Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 30 december 2014

Tittar till Deutsche Bank

Jag har också vandrat söderut med mina finansinvesteringar i år, ännu utan framgångar söder om Danmark. Jag gick in med någorlunda öppna ögon i att Deutsche Bank verkar varit inblandade i precis alla karteller och annat elände som varit på agendan i år. Man måste ju trots det reagera när banken sätter av miljardbelopp bara i advokatkostnader och rättstvisterna mäts i tusental. När det i somras kom nyheter om att deras amerikanska compliance var helt under isen var det en besvikelse. Däremot gladde ECB:s banktest. Utifrån det jag kunde begripa när jag läste den och kollat runt lite nätet var det riktigt bra för Deutsche. Rapporterna för q2 och q3 var inte så imponerande. Jag hade hoppats att kostnadskontrollen skulle komma igång men ännu har det mest varit ökade kostnader för att täcka myndighetskrav och rättstvister.

Jag blev överrumplad av att Tyskland backade i höstas. När det gäller internationella banker noterar jag under året också lärt mig att amerikanska myndigheter numera bötfäller med beloppet "allt du har i plånboken".  Kina och att jag underskattat FED:s räntehöjningar är det som oroar mig nästa år.

En sak jag funderar lite på är att Deutsche är den enda icke-amerikanska fullservicebanken i USA. Kommer det hålla? Eller blir de ett offer för myndigheternas önskan att skära bort risk? Samma fråga finns i London. Jag satsar på att affärsmodellen håller men jag noterar nervöst att det är lätt att hitta artiklar, exempelvis i Economist årsnummer, som handlar om att smalt är det nya modet på bankmarknaden.

Ska jag sammanfatta så är det fortfarande riktigt låga p/b-tal, så potentialen finns. Nu är de flesta dåliga lån nog borta och liken utplockade ur garderoben. Lägg därtill att ECB nog kommer pumpa in mycket nya pengar i finanssektorn och att Europa allmänt kanske har bottnat nu så ser 2015 bra ut. En viss höjd får man väl ta för att euron försvagas.

Jag är närmare att öka än att minska i aktien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam