Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 9 september 2017

5 nyheter som styr börsen

Där bakom dödskorset gryr en uppgång i konjunkturen som verkar starkare än både euron och kronan. Det Alzheimers, sparfällor och Nordea i veckans nyhetssvep.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.


1 Konjunkturen är starkare än valutorna

Om du missat det så dundrar vi just nu in i ett dödskors på börsen. Olycksbådande tycker Dagens Industri. Dollarblindhet tycker jag. Det har jag redan skrivit om i flera inlägg, så i dagens nyhetssvep plockar jag istället upp lite av vad världen utanför Sverige talar om för närvarande. 
Veckans viktigaste nyhet var utan tvekan att trycket nedåt på räntorna verkar bli beständigt. I USA talas det om nästa räntehöjning kanske i december. Med det sitter, som jag skrivit tidigare om, ECB i en rävsax. Det lär inte gå att höja räntor eller strama åt stimulanserna så länge euron är i en rak kurva uppåt.
Den i sin tur styrs av en stark konjunktur och ett handelsbalansöverskott. Så det verkar faktiskt som att ECB får vänta på nästa tåg om de vill börja strama åt. Alternativt får de acceptera lägre inflation och en broms för de viktiga exportbolagens framfart.
Intressant nog är läget nästan identiskt i Kina. Inköpscheferna är gladare än på länge trots att renminbin tuffar på uppåt.
Landet är för övrigt lika less på Nordkorea som vi andra men några åtgärder lär det inte bli. Det är, från Kinas perspektiv, en helt onödig risk för att lösa problem som främst drabbar andra. Därtill länder som ändå bara är i vägen för landets ambitioner i Sydkinesiska havet.
Med den här kombinationen hamnar Sverige lite i vinnarhålet. Efterfrågan på två av våra stora exportmarknader ser stark ut samtidigt som deras valutor också stärks.
Om bara Riksbanken håller emot så att vår sedan länge alldeles för svaga krona inte lyfter eller i vart fall inte gör det för fort, så kan det ligga ett spännande läge i korten för verkstadsbolagen. Särskilt då för de mindre som inte har en lika diversifierad produktion och valutaexponering.

Sedan måste man förstås notera att för eller senare kommer kronan ta hissen uppåt i värde. För det går inte att hur länge som helst att elda på en ekonomi som är nära full kapacitet men det verkar vara ett senare problem. I nuläget ser det mer ut som om festen kan fortsätta ett tag för svenska exportbolag som inte säljer allt för stor del av sin produktion till dollarländer.
A propos USA så var en av de nyheter som nog gled under radarn för många att höjningen av skuldtaket löstes. Ironiskt nog genom behovet av pengar för att hjälpa de sydstater som drabbats av dåligt väder men som i vanliga fall varken är förespråkare för ökade skulder eller tror på klimateffekter. Det i sin tur gav Donald Trump chansen att ge republikanerna som trilskats med honom en näsknäpp genom att istället göra upp med demokraterna.

Hur som helst - ett problem ur världen den här börshösten.
Aningen mer överkurs var den här nyheten att låga euroreserver lägger sig till de andra skälen till att valutan har utrymme att fortsätta uppåt. Det samma gäller för övrigt för europeiska aktier, där många stora förvaltare länge legat underviktade. Ytterligare en kraft uppåt bakom det momentum för euron som ses just nu således.
Går det då bra överallt? Svar nej. Undantaget är Storbritannien, som efter Brexitbeslutet långsamt glidit ned i en allt sämre ekonomisk period. Det billigare pundet verkar inte ha gett det lyft som många hade hoppats och osäkerheten om framtiden slår nu mot både investeringar och konsumtion. Förhandlingarna med EU går som bekant inte toppen de heller. Lite i utkanten av radarn kan det faktiskt vara värt att följa om landet går från svajigt till sämre till direkt dåligt.

2 För mycket värde för lite tillväxt

I nya avsnittet av Veckan! är värdeinvesteringar temat. Det beror på att jag just läst och recenserat Marcus Hernhags nya bok. Det är dock inte det enda skälet. För mitt i en het aktieuppgång kan det för ovanlighetens skull vara dags för en sen comeback för värdeaktierna.
Spontant går väl tankarna på investeringar i värdeaktier till tidiga faser i en konjunkturcykel. Den mycket speciella eran med stimulanser och låga räntor har dock vänt mycket på huvudet. Fallande räntor har i sig själva varit bra för värdebeständiga investeringar, som utdelningsaktier men vart efter räntan pressats och stora mängder obligationer tryckts ut på marknaden har det istället blivit brist på avkastning.

Skulle det nu bli ett andra konjunkturlyft med centrum i Europa och Kina, så kan det faktiskt bli ett slags andra chansen för värdeaktierna. För då kanske det inte längre uppfattas som lika ont om tillväxt längre, vilket på sitt sätt lite paradoxalt skulle kunna göra det på modet att köpa värde till bra pris.

3 Skatterna du inte kommer undan

Skatten på ISK och KF åker upp om regeringens budget går igenom, vilket återstår att se. Det sänker i ett slag alla sparkalkyler ett rejält hack. För det här är som med avgifterna till fondbolagen. Det som låter lite tar en rätt rejäl del av den förväntade avkastningen. En procent över statslåneräntan är skatten uppe i nu. Det kan ställas mot en förväntad avkastning på aktier på runt 8 procent eller exklusive den riskfria räntan på runt 5 procent.

Möjligen lockar det då åter mer att till exempel sätta pengarna i sin fastighet eller i andra tillgångar där skatten är lägre. Däremot är det tveksamt om det går att, som nämnts i debatten, påstå att det skattehöjningen skulle driva upp lånen. Snarare är det så att om skatterna på kapital stiger, oavsett om det är på lån eller sparande, så är det mest rationella att dra ned storleken på sin balansräkning. Det blir alltså sannolikt både lägre sparande och lån med den här åtgärden.

Det kan ju låta bra men då kan det vara bra att ha det där med behovet att spara ordentligt och gärna med en del hävstång till sin pensioner (förstås med kontrollerad risk). Om någon glömt det så var Pensionsmyndigheten ute i veckan och påminde om att den som jobbat hela livet och fått tjänstepension ligger runt 60 procent av slutlönen i pension om du går vid 65. Deras lösning är att du ska jobba längre. Om du inte vill det är det bara att spara men numera alltså till sämre villkor.
Det är som ofta fallet inte en slump att utvecklingen går i en viss riktning även om enskilda händelser ofta kan växa ur tillfälligheter, som i Sverige där skatterna läggs om tack vare det inflytande vänsterpartiet ges i svensk politik.

Det kan ju bli kort- eller långvarigt, vem vet. Trenden att flytta över skatt till nygamla skattebaser är däremot här för att stanna. Frankrike leker med tanken att komma åt globala bolag som, Alphabet och Facebook, via omsättningen istället för vinsten. Den är svårare, men inte omöjlig i en digital värld, att skyffla runt. Det vore förstås ett slags förmögenhetsskatt för bolag, för hur mycket du säljer säger inte alltid så mycket om hur mycket du tjänar. 

4 Inte en vecka utan e-handelskris

I veckan tittade jag på Clas Ohlson och kom till den dystra slutsatsen att de har bra planer men faktiskt inte har bevisat att de går att omvandla till goda resultat. Det är mer en teori om hur vi kommer bete oss framöver. Inte bäddat för en helt god nattsömn där således.
Fler verkar ha tänkt samma tanke, för dagen efter kändes resonemanget igen i den här artikeln från Dagens Industri. Problemen finns där här och nu. E-handel står för hela tillväxten (men har dålig lönsamhet) medan klassisk handel tappar och får allt svårare att smeta ut sina investeringar i många fysiska butiker.

En spiral som i längden hotar de flesta inom handeln men vissa mer än andra kan man konstatera. För det här var en rolig twist Financial Times hade. Hur sjutton ska impulsköpsvarorna klara sig när vi inte längre köar vid kassan?  
I genren nya affärer måste jag även knuffa in den här nyheten. BMW har i ett ögonblick av upphöjd kreativitet kommit upp med idén att släppa en eldriven sedan i mellanklassen med lång räckvidd. Humm... undrar vad den inspirationen kom ifrån. Kanske från Mercedes som laddar (ordvits) för en lansering i samma genre.

5 Slutet gott, allting gott - Nordea

Det är galet nog att fungera har som bekant varit devisen för penningpolitiken de senaste åren. Kostnaderna för finanskriser är så enorma att andra aspekter bleknar. Det kan vara värt att fundera på när det som möjligen var veckans största svenska nyhet, Nordeaflytten, diskuteras. Sannolikt blir det rätt bra för alla inblandade, inte minst för Sverige som slipper hantera en risk som är svår att prissätta, vilket inte minst framgick förra året när delar av Finansinspektionen ville ställa högre kapitalkrav på banken än myndighetsledningen gick med på

Kostnaderna hittills för svenska bankkriser, där Nordea med föregångare varit en stor del, har hur som helst varit rätt höga även om man bara håller sig till nettot av bankstödet, som framgår av den här rapporten. I en bankunion är det lättare att hantera. Kanske gäller det även annan övervakning, som Panamaskandalden Nordea också var inblandad i.
Möjligen är vi, liksom Island var för sina bankdrakar, helt enkelt för små för att hantera den typen av bankkoloss som Nordea har blivit. Fast det kan vara tvärtom också. I resten av Europa är diskussionen om de största bankerna att de borde skalas ned till en mer hanterbar storlek. Inte riktigt den agenda Björn Wahlroos verkar ha.

Om nu Nordea hittar ett bra hem i Finland och de i sin tur får uppbackning via bankunionen, så kanske till slut en trettio år lång resa bort från statligt grundade problembanker får ett lyckligt slut. För flytten är säkert bra för aktieägarna. För svenska bankkunder lär den om något göra lite nytta, eftersom kraven på kapitalkrav nu kanske på sikt kan skruvas ned något. Statens risk för en stor banknota minskar också. Så för min del lutar jag åt slutsatsen - slutet gott, allting gott.


Slutligen: Spela hellre Alzheimers än på börsen

Veckans läsarfråga handlade om norska oljeborraren Seadrill. En aktie som för några år sedan drog till sig många spännande diskussioner bland småsparare. Nej, jag är inte ironisk. Det var ofta ordentligt pålästa värdeinvesterare som hoppades på att oljepriserna skulle studsa upp igen. Så blev det inte men det var ändå en öppen fråga att spekulera i. Därför kan jag tycka att det är lite drygt att skriva in i historien att de investeringarna var hopplösa från början.

Nu däremot när bolaget handlas till konkursvärde kommer saken i en annan dager. Nu handlar det inte om affärer, i klassisk mening längre, utan om att hitta sätt att få loss värden ur bolaget. Det bottenfisket lämnas med fördel till experter som advokater, banker och branschspecialister. Inget för småsparare är domen där.

Slutligen tyckte jag det här var en nyhet att älska. Gamification är en spännande trend där många områden i livet lyfts genom logik lånad från dataspel. Det kan vara allt från utformning av bankomater till pensionssystem. Ett konkret och underbart exempel var ovanstående. Hjärnan måste kartläggas för att behandling av Alzheimers ska bli bra. Bästa sättet? Låt alla som vill spela ett slags pacman i skallen för att hitta var trådarna funkar och inte.

Livet är underbart, inte minst det digitala.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.


Nya Veckan är under produktion så tills vidare får ni hålla till godo med förra veckan... 


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 



7 kommentarer:

  1. Wow, dina nyhetssvep är sjukt bra och sammanfattande för oss dödliga som inte hinner hålla samma takt som du. Du spöar alla branschtidningar!

    SvaraRadera
  2. Oerhört intressant att se var börstrenden tar vägen inom den närmaste framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på kort sikt känns det som ett nästan helt öppet läge. Kanske ändå att upp är starkare men vem vet.

      Radera
  3. Hej på dig.
    Allt vad du skriver om är ett nöje att läsa. Så lärorikt att man kan inte vara något annat än lugn i sitt sparande. Alltid trevligt ton som gör att alla människor i den här fina landet Sverige kan läsa med nöja. Kör så och kommer att läsa dina fina duktiga igenomtänkta inlägg varje dag. Ha det så bra.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam