Marknaden slog av risken idag
OMXS30 stängde för första gången sedan den 8 november under sitt 50-dagars glidande medelvärdehttps://t.co/RmmjEsJaBb pic.twitter.com/4bD3VEpqm7— Finwire News (@Finwire) 23 januari 2017
Veckans krönika åt Nordnet ägnades, nästan, uteslutande åt rapportperioden som drar igång på allvar nu. Jag skriver nästan för jag smög in vad som verkar vara börsdagens nyhet först. Marknaden har ändrat sig om Trump - åtminstone här och nu.
I krönikan, som når en bred läsekrets, tänkte jag att rapporter från Nordea, Ericsson, Amazon, Alphabet med flera var värt fokus. Trump och hans politik är ju trots allt bara en dag gammal. Bättre att ge det en stund att sjunka in var min reflektion.
Källa: TradingEconomics |
Källa: TradingEconomics |
Trump levererar på fel löfte
Trump shifts U.S. trade policy with an executive order to withdraw from TPP https://t.co/lOWyLKcDzz pic.twitter.com/NrKtb3KBcM— Bloomberg (@business) 23 januari 2017
Svaret, som dominerat internationella finansmedia idag, är nedgången verkar vara tydligt kopplad till en hastigt påkommen oro över förändringen i Vita Huset. När Donald Trump faktiskt sa upp handelsavtalet TPP och meddelade att omförhandling av NAFTA startar, verkar marknaden ha fått en oro bekräftad. Det följde också på breda utspel om att gynna bolag som stannar i USA och på olika sätt begränsa import till landet.
Med andra ord en lång lista med allt det marknaden ogillat i Trumps budskap men räknat med att det inte blir av. Däremot har det inte kommit konkreta nyheter om det som drev uppgången - de starka stimulanserna av den amerikanska ekonomin. Undantaget då att bolag som har all tillverkning i USA helt ska slippa skatt.
Sedan kom under dagen också utspel om att Trump ska skrota minst tre fjärdedelar av regelverken inom miljö och arbetsrätt men att det inte på något sätt ska försämra miljön eller arbetares rättigheter. Det kan man ju fundera på om det är möjligt men det börsen reagerade på var snarare att löftena om stimulanserna inte nådde fram i dagens informationsflöde.
Min reflektion
Alla inlägg om Trump eller för den delen politik överhuvud taget väcker känslor. Tiden får väl visa vad effekten blir av den vändning ekonomin tar nu. Jag är helt klart orolig för att vi kan vara på väg mot de sämre prognoserna.Det som verkar rulla upp just nu är dock något annat. Det är en reaktion på marknaden på upplevt ökande handelshinder. Precis som det kan bli ett rally på en bild av vad Trump kan leverera skulle en annan bild snabbt kunna vända pilarna nedåt.
Jag är inte där i tankarna ännu men bekymrad, det är jag.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
- På Sparskolan är senaste inlägget "30 aktier för 2017 samt mina val för veckan som kommer"
- Senaste krönikan till Nordnet var ”Rapporterna: Bank, verkstad & amerikanska jättar"
- I nya numret Värdepappret skriver jag, i mitt inlägg som är gratis att läsa, om behovet att ”Se investerarvärlden för vad den är 2017”
- Senaste inlägget på YouTube var "3 snabba om press på p/s-talen"
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!
Hej Jacob! Tack igen för ännu ett intressant inlägg! Jag förstod aldrig Trump-hypen på aktiemarknaderna så det känns som ett steg tillbaka till "verkligheten" att se denna dip nu. Apropå "verkligheten" på aktiemarknaden så verkar det inte finnas mycket av den varan. Centralbanker som går in och köper aktier för att stötta upp marknaderna känns oroväckande. Ex: http://www.zerohedge.com/news/2017-01-23/80-central-banks-plan-buy-more-stocks
SvaraRaderaVar slutar detta? När endast centralbanker är ägare av skyhögt värderade aktier? Är det här "nya vågen" av socialism via sedelpressarna? Vilken konstig värld vi lever i...
Särskilt i Japan är det här ett tydligt fenomen. Varken obligationsmarknaden eller aktiemarknaden fungerar fristående från BoJ som är störste ägare på båda. De styr ju även räntorna så att yieldkurvani ska luta lagom mycket uppåt. Svårt att säga annat än att det är statlig styrning både med syfte att påverka hur ekonomin utformas och hur resultateni fördelas. Så i den meningen är det onekligen något slags socialism.
RaderaFör min del tror jag svaret om vad som händer på sikt ligger i fördelningspolitiken. Det blir något slags skuldnedskrivning där sparare (ofta äldre) får eftrskänka skulder till låntagare (ofta yngre). Genom inflation eller på något annat sätt.