Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 27 januari 2017

Rapportnotiser: Nordea nära guldlock

Det finns en lockande kvalitet i Nordeaaktien. Det är att den verkar passa bra in i ett guldlocksscenario där räntan bara stiger en aning och inte så mycket annat händer. I så fall är det här en spännande obligation.

Källa: StockPiper




Stiltje behöver inte vara fel

Jag fortsätter med småkommentarerna om rapporterna jag bara ögnar igenom hastigt. Här kommer några reflektioner om Nordeas bokslut.

Källa: Nordea
Ta en titt på tabellen ovan. Det räcker ganska långt för att förstå Nordea just nu. Lägg till att det pågår ännu en omställning bort från fysiska mot alltmer digitala möten med kunderna och det verkar vara en helt tillräcklig bild av läget i banken.

Den första iakttagelsen är att räntenettot ligger stabilt. Det pressas fortfarande av minusräntorna och banken fokuserar i sin presentation på att stigande räntor skulle ge ökande intäkter. Så är det nog men bara till en gräns. Vid en inte allt för avlägsen punkt skulle antagligen utlåningen, särskilt till hushåll, börja tappa volymer och antagligen få se pressade marginaler. 

Här brukar det ofta framföras argumentet att i en stigande konjunktur blir det lättare för bankerna att höja marginalerna mot kunderna. Det kan till den punkten där fler börjar slåss om utlåningen stämma. Det som gör den här ränteuppgången speciell är dock att den äger rum i redan heta nordiska ekonomier. Det är inte säkert att det finns så mycket mer att hämta för bankerna den här gången.  

Det som var en besvikelse, åtminstone för mig, i den här rapporten var istället att andra poster än räntenettot inte utvecklades starkare. Särskilt provisionsnettot borde kunna ta fart i ekonomier som går såpas bra som de nordiska.

Källa: Nordea
Fast visst ser det på det hela taget stabilt ut för Nordea. Den stora poängen här är förstås att Nordea är en bank som avkastar 11 procent på eget kapital i en lågräntemiljö. Det ger utrymme för en förväntad direktavkastning på sex procent.

Det här ger en tydlig uppsida i caset. Om räntorna stiger bara lite lagom, så att räntenettot kan stärkas utan att en ny press på utlåningen kommer in i bilden, då får Nordeaaktien den obligationsliknande kvalitet som banken eftersträvat.

Riskerna då? Ja, inte så farligt stora den här gången. Det verkliga orosmomentet förblir att en ordentlig genomlysning av bankens riskmodell visar att kapitaltäckningen inte alls hör hemma på de fina 18 procent som banken menar att de har. Det fanns ju en sådan diskussion i somras men så här långt har Nordea styrt förbi både det och diskussioner om oegentligheter i Panama och missnöjda kunder.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!




2 kommentarer:

  1. Hej Gottodix och grattis till din fina utveckling över 3 år. Om du fortsätter i den stilen är ekonomin biff :)

    Känns bra att äga Nordea genom Sampo - nöjer mig med den exponeringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj, kul att du tittar in. En fin blogg som förstås ligger på länklistan :)

      Tack, vi har kört aktiv förvaltning i snart fem år. Det har gått bra men det var rätt behagligt med indexförvaltningen vi hade innan. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam