Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 11 januari 2017

Guld upp, dollar & läkemedel ned - vad sa Donald Trump egentligen?

Marknaderna rörde sig en del när Donald Trump höll presskonferens igen. Tyvärr ställdes inte de för investeraren viktiga frågorna.
Fel fokus på presskonferensen

Dollar (blått) & guld (lila) efter presskonferensen Källa: TredingEconomics 

Jag tyckte presskonferensen med Donald Trump idag slösades bort. Visst ryktena om att Ryssland har en hållhake på presidenten kunde väl vara värd en fråga. Alla visste ju dock svaren redan från pressekreterarens inledning. Sedan gick en lång passage till information om hur Trump kommer separera sig själv från styrningen av sina bolag. Helt rimligt men mer hygienkrav än en nyhet.

Sedan var det självklart också en stor nyhet att Donald Trump nu ställer sig bakom att det "troligen" var Ryssland som hackade demokraterna under valkampanjen.

Den verkliga nyheten hade varit om Donald Trump sagt något annat än det han svarade på det här frågorna. Sedan var Donald Trump rätt tydlig på ett antal punkter.

 • Obamacare kommer omedelbart dras tillbaka och ersättas med ett nytt system. 
 • Förslag på ny domare till högsta domstolen verkar också vara klar. 
 • Dessutom kommer något slags mur börja byggas mot Mexiko inom kort.
 • Amerikanska bolag som flyttar produktion ska straffbeskattas
 • Läkemedelsbolagens vinster är för höga
Så vitt jag kunde höra kom dock inget om de kommande stimulanserna. Det var underligt att ingen journalist tog upp relationen med Kina. En fråga jag verkligen saknade var om det här med strafftullar innebär att NAFTA och andra handelsavtal ska omförhandlas och när i så fall den förändringen inleds.
En annan metod är ju att exempelvis försämra avdragsrätten för importerade varor, som republikanerna redan har ett färdigt förslag om. Det skrev jag mer om i nyhetskrönikan till Nordnet i måndags.

Det verkar ha varit fler än jag som var besvikna på att inte fler verkliga nyheter fick utrymme på presskonferensen. Reaktionerna på marknaden var relativt stora med tanke på hur lite som sades. Dollarn föll en procent och i några sektorer som läkemedel föll börsen. Sedan fick GM ännu en känga för att de skulle investera mer i USA. Guld steg samtidigt till den högsta nivån på sex veckor.


Vad är inprisat?


Vi får väl se om Donald Trump har någon bred 100-dagarsagenda när han tillträder. Jag frågade Jonas Olavi på Alfred Berg hur de förhåller sig till nyheterna från USA just nu. Hans svar, ovan, var att de räknar med att det blir förändringar men att de avvaktar med att justera sina estimat till dess de ser vart hän det barkar.

En rimlig och säkert en vanlig reaktion. Om det är ett typiskt exempel skulle det tala för att vi om någon månad kan få se en korrektion i bolag som är mer direkt påverkade av Trumps handelspolitik. Hit hör exempelvis BMW, som vi har i portföljen. De har nämligen fattat ett strategiskt beslut att inte dra ned sina investeringar i Mexiko. Ett riktigt test således.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 


6 kommentarer:

 1. Själv såg jag alltihop lite i efterhand vilket nog var tur, för hade jag sett det live hade jag antagligen tryckt in säljordrar.

  Jag är positivt överraskad att inte börserna totalkollapsade, menar att argumentationen var något som min 12 år gamla dotter skulle kalla barnslig, bara massa svepande ordalag och känsloargument, inget konkret någonstans vilket jag hade trott marknaden skulle tolka som att det inte finns någon riktig plan ö.h.t.

  Den enda sektionen jag tyckte han levererade något att ta i var biltillverkarna (och annan produktion), men även där är det ju lite luddigt vad hoten i praktiken består i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en delförklaring var ju att han inte tillträtt. Obamacares ersättare lät ju förberedd. Men visst är det är verkligen svårt att förstå vad den ekonomiska politiken mer konkret ska bli. Undrar om vi får det svaret ens under våren.

   Radera
 2. Spännande kommande minst fyra år med Trumpen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till att börja med blir det intressant att se vilken politiken faktiskt blir. Får väl kolla twitter.

   Radera
 3. Varför frågar du Jonas Olavi, den störste Trumphataren i svensk finanssektor? Ett tips: fråga inte en syntare om den nya hårdrocksskivan är bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul liknelse! Fast jag frågade ju inte om han tyckte det var bra utan hur de justerat sina prognoser.

   Allmänt tycker jag det är synd att alls diskussioner om Trumps politik stannar förs vid hans person och sedan vidare ideologi. Kommer detil längre så blir det fokus på vems media som ljuger.

   Det där kan man ju hålla på med och det är väl på sitt sätt relevant i politiska diskussioner.

   För investerare är väl de viktiga att bedöma vilka beslut går igenom? Hur påverkar det ekonomin och bolagen?

   Den som tror på Trump bör väl exempelvis fundera på hur det går för BMW som vi har i portföljen. Låter ju onekligen som om det blir tullar på deras bilat kanske både i USA och från UK.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam