Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 30 september 2014

Inlägg om Nexam

Kul bolag och fin (långsiktig) utveckling i aktien.. Men det är väl lite svårt att värdera? P/S på 167 och P/Ek på 13. Hur räknar man på sådana bolag?

Inlägg i diskussion om Volvo

Såg UBS analys. Jag är i alla fall överens med dem om vad värdedrivaren är, nämligen försäljningen i Europa. De drar slutsatsen att den kommer vara fortsatt rutten medan jag tror att det mesta av nedgången nu är känd och därför inprisad. Sedan måste man väl inte äga Volvo. Det är ju mer att om halva försäljningen är på marknader som känns orimligt pressade och samma ingenjörer anställda hos andra lastbilstillverkare lyckas göra liknande saker billigare så finns det ju något där. Sedan lockar det förstås att tunga och kunniga investerare som Lundberg, Industrivärden och Cevian bettat så hårt som de gjort så finns det ju tryck och analysresurser som backar upp ens egna vingliga gissningar. Men ska jag våga mig på en egen värdering så tycker jag egentligen inte något väsentligt hänt sedan jag räknade på caset, så 120-130 är väl en inte orimlig uppsida. Så här långt har jag swingtradat lite i intervallet 80-95 och klarat mig bra på det. Vet inte om jag riktigt tror den stora nedsidan.

Tillägg i efterföljande diskussion


Volvo IT kunde de ju börja med att sälja. Jag är inte sådär tvärsäker på att bussar eller Volvo Penta heller. Sedan finns det absolut massor med problem. Volvoandan verkar vara en sådan. Det kan mycket väl vara att det tar till 2016 innan det lossnar. Det är ju dock en 60-70 procent upp nu. Det vore helt ok avkastning på två år. Sedan har jag ju tidigare lättat på innehavet en hel del, så nu har jag egentligen bara basinvesteringen kvar. Men omvänt vad är nedsidan? Långsiktig vinst under 5 kronor per aktie känns väldigt lågt värderat och nog klarar Volvo p/e 15. Då är du på 75 kronor. Det är ungefär sådana resonemang som gör att jag lutar åt att köpa med förhoppning att försäljningen pekar runt 350 mkr, dollarn stärks och marginalen når 10 procent. Då känns vinstnivåer runt 10-12 helt rimligt och de höga kurserna möjliga. På kort sikt tror jag minsta positiva viskning i kvartalet kan stödja de tyngda aktien. Som sagt lite köpläge känner nog jag. Precis nu verkar dock utbud tynga aktien

Inlägg om Ambia

Ambia tycker jag är svårare. Svängningar i den aktien är ju delvis en indikation på värderingen av caset, eftersom den på kort sikt väl styrs mer av förväntningar än av fundamenta. Där skulle jag vara lite nervös att det finns för mig okänd information om aktien börjar dippa. Kommer det krävas extra nyemissioner? Finns det data från e-handelslanseringar som jag inte känner till? En svårare aktie helt enkelt. Inte alls lika självklart att ta det lugnt och invänta lyftet

Inlägg i diskussion om Bulten

Bulten känns som ett stabilt case. Med nuvarande nivåer på P/E 7-8 ser det ju billigt ut. I ett cykliskt bolag beror det ju lite på vad man tror om den långsiktiga vinsten. Har du någon uppfattning om vad "normaliserad" P/E är? Sedan ska väl kanske ett lite mindre lågmarginalbolag utan moat men som är välskött kanske ha ett P/E som ligger lite under börssnittet. Ska jag hugga en siffra så kanske 11-12 på normaliserad vinst (om du tänker att börsen normaliserat ligger på 15).

I Bulten känns det helt ointressant vad som händer mellan ny information från bolaget, möjligen med viss reservation för europeiska konjunkturutsikter och kanske, kanske nivån på långräntor (som längre konjunktursignal). Så där håller jag med dig. Det är väl bara att sitta på händerna och invänta bättre tider eller köpa mer.

Paypal eller Applepay? Svaret är nog Visa

Idag bekräftade Ebay avknoppningen av PayPal, som jag skrev om för en månad sedan. Sedan dess har dock den framtida mobila betalningsmarknaden förtydligats något med Apples senaste inspel. Nu hänger mycket på hur det går med samarbetena med Google och Samsung. En reflektion är att även på den här marknaden verkar content vara det som gäller. Så min slutsats blir - köp Visa.

USA växer så det knakar (bokstavligen)

Nya rekordskördar i USA är ju kul för alla som köper mat men lite segt när man satsat på Deere. Den långsiktige kan ju filosofera över att relationen mellan vete och olja mätt i bushel och barrel gått från under 1 när jag föddes för drygr 40 år sedan till att ligga mellan 15-20 idag. Peak wheat lär nog dröja...

Svar på fråga om investeringar i Lucara och Bulten

Gör ett försök fast det inte är min hemmaplan. Den första frågan tycker jag är hur utvärderar du investeringarna om du inte går på direkt på priset (klokt!)? Förändringarna säger ju något om hur andra ser på bolagen - vad är det för förändring som driver kurserna? Vilken negativ förändring skulle få dig att säja? Jag tänker alltid att det är lite farligt att låta envishet göra en till den sista idioten. Men inte skulle jag oroa mig särdeles mycket för Lucara eller Bulten (Ambia vet jag inget om). Läste artikeln om Lucara i AFV. Tradingreglerna i Botswana lät som negativt på marginalen men annars verkade det ju vara en stabil nisch i det säkert fortsatt växande lyxsegmentet. Bulten verkar också ok. Det är väl bara den ständigt fördröja återhämtningen i Europa och problemen i Ryssland som tynger, eller? Så inte skulle jag oroa mig över de bolagen.

söndag 28 september 2014

Plöja ner mer pengar i traktorer?

Tittar till innehavet i Deere. Ett fint bolag som efter en lång uppgång nu pressas av konjunkturen, vilket syns i värderingen. Deere är utdelningsmaskin med Berkshire i ägarleden (sedan 2012). Företaget har det starkaste varumärket inom traktorer med marginaler långt över konkurrenternas. Deere är en mindre spelare inom konstruktionsmaskiner. Försäljningen av traktorer peakade 2013 medan byggkonjunkturen, särskilt i USA, har hämtat sig och ser bättre ut 2014. Amerikanska bönder pressas av spannmålspriser medan europeiska oroar sig för konjunkturen och effekterna av att Rysslandskrisen kan stänga en marknad och flytta Ukrainas försäljning västerut. Moderniseringen av Kinas jordbruk rullar på men precis som med lastbilar är det svårt att veta om ett premiummärke blir framgångsrikt. Lite lurigt är att bakåtblickande siffror i det här fallet ger en för ljus bild (det problemet brukar ju annars prognoser ha). Den långsiktiga trenden uppåt och att aktien gått nedåt ett tag gör att P/B och P/E ttm är på historiskt låga nivåer. Nu är bolaget billigt både relativt sin egen historik och varumärkesmässigt svagare konkurrenter som Catterpillar och Agco. Kruxet är att bedöma risken framåt. Bolaget har skulder/ek på 3,4, så högre räntor kommer att kännas. Prognosen för försäljningen är att den inte lossnar igen förrän tidigast mot slutet av 2015.  Netto lutar jag åt att det långsiktiga överväger och att det är köpläge. Aktuella utmaningar gör dock tajming till en intressant aspekt. Kanske kan de diskussioner om räntehöjningar som väl kommer igång i november sätta ytterligare press på aktien? Jag är rätt nära ytterligare köp runt 80.


Diskussionen fortsatte på Shareville och två av mina inlägg var då nedanstående
Skuldsättningen ska ju dock finansieras oavsett vad den förklaras av. Det är väl inte rörlig ränta på fordringarna? En annan reflektion - är det lägre risk att låna ut pengarna till en så pass konjunkturkänslig sektor som jordbruk än att ha dem bundna i den egna verksamheten. Inte helt självklart.

Stort tack för hänvisningen till blogginlägget på Lundaluppen. Jag tycker dock vi talar förbi varandra. Jag har inte uttalat mig om finansiell ställning (=risk för likviditetsproblem). Högre räntor lär väl påverka Deere precis som det påverkar alla andra "banker". Jag har inte sett något om vilken duration och genomsnittsränta Deere lånar in och ut till, så jag vet inte effekten. Sedan har även bankverksamhet en operativ risk, så det går inte riktigt att räkna bara på kärnverksamheten i det här fallet tycker jag.

En fundering om investeringsstrategi

Många samtal med alla kloka personer här på Shareville rör värdering eller möjligheter. Om jag är ärlig fattar jag nog egentligen mina beslut baserat på risk. Marknadens värdering av en aktie kan för all del vara fel från tid till annan – inte minst drivet av ryckighet i utbud och tillgång eller på rent spekulativa inslag. Fast en typisk torsdag i en alldeles vanlig aktie kan jag nog inte räkna bättre än andra. Det gäller inte minst när räkna reduceras till att plocka ut nyckeltal. Möjligheter är ännu knepigare för där har per definition en småsparare ett underläge mot insiders och allehanda deltagare på kapitalmarknadsdagar med mera. Den som läser mina inlägg kan för all del se att jag är nog så pigg på att droppa nyckeltal som ska förbättras när en viss händelse inträffar. Fullträffarna har dock varit när jag istället tittat på utvecklingen av risken i bolag och aktie. Exempelvis när jag köpte Danske Bank efter att all nyfinansiering var klar. Så mer snack om risk tycker jag :)

lördag 27 september 2014

Ommöbleringar i svenska bevakningslistan

Möblerar om i den svenska bevakningslistan. In kommer Victoria Park, Gunnebo, Indutrade och CTT. Där den sistnämnda nog är den jag är mest nyfiken på. Ut åker Getinge, Fabege, AAK och SJR, Kvar på listan är Blackpearl, Boliden, Meda, Millicom, Ngex och Telia.

Kan förvärvaren växa organiskt?

Jag tycker Indutrade står väger vid en intressant punkt nu. Det är ett av börsens finaste bolag, sett till förmåga att driva sin affärsmodell. I nivå med och inte så olikt Handelsbanken. Just nu kommer dock hela tillväxten från förvärv. Det kommer att bli svårt framöver när priserna för att köpa börjar svida allt mer. Däremot är den organiska tillväxten noll, vilket precis som i övriga delar av verkstadsrelaterat är orimligt. Frågan är vad som väger över bättre resultat för befintlig verksamhet eller sämre möjlighet att köpa nytt. Det ska bli spännande att följa. Priset på aktien har kommit ned lite så med rätt basanalys på plats kan den vara intressant.

Ren luft i luften

Jag läste AFV rekommendation och tar upp aktien på min bevakningslista. Det jag gillar är att produkterna, luftfuktare, passar bra in det case om billigt eller premium som jag tror på inom flyg. Bolaget har också långsamt arbetat sig in i en nisch med höga inträdeshinder och visar nu efter många år vinst och stabilt växande försäljning. Det är en typ av situation jag känner igen från de lyckade köp jag gjort av bolag som säljer till sjukvården. Det kan helt enkelt vara dags för CTT - ska dock fundera lite på vad jag vill betala.

Är det lönsamt att renovera i Tensta?

Tajmingen i Victoria Park just nu känns sådär. Det jag tänkte på när jag läste Börsveckan var att de har 40 procent av sina planerade köp kvar på en allt dyrare fastighetsmarknad. Det kan bli svårt att köpa lika billigt som de tidiga köpen i Rosengård. Sedan är nog allmännyttan mindre benägen att sälja numera när det är röda majoriteter - särskilt till något som kan anses vara för billigt till en "utsugar"-värd. Å andra sidan kanske det går att paketera fastighetsutvecklingen så att den blir politiskt intressant. Järvalyftet är rätt stort i Stockholm och säkert inget politikerna vare sig vill avbryta eller betala för. P/Ek tyckte jag såg ok ut på 1,1 enligt Nordnet. Även förvaltningsresultatet var väl bra kan jag tycka. Minus (faktiskt) är att bolaget nästan är lika föraktat som D Carnegie av proffsen som uttalar sig på AFV:s "Börsgolvet". Det är kanske snobbigt av dem men jag tycker det är dumt att blunda för varningar. Så vad landar jag i för egen del? Intressant är domen.

Bank eller traktor?

Om man diskuterar lite megamakro kan man väl filosofera över att för 40-50 år sedan var resurserna i ekonomin underutnyttjade, eftersom det fanns en massa hinder för kapitalrörelser (och även för varor, arbetskraft och innovationer). Det har nog betytt väldigt mycket för väldigt många att det nu investeras över hela världen med allas pensioner och hus som säkerhet. Men nu har den pendeln kommit till en punkt där utnyttjandegraden för kapital är så hög att det piper från ångpannan. Så jag håller med dig om att där finns det nog inte så mycket mer att hämta. Råvaror är väl också lite stopp framöver, kanske. Höja den effekten på den stora resursen arbetskraft med hjälp av innovationer verkar vara grejen. Så visst, traktorer it is...

Är det dags att stiga ombord?

Justerar internationella bevakningslistan bland annat efter bra råd på Shareville. Det finns ju något i vattnet just nu. Fortsatt exploateringen av norska sockeln är intressant 2015. Det styr LUPE, som ligger i portföljen, men även andra exploatörer och inte minst den pressade oljeservicesektorn. Energistrukturen är under förändring med skifferolja i USA och en ny syn på Ryssland. Lite svårt att netta ut effekten men just nu är åtminstone oljan väl billig. Shipping är som stål och koppar tydligt upp ur bottenkänningen de senaste åren men så vitt jag kan begripa borde exempelvis genomsnittet för Baltic Dry Index kunna vara dubbla nuvarande nivån. Jag har ju tittat på och valt bort Bonheur tidigare. Nuvarande Frontline verkar alldeles för riskfyllt (så den tar jag bort från bevakning). Frontline2012 verkar intressant men lite svårt. Så varför krångla till det. Maersk verkar vara det naturliga valet. Mycket engångseffekter 2014 men aktien ser intressant ut. Vad tycker ni andra?

Dags att öka i Volvo?

Tog mig samman och läste försäljningsstatistiken t.o.m. augusti (det är ju trots allt fredag kväll... så lite måste man ju släppa loss). Det börjar bli ett ganska rent case nu. USA går tipp topp, +31 % och Asien går helt ok +19%. Däremot är Sydamerika -18% bedrövligt och Europa -4% dåligt. Renault är under isen, -6%, medan övriga märken går bra. Det är kul att säga att fransmän är arga bönder som väl inte kan skilja en lastbil från en traktor men ärligt talat tycker jag siffrorna mest visar att diskussionen om Volvo kört av vägen lite. Det är nog inget fel på produkterna och trots all volvoanda ska det nog gå att få ned kostnaderna. Problemet är att halva försäljningen går till två ekonomiska svarta hål - Europa och Sydamerika. Åtminstone i det första fallet tror jag att det vänder inom rimlig tid. Närmar mig faktiskt beslutet att öka lite i aktien.

fredag 26 september 2014

Segt som kola i tävlingen

Börsen är ned en halv procent på tre månader. Signalerna om varför går lite kors och tvärs i tidningarna. I tävlingen syns det dock rätt tydligt att det åter är en flykt från risk som pågår. Gunnebo och AAK är två bolag med ambitioner att växa på nya marknader, båda går uselt just nu. Rockrävens offensiva uppställning får också mycket stryk. Mellan en och två tredjedelar har innehaven gått ned. Även Örby Industrier lider av grus i maskineriet. Så vilka delar ok just nu? Gottodix kan glädja sig åt att Tribona trendar uppåt och Affärsmodellen åt att ICA står pall för trista höstveckor. Efter sommaren är det nu bara Gottodix som slår index. I ensam majestät ligger dock den verkliga portföljen som nu ligger över 10 procentenheter över index. Det visar väl att det kanske trots allt är bättre att använda fakta än att sitta still i båten, som de tävlande tvingats göra sedan 1 januari.

Reaktionen speglar inte rapporten för HM


Godkänd rapport från HM för 9-månader. Försäljningen fortsätter öka starkt, inte minst e-handel. Det var redan känt och syns inte i dagens reaktion på rapporten. Däremot är den viktigaste delen i HMs värdering att tillväxten når 10-15 procent årligen. Nu är bolaget inne i en fas där detta överträffas. Det gör att det kommer att finnas köpare när aktien faller men viktigare att långsiktiga kan sluta läsa här. Det som inte syns i rapporten är det efterlängtade rycket i marginalerna. Tvärtom, de faller ungefär som förväntat. Kostnaderna rullar också på ganska linjärt, liksom lageruppbyggnad. Hävstången kommer inte riktigt. Så netto: HM lär fortsätta dela aktiemarknaden.

Försäljning är väl Berömlig (stort A). Men sedan är det något som skaver även när capex räknas bort i kostnaderna. Jag lutar åt att det faktiskt finns en strukturell priskonkurens just nu som håller tillbaka marginalerna. De borde ju förbättras när försäljningen stiger med så pass mycket, för en del kostnader är ju fasta eller avtagande. Men visst. Den här rapporten skulle man ju jubla för i de flesta andra bolag. Och visst, nog kommer trenden uppåt fortsätta redan i år

Tillägg
I en kommentar framgick att omsättningen steg mer än varulagret, mitt svar nedan.

Intressant. Det är positivt! För min del är jag inte riktigt övertygad om att investeringar förklarar den dalande marginalen. Resultat och kostnader i jämförbara butiker stärker inte riktigt det (fast det stod i något av pressmeddelandena att kostnaderna i jämförbara butiker visserligen ökade men inte riktigt motsvarande försäljningen). Det jag tror man måste ta lite höjd för är att det är en marginalpress i värdeinriktade klädbolag. GAP har mycket sämre marginaler än HM, kanske beror det inte bara (men säkert delvis) på att HM är bättre utan även på att ultrabilligt är större i USA. Uniqlo och Primark är Ryanair i branschen. HM är väl kanske Norweigan i den jämförelsen.

Svar i fråga om att haka på andras analyser

Hallå jag äger ju och har skrivit om Deere :) men det kanske inte är något som bidrar till trendigheten. Trenden ska väl annars vara ens vän, så jag tycker mer det handlar om att försöka se saker för vad de är. Deere är ett fint bolag som av konjunkturen hamnat knepigt till. Påminner om Volvo här hemma (min analys finns under aktien). Ingen ska dock köpa den aktien utan att ta ställning till om vetepriser bottnat, pm amerikanska bönder kommer köpa igen när vinsterna kommer tilbaka eller om de förköpte sig rekordåret 2013, om Kina kommer köpa amerikanska traktorer framöver eller välja någon traktorvariant på Dong Feng, om Deere är bättre än Agco osv. Bonheur ska man inte köpa utan att ha en åsikt om Baltic Dry Index, effekterna av krisen i Ryssland, överetablering inom oljeservice och de låga investeringarna på norsk sockel just nu (i väntan på de tänkta lyftet 2015 som även Lupe är beroende av). Man bör ha en åsikt om oljepris, energimarknaden och skifferolja. Fakta in men egen analys!

Svar i fråga om hantering av kassa

Räntorna är så låga att om du menar säg 20-25 procent cash under någon månad är det svårt att se det som särskilt mycket att oroa sig för. Det finns ju ställen där övernatträntan är negativ just nu, så vissa är till och med beredda att betala för att ha cash. Annars är väl det självklara en ränte-etf. Eller lite ambitiösare och något mer riskfyllt - en etf mot säg företagsobligationer eller till och med något som hedgar lite mot börsen (guld?)

Gillar även obligationsrådet som gavs här men har en fundering. Köper du obligationer blir du känslig för ränteförändringar (vilket även börsen är). Beroende på vad du köper blir effekten neutraliserande eller förstärkande. Fonden har ju avgifter eller så tar banken marginal på räntan. Egentligen tycker jag för egen del bättre om att köpa sådant jag tror på men kanske välja för att få rätt mix i portföljen. Så det bästa rådet tycker jag är att köpa en tillgång som har så lite koppling till börsen som möjligt. Som sagt kanske någon råvara kan vara rätt just nu.

Ett annat inte så dumt alternativ är kanske xact bear för en liten del och fina vanliga aktier för resten. Så jobbar ju afv för att få rätt exponering i sin portfölj. Inte så dumt.

Svar i dskussion om valutor under hösten

Jag har ganska länge investerat utifrån att kronan ska försvagas mot dollarn men stärkas mot euron. Det står 1-1 i den matschen så här långt för kronan har ju försvagats mot båda :) Nu tycker jag det vore konstigt om inte euron börjar falla mot dollarn. Kronan ligger väl normalt närmare euron, tror jag. Så då borde dollarn stärkas även mot kronan. Men vem vet. Kortsiktiga valutaprognoser är lite som att gissa värdret på midsommar.

måndag 22 september 2014

Flytt söderut i bankvärlden

Gör en planerad flytt av en del av innehavet till Deutsche Bank. Jag har varit med ett tag i Danske och redan tagit hem en del vinster. Jag ser fortfarande ett case om återhämtning uppåt men inte riktigt lika starkt. P/B och P/E i svenska banker börjar se lite höga ut tycker jag (delvis en del av den allmänna tillgångsbubblan som för låga räntor driver på). Danske har å andra sidan börjat närma sig vettiga P/B och är kanske 10-20 procent under sin långsiktiga EPS. Nu blir kostnadsminskningar och försäljning en viktigare del än värdering av låntestocken. Då börjar det långsamt närma sig en mer allmän diskussion om vilka banker som har bäst framtidsförutsättningar, där är det inte lika självklart att Danske blir vinnare. Men visst... det är fortfarande ett värdecase i en vettig verksamhet. Så den nivå jag ligger på nu kommer jag nog behålla ett tag. Potentialen (obs, inte automatiskt riktkursen) ligger nog alltjämt 20-30 procent upp på ett år.
 
Ökade lite i Deutsche Bank när kursen (och bolaget?) fått lite fart efter signaler att pappa Draghi inte kommer lämna någon i sticket den här gången heller (LTRO verkar lite galet, ingen verkar riktigt tro att det når ut ur bankernas balansräkningar men visst... det är väl bara att tacka och ta emot). Allmänt börjar riskerna komma upp på bordet rätt bra nu. Det finns en smäll på galna 35-40 miljarder i kartellböter i korten. Risk management håller på att stöpas om i USA och annorstädes. Nyemissionerna är gjorda och det verkar ha bottnat. Om aktien rör sig uppåt mot mer normal avkastning på ROE på kanske 10 procent och EPS följer med så ligger nog en kurs på 45-50 euro i korten. Om det däremot går trögt (men inte kraschar) så kan nog aktien hålla emot på nuvarande nivåer. Ungefär ovanstående var slutsatsen i en analys på SeekingAlpha som jag tycker var balanserad. Fortfarande är det dock inget för riskaverta.

Passar på att öka i Investor

Passar på att öka något i Investor för vad jag hoppas är ett ok pris. Siktet är att investmentbolag ska vara mellan 15-20 procent av portföljen för att styra risken till rätt nivå och utgöra en viss försäkring mot min egen dumhet. Nu har Investor hög rabatt på sina i och för sig lite uppblåsta innehav. Netto tror jag det är ett bra läge.

söndag 21 september 2014

Frontier markets något för andra än cowboys?

Jag ser investeringar i länder på samma sätt som i bolag. Det finns en affärsidé och en affärsmodell. Faserna är uppstart/förhoppning, chans/etablering, tillväxt eller utdelning. Det ska finnas en trovärdig ledning och normalt ska man akta sig för turn around eller länder som inte visar "vinst"/ger utdelning. Hög belåning eller för höga kostnader (minus i statsbudgeten) hämmar framtida tillväxt. Med de lite krassa glasögonen är det många länder som går bort. Jag blir alltid fascinerad av hur många kloka Buffetlärjungar som kastar allt värdetänkande överbord när det kommer till länder. Med kraven ovan och med lite respekt för att högre avkastning kan förlåta en del risk tycker jag Mexico, Turkiet (trots allt) och Indien av de som kommit längre och kanske Bangladesh och Botswana (sub-sahara med lite urskiljning om du vill) kan vara något. Indonesien känns väl också ok men för dyrt. Kina är lite intressant det är ett land som möjligen är på väg in i utdelningsfasen, vilket Alibaba visar.

lördag 20 september 2014

Tyskland och Indien ser prisvärda ut

Börsveckan hade ju en artikel om olika börsers framåtblickande P/E häromveckan. Jag passar på att uppdatera min geografiska bedömning. Valutaeffekter på exportbolagen gör kanske att Sverige klarar att hålla vårt P/E på 14.  USA kan nog försvara P/E 15, eftersom ökande vinster kan balansera stigande räntor. BV drar den lite konstiga slutsatsen att tillväxtmarknaderna klarat oron om stigande långräntor. Ja… amerikanska långränta är 4-5 punkter lägre än för ett år sedan så den blixten har nog inte slagit ned ännu. Det gör mig fortsatt tveksam till de flesta av dessa länder. Undantagen är Indien som nog kan till och med kan höja sig från P/E 14, varför inte till P/E 17 som Indonesien ligger på? Kina (9) och Turkiet (10) ser också ok ut. Annars är det ju Tyskland (12) och Storbritannien (13) som sticker ut som billiga. Ryssland är bortom normala värderingar just nu, så där avstår jag trots att P/E är 5. Hur ser ni på geografiska värderingar just nu?

Mer om flygsektorn

Inlägget om flygsektorn fick på Shareville intressanta svar och en hänvisning till den här intressanta artikeln. Det här var mitt svar.

Det var den amerikanska utvecklingen i artikeln som var min utgångspunkt innan vår diskussion. Marknaden konsolideras mot färre hubbar och några europeiska storbolag (BA? Lufthansa?). Värdebolagen plockar russin, ultrabilligt tar en stor del av den regionala ”bussmarknaden” och det som är kvar är matarbolag som får svårt att bli lönsamma. Men du har många poänger i det du skriver och hänvisar till, så jag har tänkt om. En faktor du snuddar vid är att reseplanering blivit digital, vilket lite innebär att slottar på ett sätt är flygvärldens bokhandlare. Lokala lager är inte så mycket värt om kunden själv kan handla ur ett megalager. En annan sak vi inte berört är timglaskonsumtionen. En gång i tiden köpte alla Volvo, nu står det Hyundai och BMW på alla uppfarter i vårt villaområde. Du har nog rätt i att flyg-Volvo (SAS) inte kan räkna med att internationella linjer räddar dem men vilka är BMW-alternativet? Kanske gulfstaternas flygbolag och de europeiska bolag de köper? Kanske taxiflyget? Jag såg visserligen Jan Carlzon flyga med Norweigan till Nice för ett tag sedan (han hade golfklubborna incheckade). På sikt måste det väl dock även här finnas någon form av lyxmarknad? Det var det jag tänkte med långlinjerna men det kanske är fel. Möjligen är Norweigan ett flygets HM och då borde man ju haka på. Fast jag lutar lite åt att det är för rörigt och för osäkert.

fredag 19 september 2014

Kone och Vestas in på internationella listan

Möblerar om lite i den utländska bevakningslistan efter att funderat lite kring artiklar i Afv om två bolag jag gillat länge. Kone och Vestas kommer in på listan. Jag petar samtidigt Lufthansa efter att ha tagit till mig råd på Shareville. Den andra petningen var svårare eftersom jag gillar även mina alternativ. Med viss tvekan tar jag bort Tata Motors, eftersom jag har bra täckning i bilindustrin (letar dock fortfarande efter ett lokalt bolag med exponering mot tillväxtmarknader). Kvar på utländska listan är Boeing, Deutsche Wohnen, Disney, Frontline, Muenich Re, Norweigan, Sampo och Visa.

En gnutta spänning

Solbulle har greppet om tävlingen sedan några månader. Trenden, som ju ska vara investerarens vän, följer dock Örby Industrier just nu. Förra veckan skrev jag att SSAB låg bra till för ett ryck och den här veckan lämnade US Steel en omvänd vinstvarning. Stålbranschen har bottnat. Solbulle ligger däremot i sidledes simning sedan ett tag tillbaka. Trelleborg och möjligen Gunnebo börjar se prisvärda ut. Veckans händelse återfanns som vanligt i Rockrävens portfölj. PA Resources kan inte finansiera de obligationer bolaget gett ut. Det ser inte alls bra ut. I Affärsmodellens portfölj händer det däremot inte så mycket just nu.

Mums Alibaba

Håller förstås tummarna för alla här som satsat på Alibaba (eftersom jag inte satsat på motsatsen). Jag tycker dock nedanstående citat från Wall Street Journal fångar min egen bedömning. “It’s a reflection of the type of market we’re in. Alibaba couldn’t have come at a better time, because you’re already seeing a mania over IPOs that nobody’s even heard of. It’s a result of the fact that the market’s at all-time highs, and everyone is making money on almost every IPO trade. It’s learned behavior – they’re learning if they buy these IPOs, they’re going to go higher. Eventually that game’s going to end ugly. The market quickly forgets IPOs like Facebook

torsdag 18 september 2014

Sektorer just nu

Ägnar mig just nu åt steget sektoranalys i portföljen. Jag försöker begränsa mig till runt 5-6 case jag tror på och sedan försöker läsa in mig på. Sedan är tanken att bara välja bolag inom dessa case + några investmentbolag - man kan inte kunna allt. Just nu är casen 1. fortsatt timglaskonsumtion och ökad e-handel ändrar köpmönster (BMW och HM) 2. Europas finansmarknader har bra p/b givet risk (Deutsche Bank, Danske Bank och Intrum Justitia) 3. Demografi och globalisering leder till ökade sjukvårdsinvesteringar (Vitrolife och Cellavision) 4. Digitalisering och sakernas internet (Qualcomm) 5. Investeringar har bottnat i konjunkturen (Volvo, Deere) samt 6. Redan upptäckt norsk olja blir lönsam att utvinna (LUPE). Kan tänka mig att lägga till ett eller två nya case. Frågan är vilka...

Sektoranalys flyg.


Flygmarknaden kommer fortsätta växa stabilt, främst i Asien, mätt i passagerarkilometer. Geografiska marknader är fortfarande i stor utsträckning avgränsade av politiska förutsättningar (ex Norweigans problem att etablera sig med rutter till USA). Nischer är ultrabilligt (Ryanair), värdealternativ (Norweigan), lokala nätverksbolag (SAS) och internationella bolag (BA, Lufthansa m.fl). Två dominerande leverantörer finns på flygplan (Boeing och Airbus) och stora delar flygplansflottan motsvarar inte nuvarande behov. Arbetskraft, bränsle och slottar på flygplatser är övriga insatsvaror. Det finns stora men minskande kostnadsskillnader för personal mellan olika bolag. De största internationella bolagen äger en värdefull resurs i form av de bästa slottarna på viktiga flygplatser. Externa händelser och olyckor får stor effekt på branschen. Tecken finns på att kunderna går emot en timglasefterfrågan där billiga och dyra alternativ slår ut standardalternativen. Uppdelning av tjänsten i delar, som extra avgift för bagage, har varit en värdedrivare under en längre period. Viktigaste nyckeltal är intäkt respektive kostnad per passagerarkilometer. Utvecklingen är entydig att lokala nätverksbolag slås ut (SAS) men att alla nätverksbolag gått sämre än värdealternativ och ultrabilliga. Internationella linjer är fortfarande lönsamma. En nisch på den framtida marknaden är att det finns ultrabilliga kort- och medeldistansbolag, som case är det dock inte så attraktivt att satsa på en nisch med låga inträdesbarriärer och politiskt motstånd som bygger mer på marginalpress än försäljningsökning. Lokala nätverksbolag är inget case att satsa på eftersom det är svårt att komma ned i rätt kostnader och konkurrensen på matarlinjer kommer vara stor när värdealternativ plockar russinen ur kakan. Internationella linjer och specialbolag (ex. taxiflyg) är däremot intressanta alternativ. Det är även bolag nischade som värdealternativ. Frågan är hur internationella linjer kommer att förhålla sig till värdealternativen – vem vinner i konkurrensen mellan exempelvis bolag som BA, Lufthansa, Emirates i förhållande till Norweigan. Det är också lite svårt att bedöma hur värdealternativen klarar konkurrensen från ultrabilliga bolag samt vilka inträdeshinder det egentligen finns mot att etablera nya värdealternativ. Sammantaget är det helt enkelt för svårt att formulera ett starkt och tydligt case eller annorlunda uttryckt det finns ingen riktigt trovärdig gissning om vem som vinner på den i och för sig lockande flygmarknaden. Slutsatsen blir nog att avstå även om Norweigans strategi att kombinera värde och internationella linjer är lätt att förstå och klart lockande.

onsdag 17 september 2014

Minskar något i Vitrolife

Sålt en knapp femtedel av innehavet i Vitrolife. Jag håller fast vid min värdering av att aktien med nuvarande information har en riktkurs på ungefär 125-145 kronor. Bolaget är på väg in i en omvandling från försäljnings- till marginaltillväxt. Med det ökar risken att priskonkurrens slår mot resultatet men å andra sidan kan vinster nu snart börja omvandlas till utdelning. Ett mognare case helt enkelt. Med de förutsättningarna känns det fel att ha bolaget som största innehav i portföljen. Siktar just nu på att långsiktigt ligga med strax under 10 procent av portföljen i bolaget.

lördag 13 september 2014

Stora avstånd i tävlingen just nu

Det var en lugn vecka i tävlingen. Det mest dramatiska var kanske att Precise rasade tillbaka efter att Fingerprings VD anhållits för insiderbrott. PA Resources håller tydligen på med ännu en nyemission men just nu är det nog snarare positivt om bolaget klarar sig än negativt att det kräver ännu mer pengar. Securitas fick en rekommendation av Affärsvärlden och Solbulle stärkte sin redan stora ledning. Frågan är om q3 blir sista chansen för övriga? Karolinska är ett bottenlöst hål efter den dåliga rapporten för några veckor sedan. Uppåtgående trend är det dock för Boliden som nog har mer att ge, liksom SSAB. Medcap är fortfarande tävlingens gåta.

Svar på fråga om valet mellan Indutrivärden och Investor

Ägt Industrivärden och Lundbergs men föredrog jag den senare, som en aktivt förvaltad variant av den förra med fastighetsinriktning. Investor har jag ju nu. Neutralt aktiepris men jämfört med IV är det mer medvind i bolagen. Bäst är Mölnlycke. EQT-delen är ok. Plustrend i SEB, Atlas, Ericsson, Elux (som dock känns lite uppblåst efter det dyra förvärvet), Neutral är jag till SAAB, Husqvarna, SOBI, Wärtsilä och NasdaqOMX. Astra beror ju helt på om det blir en försäljning på sikt. Däremot känns väl inte Aleris, 3 och Kunskapsskolan särskilt heta. Men ändå, är en betydande del av portföljen på väg upp. IV har ju också Ericsson samt de svåra casen Sandvik och Volvo. Den ganska uppumpade ICA-aktien. SHB är däremot säkert toppen trots dyrt pris. Stålet har bottnat men SSAB lär få kämpa med genomförandet av sin finska investering. SCA tycker jag är dyr nu. Kone (en pärla) och Skanska är bra men bromsas av låga investeringar. Min röst Investor

onsdag 10 september 2014

Svar på fråga om Bonheur

Neutral. Jag tror som jag nämnde att investeringsbehov i en del av bolagen är stort men att så länge det trycker på från skifferoljan så branschen lite försiktig. Oljeservice verkar lite överetablerat. Den delen känns lite som en variant på stålbolagen. Det har ju också lågt p/b men tyngs av strukturell prispress, höga kostnader och dålig konjunktur. Där har det nog bottnat och är på väg uppåt nu - hur ser motsvarande ut för oljeriggar? Sedan är all shipping i Europa billig just nu men det motiveras ju av exempelvis konjunktur och syns i nivån på Baltic Dry Index. Här tror jag vändningen kommer om bara förutsättningarna till slut trillar in. Viktigast är dock kanske att det finns något positivt i bolag som till synes gör ungefär rätt sak med rätt ledning men tyngs av en dålig marknad. Så jag har, efter ditt köp, funderat lite på om Bonheur kan vara ett alternativ till Frontline som jag funderat på. Fast jag har ju Deere och Volvo, så vänta på vändningar gör jag ju redan. :)

Vad är Markel?

Markel är ett amerikanskt försäkringsbolag som återinvesterar vinsterna i en investmentdel av bolaget med inriktning på värdebolag. Bolaget brukar kallas lill-Buffet, eftersom det är byggt på samma grunder. Jag gillar att det ger en bred exponering mot USA, hellre den en USA-fond, ungefär som att jag har Investor som bottenplatta i den svenska delen av portföljen. Jag plockade upp den efter att ha hört Adam Gerge reka den på en investerarkväll.

Volvon har punka

Från i maj 2014
Det skär i investerarhjärtat att säga det men dagens sågning av Volvo från flera analytiker var välunderbyggd. Det är ju tre faktorer som driver kursen. Konjunkturen särskilt i Europa. Där köper jag egentligen inte att det skulle se så mörkt ut som beskrevs i analyserna. Segt ja men också på väg upp. Den andra är marginalerna. Inget nytt där. Mycket är inprisat men jag tror det är underskattat att bättre konjunktur även ger utrymme till högre priser. Dessutom underskattas valutaeffekterna. Det går inte att spara bort en svag dollar. Den tredje faktorn var den ömma tån - det hävdas att försäljningen egentligen inte alls ökar utan att det var särskilda omständigheter i Italien som drev orderstocken. Det är lite illa för det är ju de nya modellerna som egentligen är grejen. Så allt som allt.... lite orolig blir jag

Vitrolife är fortfarande trygg tillväxt

I min regelbundna genomgång av portföljen tittar jag nu till Vitro. Det finns inga nyheter i eller kring bolaget, så vitt jag snappat upp. Stark q2-rapport med bättre marginaler men bara (!?) ökad försäljning med 13 procent. Aktien är dock under press sedan ett tag tillbaka om än under låg omsättning. Kanske har efterfrågan på bioteknikinvesteringar minskat, kanske har marknaden sänkt tillväxttalen efter att försäljningsökningen avtagit. Afv skriver att prognosen för vinst per aktie i år är hela 5,45 (jag har räknat med 4,50 och förra året var den 2,84). Vid nyår var p/e tal bakåt 34. Prognosen skulle ge p/e 19. Aktiers pris på kort sikt är svårt men kul att gissa. Möjligen att det är rimligt att sänka p/e-talet men räkna med den högre vinstprognosen. Gungorna och karusellerna jämnar väl ut sig framöver och gissningen blir fortfarande att aktien kan landa runt 130-140 kronor i år. Fast det är inte så noga. Det här är en långsiktig investering.

Qualcomm på väg från tillväxt till värde

Köpt för 74,44. Dominerande inom processor till mobila enheter. Caset är digitalisering och sakernas internet (petar Hexagon i portföljen) samt att bolaget är i en intressant övergång från tillvöxt- till värdebolag. Jag tror utdelningarna kommer börja stiga. Några nyckeltal är pe ttm på 17 och prognos pe på 13. Peg 5 år tillbaka är under 1 och bolaget har mycket låga skulder. Stabila vinster men lite låg tillväxt just nu (5 procent), bör klara över 10 procent. Risker är Kinas hårda linje mot bolaget och den väldigt starka ställningen och inriktningen mot mobilt. Det sistnämnda är förstås även moat (men inprisad). Jag tar rygg på Didner och Goldman Sachs i aktien

Värdeinvestering i olja låter ju inte riktigt klokt...

Kanske flummigt men det här är faktiskt en värdeinvestering för mig. Kända tillgångar är helt enkelt för lågt värderade (som ju varit DI:s tes). Nya fullträffar är mer en bonus

Uppdatering
Seg rapport, liksom väl hela den norska olje- och shippingsektorn haft? Jag kunde dock inte se att det var något i rapporten som ändrar caset i bolaget. Fortfarande en investering i att värdet på tillgångarna är högre än nuvarande aktiepris samt lite bonus i nya borrningar.

Kort om Intrum Justitia

Ett välskött bolag som fyllde en ledig plats i portföljen och köptes för 175. Sedan har den tuffat på riktigt bra

Svar på fråga om HM efter att Nordea rekat sälj

Det skulle jag säga beror på om du antingen tror på att det kommer en almän multipelkontraktion eller om du tror på en nedvärdering av HM jämfört med konkurrenterna. Nordea tror jag främst tror på det senare (det drev de tidigare i Clas Ohlson men fick fel) - premien för det bra bolaget är för hög brukar vara ungefär vad de skriver. Fundamenta i HM är ju uppåt och analytikerna har ju haft för låga prognoser för försäljning ett tag, så det är svårt att se att en för hög vinst per aktie är inprisad. Så tror du börsen ska ned eller att hm nedvärderas jämfört med konkurrenterna (varför nu det skulle inträffa just nu) så sälj. Tekniskt kan det säkert också finnas skäl att sälja för den kortsiktige, av försiktighet i så fall eftersom aktien väl just nu har sin pendling för utbud mellan 280-300. Själv har jag svårt att oroa mig för HM.

Oh Deere

Många likheter med caset i Volvo. Kostnaderna är för höga för nuvarande försäljning. Aktien styrs mest av lönsamheten i amerikanska jordbruk och där ligger vetepriserna historiskt lågt. Nyhetsflödet handlar mest om neddragningar och besparingar. Aktien landade runt 86 från att ha nått 92 i våras men senaste kvartalsrapporten visade att vändningen ligger längre bort än väntat. Det har sedan bekräftats i flera prognossänkningar från analyshus. Prognosen för försäljningen är att det är först i slutet av 2015 eller 2016 lossnar investeringsviljan inom jordbrukssidan. Amerikanska byggdelen går bra. Europa ruttet och där går det ändå rätt bra för bönderna men det vill inte investera i nuvarande makroekonomi. Kina är mer förhoppningar än så länge. Samtidigt... hela den långsiktiga värderingen räcker till betydligt mer än dag - förutsatt att de säljer fler traktorer med bättre marginal :) Byt ut traktorer mot lastvagnar och dollar mot kronor, så har du analysen. Så ja... kanske under 80 snart

Danske Bank skördar äntligen lite små vinster

Danske närmar sig men har långt kvar till samma price/book som övriga nordiska storbanker. Lite osäker är jag dock på hur mycket mer krut som finns i aktien. Säker är jag däremot på att Nordea inte får köpa Danske. Uteslutet att konkurrensmyndigheter säger ja till det. Slöseri att ens försöka. Mycket tveksamt om någon affär med storbank köper annan åtminstone ganska stor nordisk bank går igenom på den svenska marknaden. Det är redan prövat att svenska storbanker har det som juridiskt benämns kollektiv dominans på den svenska privat- och småföretagsmarknaden.
 
Tillägg efter q2
Förbättrad intjäning, sänkta kostnader och höjd prognos för året. En stark rapport helt enkelt. Särskilt att prognosen höjdes kändes som ett styrkebesked, snacket har gått att den var orealistisk.

Bottenkänning i Deutsche Bank

Deutsche Banks aktie håller nollan efter q2-rapporten vore väl en passande rubrik. Överraskande dåligt (försämrat men positivr) resultat på grund av oväntat höga skatter tyngde. Operativt såg der rätt ok ut, särskilt på investmenrsidan. Däremot försvarar sig bolaget nu i mängder med rättsprocesser. 2,2 miljarder euro beräknas kostnaden till just nu och banken ligger fortfarande efter i racet om kapitaltäckning på en nivå runt 11,5 procent. Trots att man tog in 8,5 miljarder euro är nog inte risken för en nyemission undanvörjd. Allt detta är alltaå ute i ljuset nu men kursen håller emot - ett tecken på att det bottnat tycker jag.
 
Av de många utmaningar Db har framför sig är det den struliga amerikanska redovisningen som oroar mest. Tankarna vandrar till Carnegie men jag tror väl inte riktigt det ska vara på den nivån. Framför allt undrar jag om inte Db är för stora för den avrättning som avslutade Carnegies skadeskjutna sista år.

Cellavision (analys 10 augusti 2014)


Cellavision (analys 10 augusti 2014)  


Vårt beslut: försöka köpa aktier för runt 25 kronor motsvarande upp till 5 procent av vår portfölj
Affärsidé: säljer digitala blodanalyser
Lista: small cap
Börsvärde (10/8): 610 mkr
Aktiens pris (10/8): 25,60 kr (upp 83 procent senaste året)
Mitt riktvärde (1 år från nu): 35 kronor eller 37% uppsida
Makrocase: positionerade i ökad konsumtion av hälsa samt digitaliseringen.
Mikrocase: bolag med stabil intjäning och tillväxt som är inne i en period med stigande vinst per aktie

Externa investerare/analytiker att ta rygg på: Ulf Petersson på DI tipsade om bolaget på en investerarkväll på Öland, Redeye har skrivit en analys och det finns enstaka blogginlägg från privatpersoner (i huvudsak positiva).
Affärsmodell: säljer som underleverantör specialiserad produkt med mjukvara till stora sjukhusleverantörer, inga egna direkta försäljningskanaler

Ägare/ledning: långsiktiga ägare (även om en av dem varit inblandad i några tidigare misslyckanden). Mycket kunnig ledning – som dock ska bytas ut. Insider (COO) har precis sålt (men ska visst sluta snart). CEO ska sluta efter 16 år kan vara att hon försöker försköna sista perioden.

Marknad (produkt): idag främst manuella analyser. Bedöms av bolaget till 10 mdr (Cellavision säljer för 200 mkr). Inga tydliga starka konkurrenter. Min bedömning är att marknaden är i en fas där det går att räkna på den egna tillväxten rätt länge innan bolagen ”krockar” med varandra eller mättar marknaden. På riktigt lång sikt skulle en marknadsledare kanske kunna växa till 25 procent av marknaden med en värdering per försäljningskrona på runt 1-1,5 så i teorin kan väl ett bolag i nischen bli värt 2,5-4 miljarder. Nuvarande värde är runt 0,6 mdr. Värderingen innebär att bolaget är värderat till en marknadsandel på 3-5 procent av marknaden på sikt, så det är inte så farligt mycket inprisat.

Marknad (geografi): USA är bolagets största marknad. Där har det varit rejält turbulent när den nya sjukvårdsreformen gjort att det är oklart vem som ska betala vad i försäkringarna. Det har sänkt sjukvårdsinvesteringar men i år har det vänt uppåt igen. Europa är näst största marknad och även där går det bra för Cellavision. I Asien finns bolaget främst i Japan samt etablerar sig i Kina. Det har ännu inte gett någon särskilt framgångsrik försäljning. På kort sikt kommer försäljningen sannolikt att drivas av utvecklingen i USA som är starkt positiv.

Risker/möjligheter: Cellavision är godkända och har patent på sina marknader men framtida kvalitetsproblem är förstås en risk. Tre stora köpare (bl.a. Siemens) står för 96 procent av kundmarknaden – det begränsar starkt förutsättningarna för alltför snabbt stigande marginaler. Samtidigt är produkten en liten del av förädlingsvärdet för kunderna och det är sannolikt viktigare före dem att kunna erbjuda sjukhusen säkra och effektiva processer för blodanalys än att pressa priserna (påminner om Nolato som säljer gummipluppar till medicinteknik). Viss risk för konkurrerande teknologi finns på sikt. Det är dock svårt att bedöma om Cellavision är vinnare eller förlorare i teknikutveckling. Sammantaget kan riskerna vara skäl till lite lägre värderingar än bolag som Coloplast, Sectra och Vitrolife som verkar ha mer etablerade försprång på sina marknader. Samtidigt finns nog möjligheten att över tid närma sig deras marknadsställning och då kan högre multiplar bli aktuella. P/E har i snitt legat på 14,5 senaste åren. 15-20 är rimligt för sjukvårdsprodukter men flera exempel finns på bolag som ligger högre Coloplast har 43, Sectra 32 och Vitrolife runt 27. Det gäller då produkter som kunderna inte kan avvara och där bolagen har stark egen relation till slutkunderna.

Resultat- och balansräkning: Bolaget har haft ökande omsättning många år, går med vinst och ger utdelning. Omsättningstillväxt senaste fem åren är 11 procent. EBIT-marginalen är drygt 13 procent. För min del tror jag att det finns en uppsida på båda måtten, eftersom de senaste åren varit ovanligt tuffa i konjunkturen och det är klassiskt att bolag är av Cellavisions storlek får marginallyft när det stordriftsfördelarna slår igenom (hände Vitrolife). Det är rimligt att åtminstone ha med bolagets egna mål på 15 procents tillväxt på omsättning och lika hög marginal (ska jag vara petig tror jag tillväxten blir lite lägre och marginalen högre). Bolaget har hög och stabil soliditet runt 70 procent och nästan inga långfristiga skulder.

Värdering: Jag har utgått från en Redeye-analys för att räkna ut diskonterat nuvärde. De bedömer att avkastningskravet (WACC) ska ligga på 12 procent. Det är högre än t.ex. Vitrolife och känns därför inte alltför optimistiskt. Räknat på bibehållen tillväxttakt och marginal blir värdet runt 35 kronor per aktie med de högre antagandena skulle 45 kronor kunna vara rimligt. Givet att det är ett litet bolag tycker jag caset kräver åtminstone 25 % uppsida (även om risken ju i och för sig inräknad i värderingen). Det är uppfyllt med denna värdering.

Två kompletterande multipelvärderingar. Jag räknar med att vinst per aktie i år når 1,75 samt över 2 nästa år och att P/E-talet kommer att ligga mellan 15-20. Det ger en riktkurs i år på mellan 25-35 i år och mellan 30-40 nästa år. Värt att notera är att peg-talet (där p/e delas med tillväxt) kommer att ligga mellan 1-1,5 vilket inte känns högt för ett litet växande bolag som går med vinst. Upp emot 2 känns egentligen rimligt för den typen av bolag.

Pris per försäljningskrona ligger runt 3 just nu och det känns rimligt (egentligen tror jag dock att förbättrade marginaler kommer att höja p/s-talet). Jag räknar med att försäljningen i år blir 210 mkr och stiger till 240 nästa år. Det ger värderingar på mellan 630 mkr till 720 mkr eller motsvarande mellan 25-30 kronor per aktie (men då är som sagt inte marginalförbättringar inräknade).

Vad är nedsidan? Exklusive oväntade händelser som kvalitetsproblem, nya konkurrenter o.d. skulle ett negativt case kunna vara att vinst per aktie stannar på en bit över 1 (förra året som var lite speciellt var den bara 0,6 kronor). Det skulle kunna få aktien att trilla tillbaka till nivåerna under förra året som låg på runt 15 kronor. Givet att försäljningen fortsätter stiga, vilket den gjort i 10 års tid, tror jag dock att en rimligare botten ligger runt 20 kronor. Bolaget har också en långsiktig utveckling som vid marknadssvängningar gör det möjligt att övervintra i aktien.

Aktien: Efterfrågan på och omsättning av aktien är låg. Det finns några utländska ägare och fonder med i listan men aktien är inte riktigt upptäckt ännu. Det gör att omsättningen av aktien per dag rör sig mellan 1-2 miljoner kronor och ibland faller under det. Det är därför rimligt att förvänta sig stora tillfälliga kast i kursen när någon som är lite större ska ut eller in alternativt när det inte finns någon marknad att sälja/köpa på. Årets två kvartalsrapporter har satt rejäl rörelse uppåt i kurserna, vilket varit motiverat eftersom utvecklingen är positiv. Senaste veckorna har den som övriga börsen backat runt 5 procent. Ska jag gissa, så är kursen ganska starkt tekniskt stigande och kan säkert kortsiktigt öka upp emot 30 (vilket ger ett svårt beslut om huruvida man ska köpa eller vänta). En kursdrivare är att det just nu är en typisk aktie att tipsa om i exempelvis Börsveckan. En annan är att bolaget är typexemplet för ett bolag där det blir tal om uppköp (långsiktiga men inte eviga ägare finns, som Industrifonden).

Freude am fahren

Inga självkörande bilar på marknaden ännu men BMW-aktien tuffar på oförtrutet. Gjorde en liten nyhetsuppföljning idag. Allt verkar vara frid och fröjd - marknadsledare, höga marginaler, inga problem med ledning eller produktion, fin utdelning, bilindustrin går faktiskt ganska bra och bra positionerade för framtiden. Både geografiskt, i Kina, och tekniskt med bra modeller om i3 och i8. Det enda som oroar lite är att betyget för sportighet faller i flera kundgrupper. Håller varumärket på att urvattnas? Nåja. Denna tyska variant av Hennes & Mauritz känns fortfarande som en trygg investering.
 
Bmw hade en rapport som slog höga förväntningar. Fler sålda bilar med en ökad marginal (11,7% är nästan två två procentenheter över konkurrenterna). Sammantaget steg vinsten 26%. Bmw behåller dock sina helårsprognoser vilket ser lite väl konservativt ut. Inte minst när även Toyota, VW och Tesla visar bra resultat. Så det ljusnar onekligen för bilindustrin. Aktien har legat mellan 90-100 innan den dippade i den allmänna snurren just nu. För min del tycker jag rapporten borde kunna etablera aktien runt 100. Under 90 tycker jag Bmw är ett bra köp.

måndag 8 september 2014

Luftslott till salu

Afv refererade att Fastighetsnytts sammanställning visar på att 6 av de 24 fastighetsrelaterade aktierna (inkluderar byggbolagen JM och Besqab) såg sina p/e-tal sjunka mellan första och andra kvartalsskiftet. Detta medan 15 av 24 aktiers p/e-tal steg. Slutsatsen var att det börjar se dyrt ut i den sektorn. Det tycker jag med men kanske lutar jag mig mer mot p/b-talen också krupit uppåt om än inte lika fort. En tolkning är att fler tänker som jag och värderar bolagen utifrån de möjligen uppblåsta värderingarna på husen. Då diffar det allt mer mellan intjäning och pris. Typiskt tecken på en marknad i överhettning tycker jag.

Läge för Boliden

Lite läge för nästa lyft i Boliden nu? Starkare USA och ok i Kina talar för stabila eller stigande kopparpriser. Sedan lär dollarn fortsätta stärkas. Aktien känns också som att de som vill ur nu sålt av, så faktum är att jag börjar luta mot att den ska upp 10-20 kronor till i någorlunda närtid. Precis som förra gången jag kommenterade aktien bär det mig dock emot att betala för mig... lite synd för den gången hade det varit en bra affär att faktiskt köpa och inte bara skriva. :)

Shareville

Kul forskningsstöd för att ett upplägg som Shareville fungerar både för oss som är med och för Nordnet. "Several recent experiments led by Garriy Shteynberg, a professor of psychology at the University of Tennessee, have explored what he calls “shared attention.” The experiments find that when you pay attention to the same thing at the same time others do, you will remember it better and be more inclined to act on it." (ur WSJ idag)

Bygga egna mobiler

En intressant notis är att Huawei nu är trea på mobilmarknaden efter Samsung och Apple. Framgångsmodellen är, skriver Wall Street Journal, att de som nätbyggare kan påverka telekombolagen att erbjuda deras telefoner. Hmmm…. kanske Ericsson och Nokia borde satsa på mobiltelefoner.

söndag 7 september 2014

Just nu verkar det billigare att investera i den egna verksamheten än att köpa andras

Anders Hägersttrand på DI föreslår i analyspodden  köp i bolag som växer genom förvärv. Starka affärsmodeller med bra lönsamhet i det köpande bolaget ska borga för att marknaden värderar upp det förvärvade bolaget. Många potentiella köpare har även låg belåning och kan finansiera sina köp med låga räntor. Autoliv och Trelleborg nämns som exempel. Jag skulle kunna lägga till Indutrade, Meda (som ju nyligen köpte dyrt), Medcap och allt som Melker Schörling äger och en hel massa andra i grunden fina bolag. Problemet är att jag tror analysen är fel. Hägerstrand tittar bara på köparnas förutsättningar inte på säljarnas. Priset på förvärv har stigit snabbt och jag tycker det börjar bli en del av den allmänna multipelexpansionen. Risken att sitta med dyra köp och allt dyrare finansiering när räntan stiger är stor. Jag skulle hellre leta efter företag som investerar i organisk tillväxt just nu.  

lördag 6 september 2014

Slut på följa John på finansmarknaden

Ungefär som Bardarbunga slår räntebanorna nu upp en ganska rejäl reva i Atlanten. Jag kan tycka att det skrivs lite för lite om vad det leder till. I fem år har världens stora ekonomier gått i takt, vilket gjort konjunkturpolitik rätt enkelt. Vrid på kranarna har varit modellen. Det ska ju egentligen inte fungera, eftersom marknaden kan förekomma strategin och till slut tar pengarna slut. Men när alla öser ut pengar finns det inget utanför. Nu, däremot, lär obalanserna ganska snart synas i växelkurser och upplåningsräntor. Notera vad som hände Brasilien förra gången FED började närma sig en höjning. Vad gör södra Europa annorlunda nu? Efter att ganska länge förgäves överviktat mot en europeisk vändning är jag alltmer skeptisk. Till det kommer kanske ännu en rysk vinter.

Mina geografiska vägval just nu är:
  • USA övervikt (om investeringen görs i SEK)
  • Europeiska bolag som exporterar utanför EU kan vara grejen (de får låg ränta, lägre växelkurs och ökad efterfrågan på sina stora marknader) i övrigt undervikt i Europa.
  • Sverige neutral (gärna med samma inriktning som för Europa)
  • Några andra näraliggande länder - Danmark ja, Norge neutral, Finland nej, Tyskland neutral, Storbritannien ja, Frankrike nej. Södra Europa nej.
  • Några andra marknader Kina neutral, Ryssland absolut inte, Brasilien nej, Mexico -ja, övriga latinamerika nej, Indien ja, Indonesien ja, Thailand nej, Turkiet svagt ja. Olika afrikanska marknader - neutral för de flesta. 

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam