Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 3 mars 2017

Rapporterna: trängsel i husvagnskön, Kabe?

"Det ska va' husvagn, så att man slipper resa tält" sjunger Galenskaparna. Gäller det fortfarande för Kabe som redan dragit iväg rejält på börsen?

Källa: Börsdata och HRF
Reklam: 2-10 mars kan du handla Snapchat, Facebook, Twitter & en utvald medie-ETF courtagefritt hos Nordnet

Hur hett är camping?

Den här rapporten var klurig. Det går riktigt bra för Kabe - tillverkaren av husvagnar och husbilar. Försäljningen stiger till produktionens bristningsgräns, bokstavligen. För Kabe säljer allt de producerar just nu och kommer göra det under hela 2017 om inget överraskande händer.

Källa: Kabe
Det som sätter gränsen är antalet anställda och delvis andra investeringar. Nu har bolaget laddat upp inför 2017, vilket tyngde marginalen sista kvartalet 2016.

För det ser ljust ut även i år Kabe har en bra orderingång. Januarisiffrorna för hela branschen ser också bra ut. Utvecklingen för husbilar ligger avsevärt högre än 2016 och husvagnarna ligger stabilt.

En mixutveckling som inte gynnar Kabe och dess andra stora varumärke Adria, som har upp emot 50 procent av husvagnsmarknaden medan bolaget är en av flera på husbilsmarknaden med knappt 20 procents marknadsandel, båda siffrorna avser Sverige (med viss reservation för att husbilssiffrorna från Kabe i delar är angivna för Sverige, Finland och Norge). En bonus är att Kabe även säljer en del stationära mobila hem till campingplatser.

Nu spelar alltså det här inte så stor roll. För allt som tillverkas säljs just nu. Så här långt har den här heta marknaden bara delvis återspeglats i höjda priser. Försäljningen steg 21 procent under 2016 och kostnaden för sålda varor steg 19 procent. Försäljnings- och administrationskostnader steg också 21 procent, så där har inte skalfördelarna slagit igenom riktigt. 


Källa Börsdata
Det är inte helt långsökt att försäljningsökningen mattas i år men att marginalerna stiger något snabbare, främst drivna av högre priser och kanske av att tillverkningskostnaderna kan öka långsammare än försäljningen när produktionen har skalats upp. Det är väldigt svårt att kvantifiera men i och med att marknaden verkar växa 5-10 procent i år. Kanske kan den lägre siffran på grund av produktionsbegränsningen vara ett riktmärke för antalet men den högre, 10 procent, vara en rimlig gissning för vad ökningen blir mätt i kronor, när priserna reglerats uppåt.

Det finns vissa valutaeffekter i och med att Kabe importerar Adriatillverkade husvagnar och husbilar tillverkade i Slovenien. Nu är redan euron stark, så det är snarast en uppsida om kronan stärks. Så en mycket rund siffra skulle kunna vara 10 procents försäljningsökning och 9-10 procent i rörelsemarginal. Det sista sticker kanske ut lite men marknaden verkar som sagt vara het. Troligen normaliseras även investeringsbehoven i år - för inte ska väl Kabe bygga upp ännu högre kapacitet?

I så fall blir det en omsättning på 2250 miljoner kronor 2016 och ett rörelsresultat på 200-225 miljoner kronor. I den beräkningen kan vinsten per aktie, liksom i år, stiga fem kronor. I så fall landar den på 20 kronor för 2017.

Sedan kommer en riktigt svår fråga - hur ska det här värderas? Vi ser helt tydligt ut att vara på väg in i slutet på den här konjunkturcykeln. Troligen är räntorna och inflationen på väg upp och även om lönerna kan komma att stiga snabbare än räntan är det mycket möjligt att konsumenter lugnar ned sig ordentligt. Å andra sidan höll den senaste konjunkturtoppen i sig några år för husvagnsmarknaden, från 2004-2008.
Källa: Kabe
Det är också värt att notera att direktavkastningen faller men det verkar mer bero på en konservativ utdelningsandel under det investeringsintensiva 2016.

Så vad landar jag i? Jag tycker det ser ut att bli ett bra år för Kabe. För vår del, som har aktien i portföljen, tror jag en riktkurs baserat på ett p/e-tal runt 12-14 räcker till en kurs på 240-280 kronor mot slutet av 2017. Är det långsiktigt hållbart? Det vet jag inte. Det är mycket svårt att bedöma i ett så cykliskt bolag som Kabe. Kanske är ett svar att lita på ledningen och att de fortfarande vågar investera i ökad produktion.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad! 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 
5 kommentarer:

 1. En fråga kopplad till Kabe, borde inte detta även innebära en positiv kursökning för Dometic?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det verkar mycket rimligt att tillbehör som markiser och luftkondionteringar också kommer att ha en stark utveckling.

   Kan inte bolaget närmare dock.

   Radera
 2. Dometic upp, stay looooong!

  SvaraRadera
 3. Förra året la Kabe ett bud på 25 % av Adria. Nu verkar det som att franska Trigano-gruppen kommer att köpa upp i princip hela Adria. Någon som har en kvalificerad gissning på vad detta eventuellt kan tänkas innebära för Kabe?

  SvaraRadera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam