra ord - förväntningarna är höga. Trots det kan det förstås ändå vara en succé att köpa in sig den fräcka elbilstillverkaren. Det kräver dock en djup förståelse för bilindustrins framtid. Än en gång låter det som en diger uppgift för dig som bara vill njuta livets sköna dagar med din egen pengamaskin.


 • Utdelning eller tillväxt? Det kan du strunta i.

Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, så länge den fångar möss. I den aforismen hade Deng Xiaoping rätt. Poängen med en pengamaskin är att den ska ge stabil avkastning. Det finns som sagt inga formler för vad som ger bäst resultat. I snitt presterar vi alla, per definition, som medlet, är en bra insikt. Din aktieportfölj kommer växa med runt fem procent plus den riskfria räntan om året. Med ränta på ränta blir det en hel del.

När du känner att det är lagom kan du börja ta ut en viss procent varje år och ändå få se din pengamaskin växa vidare. Om du vill kan du ta ut det här genom utdelningar. Alternativt kan du återinvestera dem eller ta ut pengar genom att sälja en mindre del av portföljen. Det spelar egentligen ingen roll men mentalt kan det förstås vara skönt att investera i bolag som ger bra och stabil utdelning.

Utdelningsaristokrater, som varje år höjer sin utdelning, är ju på ett sätt riggade för din investeringsprofil. Så länge det tuffar på får du lagom mycket i handen och bolagen fortsätter ändå generera tillväxt. Det är väl en bra definition på en maskin?

Fast ärligt talat kanske jag är fel person att ge de här råden - för jag är ju investerare.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


18 kommentarer:

 1. Dilettant Invest19 maj 2016 09:28

  Äntligen kan jag kommentera något inom mitt kompetensområde: Det var Deng Xiaoping som sa det där om katten, jag misstänker att Mao skulle ha insisterat på en röd katt... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, minnet svek. Det var ju den stora poängen med hans omläggning av politiken. :)

   Radera
 2. Lika gärna allt i indexfonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej!!!

   Oviktat index slår viktat över tiden. Så det är över tiden en bättre idé är att köpa slumpvisa aktier på exempelvis large cap och mid cap än att köpa en avanza eller Nordneta gratisfonder http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html?m=1

   Radera
 3. Sparande är ju som att banta - alla vet att det handlar om kalorier in minus kalorier ut. Däremot finns det tusentals olika metoder och en rolig metod gör att man blir mer peppad och orkar hålla ut :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beskrivning. Det är ju ytterligare ett skäl att köpa aktierna själv. Det gör ingen skada och är roligt :)

   Radera
 4. Varför har du pedofilen Woody Allen på väggen? Han har sagt många roliga saker och gjort bra filmer, det väger inte upp att han har förgripit sig på sina barn och kommit undan med det. Se upp med vilka förebilder du har i livet. Just saying.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   varje svar öppnar ju upp för mer diskussion i den frågan och det här är ju en investerarblogg. Lite kort dock. Jag har följt filmerna sedan barnsben och uppskattar dem. Om Woody Alllen var en dömd pedofil skulle vi ändå ta ned affischen. Så är det inte. Frågan har utan åtgärd tröskats genom rättssystemet.
   Däremot är det ju onekligen ett udda livsval att leva med sin frus adoptivdotter. Det påverkar dock inte filmerna.

   Radera
 5. Re: Anonym 12.06

  Sådana brott är givetvis avskyvärda, men eftersom han inte är fälld bör han betraktas som oskyldig. Se upp med hur du dömer folk. Just saying.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så jag ser på saken.

   Radera
  2. Sant man ska inte döma någon innan bevis finns.

   Radera
 6. Hej Gottodix!

  Stort tack för det vänliga omnämnandet på bloggen!
  Idag har jag med råge slagit antalet besökare vilket är jäkligt kul.

  Extra kul är det att få lite medhåll från en bloggare i din kaliber då jag själv som bekant inte är någon fantastisk investerare.

  Jag vill även passa på att tacka för alla fantastiska makroinlägg och jag fortfarande oerhört imponerad över kvalitén och inläggstakten.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dilettant Invest19 maj 2016 21:11

   Hej herr Mest,

   Är det inte lite ironiskt att Gottodix citerar dig som som stöd för att inte tajma marknaden? Jag har för mig att jag läst på din blogg att ni gjorde världens marknadstajming 2008 och lånade pengar för att kliva på börsen igen?

   Anledningen att jag är så engagerad i frågan är att jag har en summa pengar över just nu som grunnar över hur jag ska få in på börsen (månadsspara, vänta på riktig björntrend...?) och hur likvid jag bör vara.

   Mina försök till tajming har dock hittills varit katastrofer, både Apple och HM dök omedelbatr efter jag köpt mina (iofs små) poster...

   Radera
 7. Gottodix, tack för en fantastisk blogg och resurs. Du är ju chef på det här med investeringar och jag har en fråga om just pengamaskiner. De flesta som inte är viktade 100% mot aktier placerar ofta i långa räntor/obligationer. Ränteläget nu är rekordlågt, och överallt man läser står det att obligationerna tappar i värde vid ränteökning (=mer rimligt på lång sikt). Är det inte bättre att vara likvid då eller välja annat tillgångsslag ex aktier?

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   ursäkta sent svar. Jag håller helt med dig. Just nu är kontanter (eller bankboken om du får någon ränta) ett bättre sätt att balansera portföljen än långa obligationer. Visst kan man spekulera i obligationer även i den här marknaden men deras klassiska funktion som motvikt till aktier har de inte riktigt för närvarande.

   Radera
 8. Ett blogginlägg som handlar om mina två favorit bloggare. Kan ju inte bli bättre. Gottodix som jag har längtat efter den här typen av inlägg från dig. Hade inte kunnat göra det bättre oavsett hur mycket tid jag fått. #clap clap

  Allt spara istället för att slösa bort hela inkomsten är mer värt än de aktier du väljer...just saying (verkar ju vara ett populärt uttryck!)

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Alltid kul att få din feedback :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam