Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 29 december 2014

Fonder eller aktier?

Det är ett spännande ämne om det är värt att investera själv. Det är inte helt givet vad svaret är. Aktiv förvaltning presterar i snitt ungefär knappt avgiften under index. Indexfonder ligger på en liknande nivå Det är ju ganska logiskt för de handlar ju aktivt mot sitt index för att behålla rätt viktning. Investmentbolag har ägarrisken och en förvaltningsavgift. Däremot svarar ju en majoritet av befolkningen att de är smartare än snittet (sann statistika) så det borde ju borga för att alla klarar sig bäst själva :)

Allvarligt talat - vad säger att en tillräckligt bred slumpvis vald uppsättning aktier som köps vid en viss tidpunkt skulle underprestera mot den slumpvisa sammansättning som ett index egentligen är? Och vad säger att man systematiskt skulle fatta dåliga beslut när man väl köpt den där slumpvisa uppsättningen?

Min gissning är att egentligen rör sig de flesta någorlunda vettigt skötta långsiktiga portföljer runt index. Det man "tjänar" på sikt är förvaltningsavgiften. Det man förlorar är det samma som när man renoverar huset själv - det blir inte fackmannamässigt gjort. Trots det är ju DIY enormt stort överallt.

Det jag tycker glöms bort i de här diskussionerna är att i slutändan krävs det någon form av val. Att investera eller inte investera. I det ena eller det andra. Med hjälp av någon eller själv. Hur man än vrider sig måste man till slut göra de där valen. Det finns nog ingen riktig genväg i form av ett rätt svar. Snarare blir det tråkiga svaret alltid att det beror på vad du väljer och hur det går. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam