Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 10 maj 2016

Bottnade dollarn idag?

Världen har svängt med dollarn gånger en hög hävstång. Idag bröts det sambandet.


Dollarn gör skillnaden


Inför året skrev jag inlägget "Knäcker kronan börsen 2016?". Stockholmsbörsen är i en amerikans ögon som att investera på hemmaplan men med hävstång som följer kronans utveckling mot dollarn. Stärks kronan faller Stockholmsbörsen mer mätt i dollar och stärks dollarn så stärks Stockholmsbörsen mer mätt i den valutan.

Ett liknande resonemang för investmentbanken Morgan Stanley. Det refereras i "Falling Dollar a Risky Premise for Rally in Other Assets - Analysts warn that fundamentals for oil, emerging markets and many stocks can’t support recent gains" (Wsj). Här är dock sambandet att fallande dollar stärkt exempelvis oljepriset väsentligt mer än vad valutans försvagning berättigar. Samma hävstång som för Stockholmsbörsen men med den motsatta riktningen således.

Det underliggande sambandet här är att USA och amerikansk räntepolitik hållit i taktpinnen för hela världsekonomin ett tag. Dollarn har fungerat som en indikator både på faktisk risk i ekonomin och investerarnas intresse för riskfyllda investeringar. Sambandet mellan dollarn och olika tillgångspriser är nu skyhögt. Den gamla maximen att när USA nyser får världen förkylning stämmer alltså utmärkt.

I Sverige har det funnits en diskussion om varför Stockholmsbörsen gått så mycket sämre än USA. Mitt svar skulle utifrån ovanstående resonemang vara att det beror att signalerna från USA fått större effekt än vi kunde ana på börsen. Frågan är om inte det, FED och pengar från ECB är starkare förklaringar till börsens kräftgång än teorin om björnmarknaden.

Det Morgan Stanley säger är att nu behöver världen förbereda sig för en dollaruppgång igen och räkna med att hävstången slår med samma kraft åt andra hållet.


Reklam: Häng med mig på Shareville genom att klicka här


Bottenkänning


Det finns fundamental signal för aktier eller i hela ekonomin som jag tycker är särskilt stark. Det är den som på tradingspråk kallas för the hammer (här beskriven av Investopedia). Det är när det kommer en nyhet som sänker aktien eller ekonomin men istället för att falla så fortsätter utvecklingen uppåt när marknaden fått smälta informationen.

Idag inträffade precis det här "Dollar gains on emerging market and commodity currencies" (FT). Analytikerna var inte själva bragta ur fattningen av de jobbdata som kom i fredags men de räknade med att marknaden skulle sänka valutan framöver. När nu marknaden istället handlade upp dollarn något blev effekten dagens rally på börsen. En viktigare iakttagelse.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook (ny!), Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


9 kommentarer:

  1. Älskar 3 snabba. Konkret och pedagogiskt. Podcast där du håller monolog i 5 max 10 minuter per avsnitt vore perfekt, i princip din blogg uppläst. Finns för mycket att läsa men öronen är ännu inte fullt allokerade, för mig iaf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Podcast hade varit kanon!

      Radera
    2. Det var ett bra förslag som jag helt klart ska fundera på.

      Radera
  2. Intressant. Har själv tyckt att dollarns fall var överdrivet. Men om dollarn stärks igen faller väl börsen i USA och då riskerar Europa/Asien att dras med nedåt även om vi tjänar på växelkursen. För de stora exportbolagen i Sverige kvittar det för resten lika, de har mycket produktion utomlands ändå, och de köper också in varor från utlandet, så valutaeffekten för storföretagen är ganska liten jmf med förr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju som du skriver att valutaeffekter klingar av i en mer globaliserad ekonomi. Det har ändå förvånansvärt stor effekt fortfarande. Börsen i USA skulle kunna vända ned om dollarn stärks (det beror ju lite på varför i en ekonomi med så stor inhemsk marknad). Däremot brukar som sagt Stockholm svänga mer. Spännande utveckling att följa!

      Radera
  3. Gottodix,

    Lite feedback.

    Tre snabba är super! Jättekul koncept.

    Ang. podcast så är min uppfattning att jag föredrar text. Jag vill kunna stanna upp och reflektera, för jag förstår inte alla samband direkt. Jag behöver tänka en stund ibland :) En text är dessutom lättare att skumma, för det är ju inte alltid man är intresserad av allt som sägs (även om just du skriver jäkligt intressant).

    Stort tack för en jättebra blog!
    /Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du behöver inte oroa dig för att texterna försvinner. Det är ju där jag skriver ned det som blir innehåll även i andra kanaler. Sedan tar det ju en stund att producera de andra formerna och det kan ta lite tid från skrivandet. Fast jag har ju fått feedback att det kan bli lite långt ibland, så det är kanske lika bra :)

      Radera
  4. en förklaring till varför dollarn hämtar sig eller åtminstone en bidragande orsak kan ju vara så enkel att det egentligen var yenen som fortsatte sin rekyl. japan hotar med intervenering igen och det var extrema nivåer på usd/jpy positionerna och just nu en lavin av täckningar. När det paret rör kraftigt påverkas alla valutapar via dollarn. Vi såg det nyligen åt andra hållet med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra inspel!
      Följer Japans till synes hopplösa kamp just nu. Känns lite som att titta på en tågolycka. Man vet inte var de ska börja röja i sin ekonomi. Senast misslyckades de få ned yenen när de velade om minusräntan, verkar som det gick lite bättre nu. Borde det inte latent finnas en liknande situation mot euron?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam