Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.
Utan personligt ansvar
Vem ansvarar för roboten? Den som bygger, använder, sköter eller lurar den? Juridiken har redan alla alt. https://t.co/QM2C0dtROi via @FT— Gottodix (@Gottodix) 1 september 2017
Vad ska jag med mig själv till? Det är en tanke som slår en i den strida strömmen av nyheter om digitalisering, automatisering och framför allt om tidens starkaste fantasi roboten. Maskiner har vi alltid haft och elektroniska rätt länge. Hästlösa kärror väckte på sin tid fascination liksom telefoner men det var ett tag sedan. Idag ser vi bilen som ett färdmedel snarare än ett hot mot droskförare.
Som vanligt vill jag puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!Vi ser inte heller bilen som särskilt smart. Människor dör regelbundet i trafiken men om bilen, rent mekaniskt, fungerar som den ska så klandrar vi inte den för att någon kört in i en älg. Vi klandrar inte älgen heller för den delen, trots att den på många sätt är oändligt mycket intelligentare än alla maskiner människor konstruerat. Testa exempelvis vem som bäst klarar att leva en vinter i skogen.
En intressant artikel i Financial Times tittar på hur vårt juridiska system brottas med vad en robot egentligen är och framför allt vem som ansvarar för respektive ska få del av oväntade vinster från dess handlande. Ni vet frågor som vem som ansvarar när en självkörande Tesla kraschar, vilket ansvar den som byggde roboten har om ägaren eller en hacker ändrat dess kod, vems en upptäckt är om flera robotar samverkar i ett nätverk med mera och så vidare.
Det som blir oerhört tydligt i artikeln är att den egentligen inte handlar om maskinerna. Vi är inte i Maximum Overdrive, om någon minns den. Robotarna är fortfarande bara maskiner. Det handlar om hur vårt mänskliga agerande blir alltmer diffust och integrerat i en teknik vi inte förstår samt med andra människor vi inte fysiskt möter eller ens märker.
Det stora problemet är att vi människor ställda inför en utveckling som går alltför snabbt för vad vi förstår abdikerar från vårt egna ansvar. Du kan exempelvis inte överlåta till din Tesla att köra bilen med mindre än att du accepterar att det som sedan händer ansvarar du ändå för.
Anslut dig
Sedan århundraden när åtminstone vi i väst en stark bild av människan som en maskin, möjligen guds avbild, men ändå. Något som för övrigt även säger en del om vår moderna gudsbild. Den perfekta maskinen. Människor blir i den bilden underordnade maskinen och deras logik blir vår bibel.
Det är förstås något vi skämtar om, som i Little Britain ovan, men det är också en stark tankebild i vår vardag. Jag tänker på det när jag läser en okritisk genomgång av e-handels framfart och HM:s tillbakagång i senaste Fokus (tyvärr ingen länk). Det blir en bakvänd tanke när första halvan av artikeln läggs på att handel kommer flytta till nätet framöver. För att sedan i andra halvan av samma text konstatera att allra bäst går det för de fysiska Zarabutikerna.
En annan analys hade varit att det inte är tekniken i sig utan HM:s affärsmodell eller genomförandet av den som är problemet. Det är dock likadant överallt för närvarande. Amazon, Alibaba och Zalando är just genom att det är störst och digitala ostoppbara. Väldigt sällan ser man någon analys av dessa bolag värderade och genomlysta alldeles för sig själva. Hur ser deras marginaler ut? Vad talar för respektive emot att Amazon som har ett p/e-tal på över 250 baserat på förväntad vinst 2017?
Marginalerna ska sannolikt ingenstans på länge än så vi talar om ett bolag vars försäljning ska tiofaldigas eller mer innan det kommer ned i mer vardagliga värderingar. Är det möjligt? Kanske, kanske inte. För att vara en bra investering redan nu ska det därtill finnas en uppsida och en inte alltför hög osäkerhet om utfallet.
Här och nu spelar inget av det någon roll. Roboten är argumentet. Vad är så bra med Amazon? De är digitala och de är störst. Det pågår utan tvekan ett stort teknikskifte, så det är värt en hel del. Frågan är väl dock mot vad jämförelserna görs. Med en rimlig beskrivning av hur ett case i Amazon skulle kunna räknas hem skulle jag gärna investera i bolaget (tänk att jag för några år sedan efter lite velande valde eBay istället - vilken tavla).
Nu till min poäng
Robosave - din egen investeringsrobot som köper och säljer åt dig. Testa #robosave idag: https://t.co/P3UkZGZoiE pic.twitter.com/b8vvpw2rM9— Nordnet (@NordnetSE) 1 september 2017
Min samarbetspartner Nordnet, läs mer om samarbetet här, har lanserat en investeringsrobot, här beskriven av Dagens Industri. Den placerar enligt förutbestämda regler. Med eller utan hjälp av övriga på Nordnet sköter den sedan portföljen så att nivå och spridning på risk blir enligt dina önskemål.
Jag tänkte inte recensera roboten, eftersom jag har en kommersiell relation till Nordnet. Däremot kan jag rekommendera att gå in och testa den. Det går att avbryta efter att du svarat på frågorna om ditt sparande om du bara vill se vad det här är för produkt. Gör det, det var kul.
En robotrådgivare är dock ändå till slut precis som en Tesla. Du kan släppa ratten hur mycket du vill. Det är ändå du som kör. För det är dina pengar och resultatet är förstås lika lite garanterat här som i något annat sparande.
Om roboten är smart? Ungefär som en gräsklippare eller en älg, skulle jag spontant säga. Den är bra på det den är konstruerad för. Den smarte i sammanhanget är du själv om du använder hjälpmedel så att de gör det du vill och ja, jag använder (lite för sällan enligt grannarna) vår gräsklippare.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Jag provade robotens introduktion. Jag kryssade i ganska riskvillig. Roboten placerade i för mig helt okända instrument. Den valde också ränte och obligationsfonder vilket jag tycker inte är så bra. Tror det är en försiktig figur men visst för placerare som är osäkra och inte följer med utveckligen är det kanske ett alternativ?
SvaraRaderaEn bra illustration av hur hopplöst det är med automatiserat beslutsfattande. Förslaget du fick skulle jag säga passar en person med relativt kort sparhorisont eller en med (också det relativt) svag balansräkning i sin ekonomi. Alternativt den långsiktige sparare som är ordentligt riskavert. För de flesta med lång spartid och bra ekonomi är det enklaste också rätt - köp en global indexfond med aktier.
Radera