Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville
Fokus på nya aktieidéer
Veckans krönika till Nordnet var skriven ur optimistens perspektiv. Bakgrunden var att allt fler ser en ljusnande framtid för världsekonomin. Krönikan är numera nog det inlägg jag lägger ner mest tid på att det ska bli genomarbetat och bra - så läs gärna den.2 screeners från @borsdata i krönikan till @NordnetSE idag. Här hela tabellerna att läsa i lugn & ro.
https://t.co/DLH3ILGtKc via @gottodix— Gottodix (@Gottodix) 20 mars 2017
Den här gången plockade jag med hjälp av Börsdata fram en topplista för börsens bästa aristokrat respektive momentumaktie just nu. Jag kunde inte ha med alla förslagen som föll ut när jag gjorde den screeningen i krönikan, så jag kompletterade med ett eget inlägg med de fullständiga tabellerna som återfinns på Sparskolan.
Det finns alltid andra blippar
Jag valde en ensidig vinkel i veckans krönika, dels för att belysa att det är stämningen just nu, dels helt enkelt för att det kan vara både roligt och nyttigt att helt kliva in i en viss vinkel. Det går också när formen är en krönika.Pretty sharp slow down in US #debt growth. Why is this? Economy strong, full employment, interest rates very low. Ideas? pic.twitter.com/CWum6N0Teh— Johan Elmquist (@Johan_Elmquist) 20 mars 2017
Ska jag balansera det här kanske den här grafen kan vara intressant. Ökningstakten i de kommersiella lånen (dvs. till företag) har tappat fart. Exakt vad det beror på är svårt att säga men det är inte omöjligt att bolagen lånade på sig inför räntehöjningarna och att nu lugnar det ned sig. Vad blir effekten av detta? En sista återköpsvåg på de amerikanska börserna?
Två andra rimliga teorier är att med stigande vinster kan bolagen finansiera sina investeringar och utdelningar själva i större utsträckning respektive att lånebehovet minskat om investeringar avtar. Det första vore en positiv tolkning medan det senare nog får ses som en negativ.
Annars är den verkliga utmaningen för närvarande, trots allt, räntorna och en möjlig neddragning av stimulanserna. Gissningsvis dämpas de här diskussionerna nu en period framöver men de lär inte försvinna.ECB walks fine line as it prepares to signal possible end to stimulus https://t.co/jIl6jRqII0— Wall Street Journal (@WSJ) 15 mars 2017
En möjlig trigger för en högre räntebana är faktiskt om de politiska riskerna främst i Europa kommer ned. Förra året tillhörde ju överraskningarna men kanske blir det favoriternas utfall i år. I så fall är det inte alls omöjligt att det blir en fullständig spegel av den konstiga utveckling vi såg förra året.Macron & Le Pen now polling even in 1st round of French presidential election (26%), Fillon far behind (17%), Hamon sinking… pic.twitter.com/vVs7bdYfsF— Pierre Briançon (@pierrebri) 19 mars 2017
Helt klart verkar Bryssel planera för ett liv efter valkampanjerna. Exempelvis finns det färdigskrivna framtidsplaner för euron, som av taktiska skäl lagts på is under våren.
A sensible Brexit deal is more probable than you think https://t.co/zJVjwFcavT via @FT— Bart van de Ven (@BartAccuro) 20 mars 2017
Då räddades börserna, särskilt efter Brexit, av att centralbankernas räntehöjningar bromsades. Nu skulle den överraskande effekten kunna vara den motsatta. Allt går bra och vi tror att börsen ska gynnas men istället blir det grönt ljust för centralbankerna att strama åt ekonomin.
Det är nog inte huvudalternativet men kanske en tanke som är värd att ha i bakhuvudet.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
- På Sparskolan är senaste inlägget "Portföljen: låter Börsdata visa vad vi äger"
- Senaste krönikan till Nordnet var "Aktierna optimisten borde titta på"
- I nya numret Värdepappret skriver jag, i mitt inlägg som är gratis att läsa, om "Värdeinvesterarens sätt att välja klädbolag"
- Senaste inlägget på YouTube var "3 snabba om när aktiva fonder funkar"
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.