Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 10 september 2017

Upplagt för värdejakt bland de mindre verkstadsbolagen

Det var några månader sedan bloggen varnade för verkstad. Billigare nu och framför allt kanske vi har blicken på fel ställe. Dollarn ger motvind men rätt mycket annat går helt rätt för närvarande.

Källa: Börsdata
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.Något spännande är på gång

Källa: TradingEconomics
I veckans nyhetsuppdatering fokuserade jag bland annat på att konjunkturen slår valutastyrkan för närvarande. För min del tror jag den klarar dödskors och annat otäckt också mer om det i uppdateringen av planen för vår portfölj som jag länkar till här, så fort jag lagt ut den.

Mycket av diskussionen om börsen har handlat om dollarns nedgång eller vändning samt vilka vinnare eller förlorare det kan tänkas ge. Det är inte oviktigt men kanske är bollen i en crosspassning på väg till en annan del av spelplanen.

Källa: TradingEconomics
För både i Tyskland och Kina är det tydligt uppåt i industrin, vilket märks på sådant som inköpschefsindex och råvarupriser. Det överskuggar att ländernas valuta stärkts mer än vad som låg i korten när året började.

Valutagrafen, med några jämförelser mot dollarn, ovan visar att kronan (den röd-gröna candlestick-linjen) som den varit rätt länge i det närmaste är låst mot euron (i blått) av Riksbanken, vilket i sin tur avslöjar hur lite övriga överväganden får slå igenom i penningpolitiken. Den visar också att även Kinas valuta stärkts en del mot dollarn, om än något mindre.

Svensk varuexport Källa: SCB
Det här ger en spännande spelplan. USA är inget självklar stark marknad på kort sikt. Osäkerheter kring konjunkturen och möjligen lite kring politiken (inte så mycket att det påverkar ännu) men framför allt valutan är i vägen. Till eurozonen och åter snabbväxande importlandet Kina ser det bättre ut. Det ger lite läge för ett nytt case.

Bolag som följer med nedåt i den allmänna dollarpressen på börsen men som egentligen tjänar mer på konjunkturen än de förlorar på valutorna borde vara intressanta. Alldeles särskilt om den något osäkra börstrenden skulle få ett ryck nedåt av något skäl - politiskt eller ännu starkare dollarpress.

Källa: Nasdaq
Jag har hört jämförelser med 1987 nämnas som ett möjligt karbonpapper för en nedgång nu i höst. Likheten skulle ligga i en utmattad börsuppgång som tas över av en begynnande ränteuppgång. Kanske det men den typen av urblåsning på börsen vore faktiskt inte hela världen. Jag skulle säkert inte låta så kolugn när det hände men då skulle jag ju å andra sidan inte veta om det därefter vände upp igen.

Det som talar för det nu som då är att realräntor och konjunktur ändå är stimulerande. Om vi ska hålla i den jämförelsen, så är vi inte framme vid nittiotalet ännu. Förhoppningsvis hamnar vi inte där igen men tecknen att en ny systemkris skulle vara nära förestående är hur som helst inte så många. Utan det är i så fall en korrektion av värderingar som skulle kunna ligga i korten på lite kortare sikt.

Mot det står alltså en starkare konjunktur, av valutakriget bromsade räntestegringar samt en ordentlig stimulans med rejält negativa realräntor i botten. Det är rimliga teorier om en nedgång ställda mot hårda fakta för en uppgång. Det betyder kör försiktigt men kör på för min del.


Värde i verkstaden

Källa: Börsdata
En annan notis som intresserade mig i veckans nyhetsskörd var att värdeaktier pressats av att de i stimulansekonomin vimlat av alternativ för att få en viss avkastning med en viss risk. Tillväxt och högre avkastning har det däremot varit ont om. I en miljö där konjunkturen drar uppåt på några marknader kan det alltså bli dags för värdeinvesteringar igen.

Det är lite mot intuitionen, eftersom det borde finnas flest billiga aktier efter en större nedgång. Nu har det varit en lång uppgång. Ett sätt att se på saken är att om det då kommer en andra våg av större riskvilja och kapital in på börsen, då skulle det kunna bli i bolagen som ser för billiga ut.

Kombinera det här och det jag letar efter just nu är verkstadsbolag, gärna lite mindre, där priset inte rasat iväg alltför mycket. Jag gjorde en screening med Börsdata för att se vad som fanns att välja på. Några av bolagen ovan.

Spontant ser till exempel SKF spännande ut. Lönsamheten ser ut att ha kommit tillbaka även marginalerna inte tagit fart. Bra är också att värderingen faktiskt, kors i taket, inte skrämmer. Autoliv och Trelleborg ser också intressanta ut i den här jämförelsen. Det jag gillar är att omsättningen stiger, rörelseresultaten stiger mer, investeringarna och avkastningen på eget kapital ser bra ut och så att värderingen inte stuckit iväg.

Nu valde jag rätt nyligen bort Autoliv och minskade i Trelleborg, så kanske blir det ett återbesök kullagerbranschen, även om den ju också sägs vara påverkad av teknikskiftet inom bilindustrin.

Bland de mindre gillar jag Hexpol och AQ Group i den här genomgången. I det sistnämnda fallet får jag erkänna att jag är lite färgad av tidigare analyser av bolaget och att jag då verkligen gillade det jag såg. Det ledde fram till bra investeringar den gången med startpunkten att jag trodde på ett industrilyft - dags igen nu?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

3 kommentarer:

 1. Intressant genomgång - tack!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Titta där nu är vi nästan intresserade av samma bolag. Bjuder på en länk till min bevakningslista via signaturen. :)

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam