Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 29 december 2014

Det räcker inte att Atrium Ljungberg är välskött

Atrium Ljungberg verkar vara ett välskött företag men jag gillar inte att bolaget är viktat mot köpcentrum. Det känns lite vanskligt i en tid av ändrade konsumtionsmönster.

Det går inte att ta miste på att det pågår en rejäl strukturomvandling inom handeln. Det var inte så länge sedan nyetableringar av köpcentrum utanför städerna slog rekord. Där har e-handeln redan satt sina spår. Atrium Ljungberg äger Sickla och Farsta köpcentrum. Vi bor i Enskede i Stockholm och gillar båda men det är nu ganska många år sedan där inte fanns igenbommade butiksytor. I Farsta har redan de stora elektronikbutikerna bommat igen. I Sickla finns fortfarande flera stycken, varav några med stora för det mesta tomma butiksytor. Det verkar vara en tuff utmaning.

Det Sickla och i mindre utsträckning Farsta lyckats med är att ansluta till sina respektive närsamhällen. Restauranger, bibliotek, biograf mm. Lite som Vällingby Centrum (och senare även Farsta) var uttänkt när det byggdes på femtiotalet. Det kan säkert bli något bra av det på sikt. Men det brukar vara tufft att investera i branscher som ska in och igenom en strukturomvandling. Även om AL gör allting rätt ska de ju konkurrera med andra fastighetsägare som kommer bli tvungna att sänka sina butikshyror när den totala försäljningsytan i exempelvis Stockholm överstiger efterfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam