Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 1 maj 2016

Längtar börsbjörnar efter sommaren?

Är vi i en björntrend? Kanske bara en liten? Möjligt men framför allt finns det faktorer som kan vara bli en kliande allergi för börsen i vår.

Björn eller inte

Källa: Nasdaq
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."
Den 27 april firade vi ettårsdagen av börsens senaste All Time High. Sedan dess menar en del att vi varit i en björntrend. I det ämnet retades jag nyligen med lika trevliga som skickliga trendspecialisten Arne "Kavastu" Talving.

I inlägget "Världens snällaste björn" pekade jag på att börsen, mätt som SIXRX, faktiskt har gått upp 8 procent sedan nyårsdagen 2015. I år är den ned 2,5 procent men i april blev det en uppgång med 0,9 procent. Det låter ju inte så farligt - inte minst när man betänker att den börsrusning Arne talade om - som ledde fram till toppen i slutet på april förra året hade en tydlig förklaring. ECB hade just satt in de största stimulanserna kontinenten skådat. Sedan hade även kommande ned- och uppgångar högst rimliga förklaringar, som Grexit och Kinaoron som kom och gick.

Arne har envist vidhållit att  börsen är i en björntrend. Tweeten ovan är från 12 april. När vi diskuterade ämnet på Nordnet Live satte Arne datumet för börsbotten till 12 november i år. Något han upprepat så sent som häromdagen. Min linje vid Nordnet Live, tidigare och senare har varit att ekonomin verkligen inte saknar risker just nu men att det behövs både en tydligare negativ utveckling i den verkliga ekonomin och en trigger för att börsen ska dippa ordentligt. Vår skilda syn på saken har dock inte haft så stor effekt på resultaten i respektive portfölj - båda var plus ungefär 6 procent ett år efter börsens högsta punkt.

Reklam: Prenumerera genom att klicka här (jag är skribent i tidningen)

Vad har börsen signalerat?

Det här gnabbet kan ju framstå som ointressant för någon vid sidan om. Det är dock ett mikrokosmos av en diskussion som pågår runtom hela världen. Är vi en upptrend, en trend nedåt eller vi på väg in i en krasch eller kanske en återhämtning. Sällan har det varit så svårt att läsa av stämningen på börsen och förstå fakta om ekonomin. Förklaringen är förstås att ingen har någon riktig överblick över hur alla gigantiska insatser för att få fart på ekonomin fungerat.

Det saknas inte andra tecken från världsbörserna för den som vill tolka världen annorlunda än Arne. Det här är ett bra exempel - "Golden cross gives S&P bulls fresh hope" (FT). I USA har klassiska trendsignalerna 50- och 200-dagars glidande medelvärde gått helt rätt ett tag. Båda pekar uppåt och 50-dagarsvärdet har just slagit igenom 200-dagars. Sedan förra gången, 2010, då det här hände är börsen upp 75 procent. Skulle det stämma och USA som vanligt ligger lite före i utvecklingen blir det med Arnes ord - blir en av de kortaste björntrenderna någonsin. Om det nu funnits någon sådan trend.

Saken är dock att det precis som förra våren finns tecken på att Stockholmsbörsen kan få det tufft. En utveckling mot en starkare krona är en sådan omständighet. Särskilt mot svagare dollar har många delar av den svenska börsens starkaste bolag svårt att värja sig. I verkstadsindustrin är fortfarande den organiska tillväxten svag och det är bara bolag med närhet till konsumentmarknader som klarat sig bra. Bolagen med mer inriktning mot basproduktion och råvaror har det tuffare "Analyspodden: Verkstadsbolagen är nakna" (Dagens Industri).

Vad visar bolagen?

Samtidigt har den nuvarande strukturella bankkrisen som pågår i övriga världen långsamt börjat märkas även i Sverige - "Kan banker växa om kunderna amorterar?". Många banker för numera en rätt luftig argumentation som går ut på att billiga lån med bra marginaler tar ut kostnaderna för dåliga inlåningsräntor och svaga investeringar i företagen. När det vänder förväntas lånen fortsätta växa och marginalerna tillta. Vänder i det här fallet avser uppåt, både i konjunktur och ränteläge. Spontant framstår det som lite optimistiskt - så värst mycket mer uppåt än det är nu i svensk ekonomi är svårt att hoppas på. Däremot kanske räntorna kan öka något.

Räddaren i nöden i den här situationen ska vara konsumtionsbolagen. De importerar och kunderna har gått om pengar på fickan. Riktigt så har det inte varit för svenskarna, likt exempelvis amerikanerna, sparar de betydligt mer än vanligt. Lägg till det att många delar av konsumtionssektorn är inne i en allt mer kännbar digitalisering. Från den gångna månaden är väl Morgan Stanleys sågning av HM den mest uppmärksammade. Den kommenterade jag här.

Min reflektion

För min del oroar jag mig mindre för ett ras på börsen som startar i aktiernas värdering. Det ser inte så farligt ut. Börsens p/e ligger runt 15. Skuldkriser är också rätt långt borta för närvarande. Hel världsekonomin går också rätt ok. En nedgång på börsen just nu skulle därför sannolikt springa ur svaga bolagsresultat. Än en gång är kronan den möjliga boven i dramat. Håller sig bra den lugn och ingen rejäl Brexitdiskussion kommer igång, så är det inte uppenbart vad som skulle förändra den fortsatta sömniga börsen.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


Följ dagliga videor med 3 snabba i Facebookkanalen












2 kommentarer:

  1. Sådär då har man börjat följa dig på facebook också! Grymt kul att du "kommit ut" och tycker "3 snabba" videorna är fantastiska! Jag tror det kommer behövas något större för att få börserna att krascha (även om jag tror starkt på mönstret, krasch var 7-9 år) då jag tycker mig märka att folk glömmer allt snabbare och lägger saker bakom sig. Mycket snack kring ex. Grexit, Kina, Brexit etc men så fort det lugnat ner sig lite så glömmer man det och börsen tuffar på. För egen del så kommer jag vara oerhört passiv det närmsta året och inte slänga in mer pengar på börsen bortsett från Veckoportföljen då. Inväntar sättning och fyller i så fall på då :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Följer alltid med intresse veckoportföljen.

      Kina verkar vara det hopplösa caset men där dröjer nog till kraschen eller zombiefieringen. Det finns något lite murket i Usa också. Sluter på konjunkturen kanske. Nåja, varför gnälla i vårsolen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam