Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 24 september 2017

5 nyheter som styr börsen - varför säljer Apple så dåligt?

Apple säljer dåligt och vad ska HM visa för siffror? Det, en börsrotation, vad Tyskland bråkar med Kina om samt försäkringar när det redan brinner i veckans krönika.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

1 Glest i köerna

Det var ett rätt komplicerat upplägg att tillkännage tre nya telefoner men låta den finaste och dyraste ligga på vänt ända till november. Effekten lät däremot inte vänta på sig, utan Apples aktie föll ordentligt i veckan. Marknaden köper inte riktigt att den låga försäljningen av de nya modellerna förklaras av att kunderna väntar på toppmodellen.

Källa: Bloomberg
Den i sin tur är försenad och sägs ha tekniska problem. Sant eller inte är svårt att veta men det är inte utan att man anar problemen bakom hörnet. Minns bara hur tufft det blev för Samsung när de skulle få ut sin Galaxy Note och i stort sett allt blev fel. Nästa fråga är förstås om Iphone X räcker till för att sätta fart på Apples försäljning.

Meningarna är delade, som jag rapporterade redan förra veckan, men budskapet har ändå hörts klart och tydligt genom luren - marknaden oroar sig för att det här kan bli en större nedgång än den trots allt mycket marginella vi så långt sett. Som alltid har myntet två sidor, för optimisten kan förstås säga att med den här nedgången är en framgång för den försenade flaggskeppsmodellen inte längre inprisad i aktiekursen.

Källa: StockPiper
Diskussionen ser inte så annorlunda ut för den som hängt med i HM (eller för den delen Clas Ohlson eller valfritt annat bolag inom handeln). Försäljningen lyfter inte men den borde kunna lyfta och dessutom är förstås i grunden välskötta och lönsamma bolag med genomtänkta strategier framåt alltid intressanta. 

Kanske det men en av fenomen som formar den period på börsen som vi lever i är att branscher glider in i varandra, krisar och omformas. Det är ingen som riktigt vet vad som ska fungera framöver. Det gör att rapporteringen från bolagen lika mycket handlar om ledtrådar om framtiden som om hur det gått så långt.

I veckan är det dags för HM att försvara sina svaga redan redovisade försäljningssiffror den senaste tiden med förhoppningsvis god kostnadskontroll, minskade lager och framför allt alla typer av halmstrån om att bolaget fortsätter gå bra på nätet och har fått grepp om problemet med allt sämre lönsamhet som butikerna verkar ha. Det sistnämnda för övrigt exakt det som även är utmaningen för Clas Ohlson, som föll som en sten i veckan efter att Carnegie i en analys påpekat det redan kända faktumet att försäljningen stiger utan att vinsten följer med.
Nätet då? Är det inte vinnaren framöver. I volym ja men inte i lönsamhet. Ingen, inte ens Amazon, verkar nämligen på riktigt ha knäckt koden för hur man tjänar de stora pengarna på nätet. Apple har med sin Appstore kommit en bra bit men även för dem är det ändå själva telefonerna som fortfarande är grejen.
Jag tillhör dem som tror att ny kundmöten kommer att forma sig och att utsikterna för handeln ser rätt bra ut på sikt. Det här är ett av många exempel på nytänkande. I USA kan du nu få automatisk påfyllning av kylskåpet hemma. Walmart sköter det utan din inblandning ungefär som påfyllningen av kaffemaskinen på jobbet. Det kan vara läge att haka på alla de här nya tjänsterna till hemmet, för enligt den här undersökningen blir du faktiskt lyckligare av att köpa tid en saker.
En sak som, för en investerare, är lite obehaglig med att allt från vad en bil är till hur vi ska köpa mjölk framöver är ifrågasatt är att det blir allt svårare att bara placera pengarna på ett säkert kort och låta dem sitta där. Ett exempel på slutet på en era är att leksaksladan som en gång slog ut de små oberoende leksakshandlarna nu själv fått se sig utkonkurrerad av digitala nöjen och prylar köpta via Amazon.

Känslan är verkligen att inget bolag som vänder sig till konsumenter går säkert längre.


2 Det snurrar på börsen

Källa: Sector SPDR
Den större bilden det här är en del av är att det verkar ha krupit sig in en oro som inte släpper kring de digitala jättarna. Det började redan i våras med det techwreck som aldrig riktigt blev något då. Nu är frågan om något håller på att hända.

När var senast energi, följt av industri och råvaror topp tre den senaste månaden i USA? Kanske är det den svaga dollarn som börjar märkas, kanske är det den allt starkare globala industrikonjunkturen. Det är svårt att veta.
Något för mysterieklubben blir utveckling när pusselbiten ovan läggs till. Det är fler bolag än på fem år som gått ut med att vinsterna blir högre än väntat i förtid inför rapporterna. De bolagen finns främst inom tech- och hälsosektorn samt inom sällanköpshandeln. Samtidigt ligger de negativa vinstvarningarna under snittet de fem senaste åren. De hade alltså funnits skäl för börsen att trycka på med mer momentum för det som redan gått bra.

Källa: TradingEconomics
Det här kan verkligen vara bara slumpen eller en tillfällig rekyl efter en lång uppgång för teknik och en lång svag period för energi. Fast en annan möjlig tolkning är att det är en av börsens många rotationer vi ser just nu. Vad skulle det i så fall kunna handla om?

Den tråd som många drar i just nu är att bolagens investeringar kan vara på gång att lossna. Förra veckan skrev jag att tyska ZEW-index var en viktig blipp att följa. Den gick alldeles utmärkt och utfallet kom, som många andra signaler just nu, in betydligt högre än väntat.
Två andra signaler visar i vilken miljö de här förändringarna äger rum. Den ena är att vi är tillbaka i en rörelse där europeiska räntor kommer upp. Även om det går oerhört långsamt. Dollarn verkar ha stabiliserats runt 8 kronor och mot euro runt 1,20.
Det verkar dock inte riktigt räcka för att kapital ska flyta tillbaka in i Europa igen. Fortfarande spekulerar européer i att ränteskillnaden till USA räcker för att tjäna på att köpa obligationer där istället för i Europa. Det trots att risken att euron stärks mer. Liknande resonemang var det häromveckan kring Kinas obligationsköp i USA. Det här är en typisk obalans i bemärkelsen att på sikt kan det inte både bli så att kapital flödar in i USA och att deras valuta försvagas.
Det för oss till nästa faktor. Om marknaden får rätt så stiger inte räntorna särskilt fort framöver. I själva verket knappt alls. Rätt eller fel är det den bild av verkligheten som kommer ligga i botten på på börsens antaganden åtminstone fram till december när FED antagligen höjer räntan igen.

Kombinera starkare Europa och Kina, båda med handelsöverskott mot USA, med att det finns rätt stora utländska belopp placerade i amerikanska statsobligationer och slutsatsen verkar bli att dollarn står inför en korrigering till nedåt och att ränteskillnaden mellan USA och omvärlden minskar.
Med det har vi precis det investeringsklimat jag talat om ett tag. Låga förväntade realräntor, svagare men ändå en rätt stabil dollar och så en världsekonomi med stigande investeringar och i delar men inte lika tydligt en stigande konsumtion.

Källa: Börsdata
Det här syns internationellt i sådant som investeringarna i oljeindustrin i Nordsjön tagit fart och här hemma exempelvis i ovanstående genomgång av hur det går för industribolagen. Ett sätt att sammanfatta det som ändå är något av en paradox är att nu - tio år efter finanskrisen - verkar världen vara framme vid en mer klassisk konjunkturuppgång med cykliska bolag i täten för en allmän rusning i framtidsoptimism.

Varför skulle annars ett bolag som Volvo till slut och efter oräkneliga motgångar till slut uppe på all time high?


3 En marknad där vi vet att vi inte vet

Angela Merkel vinner som bekant tyska valet med god marginal och nej den stora frågan är inte migrationen, som det låtit i svenska medier mer som en spegling av vår egen debatt. Det tyskarna fokuserar på är känslan av trygghet i en föränderlig värld. Den tyska modellen har varit oerhört framgångsrik under några decennier men upplevs nu vara hotad.
Det kan möjligen stämma för tyskarna är på alla sätt bättre på hård- än på mjukvara. Det har varit lyckosamt i en era när länder som Kina moderniserats. Med en åldrande befolkning och en värld där framgång byggs i appar är framtiden inte lika säker.


Källa: Economist
Tyskland är också på många sätt kanske det land som mest krockar med Kinas nya ambitioner att stå på egna ben. Det är bland annat mot den bakgrunden landets stora kärlek till EU ska ses - de verkliga problemen finns helt enkelt på andra ställen.
I skuggan av konflikten mellan USA och Kina knarrar det nämligen betänkligt i tillväxthjuöet som under de senaste tjugofem åren lyft världens välstånd till nya höjder. Kina kör världshandel med hockeytacklingar i allt från att stjäla eller kräva in företagshemligheter av utländska bolag till att pumpa upp olönsamma inhemska industrier med illa dolt statsstöd och sänka utländska konkurrenter med egna tillämpningar av konkurrensrätt.


Det är om sanningen ska fram inte helt annorlunda än Europa, USA och Japan agerat vid olika tidpunkter i tiden när de velat öka sin roll i världspolitiken. Det gör det inte mindre olyckligt för i världshandeln är alla vinnare när samarbetet fungerar och ingen när geopolitiken tar över. Det är som om vi är fast i ett globalt fångarnas dilemma för närvarande. Där det för var och en blir alltför lockande att fuska för att systemet ska fungera.Vad beror det på? Vändningen i demografin är en bra gissning. I veckan läste jag en oerhört spännande artikel om hur Kina och Östeuropa för ett kvarts sekel sedan ökade arbetskraftsutbudet i världen i en takt som var snabbare än digerdöden minskade det för 650 år sedan. Nu har den trenden vänt. De riktigt stora trenderna är svåra att få grepp om men att det påverkar oss är det svårt att säga emot. 
Sedan läser jag med stor behållning Mats Jonsson​s fantastiska Nya Norrland (där jag ju är en av många intervjuade). Det är inte mycket Mats missat i sin genomgång men kanske en sak. Det är inte säkert att det är landsbygden som har problem utan det kan vara städerna som saknar unga.

Vi skriver och tänker alltid som om unga flyttar till städerna för att staden är en mer lockande plats än landsbygden. Staden blir i den tankebilden en plats som med visst förakt tar emot lantisar som får stå med mössan i hand och anpassa sig till en ny kultur (det Mats bland annat skildrar så bra). Fast det kan vara så att staden hela tiden måste attrahera inflyttade unga för att fungera. De är bensinen i tillväxtmotorn. Så ser det åtminstone ut i Kina där extremt låga födelsetal i enbarnspolitikens spår (under ett) gjort att städerna nu mer eller mindre dammsuger landsbygden. Fast Kina är ju så annorlunda? Tja, backa bandet till flyttlasspolitiken för något decennium sedan och det är inte så självklart.

Så jag är inte säker på att det är timret som är Norrlands främsta exportvara.

4 Andra källor

Förra veckan noterade jag efter intervjun med Ola Serneke hur det kan bli konstigt när bolagsledningens kommunikation inte ens når ut för att ifrågasättandet i media blir så skarpt. Den här veckan påmindes vi om motsatsen när Dagens Industri gjorde en genomgång av hur analytiker bedömt Fingerprint Cards.

Bäst sett till varje enskild rekommendation gick det för Carnegie. De rörde sig länge i bolagets närhet, vilket väckte en del diskussion. Helt självklart bra tycker jag inte att det är att med en så påläst analytiker att inom två år landa i så extremt olika slutsatser som Carnegie gjorde. Även om deras tajming onekligen imponerat känns den fundamentala ursprungliga analysen som minst sagt svajig.

De flesta andra analyshus har å andra sidan gått bort sig helt i det svårlästa bolaget. Det jag tror har saknats är en annan källa än bolaget självt. Allt kom bara att handla om att lita på eller misstro det ledningen kommunicerade. När jag 2015 tittade på Fingerprint gjorde jag som jag alltid gör och letade först upp en branschanalys. Det blev många givande diskussioner med trevliga och pålästa mindre aktieägare i bolaget. För de är, trots bilden i media, i majoritet.Någon mer högljudd tyckte i och för sig min analys gav mindre än att titta på kattbilder på Internet. Onekligen en kul analogi.

Den som nu tittar tillbaka främst på branschanalysen jag utgick från kan i princip bocka av varje punkt. Lärdom? Gör som domstolar, forskare och andra proffs på att verifiera information. Försök hitta många kompletterande sätt att testa din hypotes och se till att du själv får insyn i beslutsunderlagen. Om det inte går? Då är det möjligt att du ska avstå även från det som framstår som en riktigt bra chansning. Det är åtminstone slutsatsen jag kommit till efter att ha bränt fingrarna några gånger (och säkert ändå kommer att bränna mig gånger till).

För är det något som slår en när man nu läser alla de allt annat än pricksäkra analyserna av Fingerprint från proffs som annars brukar vara skarpa i sina genomgångar, så är det följande. Vad skulle ni där att göra när ni uppenbarligen inte hade de underlag ni normalt använder?

5 Försäkra dig när det redan börjat brinna?En uppkopplad värld har många effekter. En är att det går att fatta beslut med mycket kortare varsel än vi är vana vid. Det mest uppenbara är väl att du kan prata med en bekant direkt i det sociala flödet istället för att skicka ett brev med postiljonen och vänta några veckor på att få ett handskrivet svar levererat.

Nu är också alltmer data tillgängliga live. Det öppnar upp helt nya möjligheter. Antag att du sitter i Florida och ser på nyheterna att stormen nalkas. Försäkringen är inte vad den borde vara men nu kan du åtminstone ringa till försäkringsbolaget och diskutera ett möjligt upplägg. De kan erbjuda ett pris just för dig och bara för just den här stormen. Det kanske till och med kan plinga till i telefonen - "strax kommer ditt hus översvämmas - teckna en försäkring inom två minuter!".
Slutligen. Inflationen är helt klart på gång. Priset på fina viner är exempelvis upp 30 procent i år. Inget land har så svårt för prisökningar som Tyskland, där historiska erfarenheter fortfarande sitter i. När det nu blivit allt svårare att undvika höjda priser så hittar du lappar som ovanstående vid ingången till butiker. Om du inte kan tyska så är en översättning ungefär:
Vi är hemskt ledsna men vårt bageri har drabbats av inflation.


I veckan

Det är HM:s rapport som är huvudnumret här hemma. I världen är det nog den tyska regeringsbildningen som blir det mest intressanta. Där är börsens val en fortsatt bred koalition mellan Merkels CDU och socialdemokraterna. Så lär det inte bli men alla realistiska alternativ är ändå tillräckligt bra för att det inte ska få någon större effekt på börsen. I brist på stora nyheter är nog den bästa gissningen att fokus nu börjar riktas mot rapportspekulationer, så håll utkik efter vinstvarningar (positiva eller negativa) och kursdrivande analyser i dina favoritbolag.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Nya Veckan är under produktion så tills vidare får ni hålla till godo med förra veckan... 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam