Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 15 mars 2017

Snabbkommentar: FED bjuder på börsrally

Janet Yellen var tydlig. Festen fortsätter. Nej, så sa hon förstås inte men det var det marknaden på goda grunder uppfattade.

Källa: FED

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.
Janet Yellen och FED är förvånansvärt ofta kristallklara i sina räntebesked. Så även idag. Budskapet är att USA:s ekonomi ligger helt rätt till. Räntan ska höjas men inte snabbare än tidigare meddelats. Det uttalade målet är fortsatt att penningpolitiken ska stötta ekonomin.

Det där är en intressant kombination. Titta på FED:s bedömningar för 2017 ovan. BNP ligger över, arbetslösheten ligger under och inflationen i nivå med det banken tror är rimligt på lång sikt. Räntan ligger samtidigt långt under den långsiktiga nivån.

Det är med andra ord fortfarande en ordentlig stimulans av ekonomin med FED:s egna mått. Janet Yellen konstaterade att det inte är något problem om inflationen under en period går över två procent. Först om inflationen strukturellt passerar den nivån ser hon en anledning att öka takten. Världsekonomin ser FED samtidigt som oförändrat i rätt riktning men riskfylld.

I beslutet har FED inte tagit hänsyn till några finanspolitiska stimulanser. Skattesänkningar och investeringar ska således läggas ovanpå siffrorna ovan. Det gäller både BNP och inflation.

Det går nästan inte att vara tydligare. Det här sätter ett tak för resten av världen. Nu tittar vi på förväntade negativa realräntor i en konjunktur som stärks och där det finns mer politiskt virke att slänga på brasan. Det som återstår nu är i princip bara de i och för sig inte obetydliga politiska riskerna under våren. Sedan är det raksträcka för börsen och andra tillgångar igen.

FED tänker låta inflationen springa före räntorna och räknar sedan kallt med att fånga upp systemet innan det överhettar runt 2019. Reaktionen på det här blev att räntorna föll, aktier steg, dollarn föll, guld steg och så vidare.

Några andra nedslag

Helt ok, tyckte Bill Gross om beslutet i en intervju på Bloomberg. Han fortsatte med ett resonemang om att Janet Yellen är en evig ränteduva och att en outtalad agenda nog är att inte höja räntan på ett sätt som utlöser en skuldkris.

Han drog för övrigt även slutsatsen att det vore vansinne att någonsin dra ned centralbankernas balansräkningar. Det skulle bli en för stor press på obligationsmarknaden. Istället blir lösningen att bara låta balansräkningen ligga för evigt. En variant på helikopterpengar.

Skulderna kommer att behöva fortsätta öka för att rulla systemet framåt och det kommer de att göra de närmaste åren. En annan intressant slutsats som många av kommentatorerna drog under kvällen var att nu behöver inte Trump leverera särskilt mycket stimulanser. Det ser ändå politiskt svårt ut, så kanske gav Janet Yellen honom en väg ut ikväll. Det går ju bra ändå.

En annan intressant tråd är att ingen tror på inflationen över runt två procent på sikt och på det max en procent i realränta. Så var diskussionerna om räntor på 7-8 procent kommer ifrån, som ibland nämns i svenska medier kommer ifrån är just nu svårt att se. Eller snarare det finns inga beslutsfattare eller aktörer på marknaden som just nu ser det i kikaren. En förändring där skulle kräva att något större hände med inflationen. Inte omöjligt men som sagt inget som finns på någons radar just nu.

Ett annat intressant svar på presskonferensen är att Janet Yellen ser nettoeffekten på dollarn av gränsskatt som mycket osäker. Den frågan verkade dock halvdö idag. När Trumps tunga ideolog David Navarro gick ut och talade om att USA behöver ett effektivt tillverkningskluster tillsammans med Kanada och Mexiko. Ett uttalande som stärkte peson.

Här två rubriker med ingress om hur de stora tidningarna kommenterar beslutet:

"Fed rate rise: curb your enthusiasm - The flipside to optimism about US economic growth, is concern over corporate debt" är vinkeln Financial Times väljer i sin kommentar.

"Fed and Investors Are a Happy Couple, for Now - Markets and the central bank agree on three rate increases this year, but stocks are pricing in stronger growth than the Federal Reserve expects" är vinkeln i WSJ

Missa inte heller alltid läsvärda Kortsikts Blogg. Där är slutsatsen att marknaden inte lyssnar på att höjningarna nu är igång och att det efter en kort dipp ofrånkomligen kommer sätta fart på räntorna igen.

Slutligen min egen reflektion. En blipp är en blipp. Det kommer ju rätt många och hela tiden. Den här var dock övertydligt stark och nära centrum på radarn. Börsrallyt fortsätter.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam