Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 20 januari 2017

Därför rasade Astra idag

Tvärstopp för Astra Zeneca idag när konkurrentens cancermedicin inte håller måttet verkar det. Fast det var svårt att avgöra om det här var en väsentlig blipp eller bara brus i marginalen.En komplex historia

Astra Zeneca dippade ordentligt idag. Över fyra procent på nyheten att Bristol-Myers Squibb drar tillbaka ansökan om snabbspår för immunterapi vid behandling av lungcancer. Den aktien dippade över 11 procent idag.

Fast det var inte första motgången. Redan i höstas kom smällen att Opdivo, som är namnet på Bristol Myers Squibbs medicin, inte är tillräckligt effektiv mot lungcancer. En del patienterna gynnas av behandlingen men samtidigt är biverkningarna omfattande, i och för sig inte ovanligt vid behandling av så svåra sjukdomar.

Det som är värre är att en klassisk cellgiftsbehandling kombinerad med medicinen Keytruda från Merck visat sig fungera betydligt bättre. Den nyheten kom häromdagen. Till detta kom alltså idag nyheten att Bristol-Myers Squibb ger upp sitt snabbspår där målet var att hitta en kombination av mediciner som förbättrade resultaten.

Nu är Bristol-Myers Squibbs aktie aktie ned 23 procent på ett år.

Vad har det här med Astra Zeneca att göra?

Häromdagen kom nyheten att Astra breddar försöken med sin immunterapi Durvalumab till att både användas som enda behandling och i kombination med andra behandlingar. Den nyheten fick inte aktien att röra sig men i kombination med dagens motgång för Bristol-Myers Squibb kunde den tolkas som att bolaget börjat tvivla på sin planerade blockbuster.

För det är Durvalumab som ska få försäljningen att lyfta till nya nivåer de kommande åren. Lite är det allt på ett kort, åtminstone för bolagets tillväxt de kommande åren. Det förklarar att marknaden studsar ordentligt även på ganska vaga nyheter.

Kopplingen till Astra är nämligen att deras medicin påminner om Bristol-Myers Squibbs. Det är rätt tunt. Det är en signal att ta på allvar men Astra har alltså inte kommit med något tydligt negativt eller positivt besked. Möjligen att någon med djupare medicinska kunskaper kan se mer i de senaste dagarna nyheter. För min del framstod det som en ganska tunn soppa.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam