Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 12 december 2014

Svar i diskussion om börsen framöver

Det finns både likheter och skillnader jämfört med dippen i oktober tycker jag. Likheten är att det är en okänd faktor som trillar in i ekvationen. Då var det Tyskland nu är det oljan. En uppenbar skillnad är att Tyskland var en tydligt avgränsad händelse redan från början som sedan blåstes upp lite av att FED (som väntat) stängde kranarna i USA. Då var det lättare att konstatera att det här blåser över.
Den här gången är det faktiskt något som har hänt. Oljepriserna har totalt brakat ihop. Det går inte att ta miste på att det här är något verkligt och strukturellt. Det kommer vara ett utbudsöverskott rätt länge och det verkar osannolikt att oljepriserna vänder upp särskilt långt. Snarare bör man nog förbereda sig på att det kan falla en bit till innan det bottnar.
En likhet med oktober är annars just det faktum att marknaden reagerar mer på osäkerheten än på fundamentala fakta. Är det rimligt att ICA faller när oljepriset går ned? Om något borde väl sambandet vara det motsatta. Eftersom oljan styrs av för stort utbud, inte svag efterfrågan kommer det rimligen fungera som en stimulans i ekonomin. När den slår igenom bör det gå åt andra hållet. Det vill säga börsen (exklusive allt inom olja) ska nog upp.
Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam