Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 10 januari 2017

ABB från sidlinjen

Det går segt för ABB trots den senaste storordern. Är det den gamla strategins fel? Nja, snarare verkar det här vara en rätt defensiv aktie. Det behöver inte förbli fel.
Källa: StockPiper


Robotlandets digitalisering


Automatiseringen av industrin är ett spännande tema att investera i. Digitaliseringen av handeln och ytterst av många tjänster ytterst handlar till syvende og sidst om oss människor. Det gör inte produktionen. Den handlar just om att producera och är därför på många sätt enklare att göra trendspaningar på. Idag tänkte jag rätt ytligt, från sidlinjen, ta en titt på ett bolag jag alltid följer med minst ett halvt öga - ABB.

Var vill vi? Vad kan vi? Det är högst relevanta frågor när självkörande bilar utvecklas, när försäkringsbolagen bygger trygga övervakningssamhällen eller när vi funderar på var vi vill köpa kläder framöver. 

Ställa samma frågor för jordbruk eller verkstäder. Där är svaret antagligen att vi vill producera så mycket som möjligt till så hög kvalitet, med så låg miljöbelastning och så billigt som möjligt. Mat kanske är lite mer komplext men när, säg, robotar till produktion av nya Apple byggs är vi antagligen mer ensidigt produktionsmaximerande. 

Kan någon leverera en digital lösning för en hel leverantörskedja? Från gruvbrytning till fabrik efter fabrik ända till en färdig produkt finns framme. Allt producerat av robotar och levererat med självkörande fordon. Jag skrev nyligen om en landsbyggd med IT-bönder (som ett Farmville fast på riktigt). Det ligger kanske ännu närmare till hands för fabriksgolvet. 

Allt ska dock kopplas ihop på något sätt. I "3 snabba om att inte dela ABB" från i höstas går jag igenom bolagets omdiskuterade strategi. Tanken är, starkt förenklat, att både sälja robotarna och styrsystemet för en jämn elförsörjning av fabrikerna. Det är lite som när Nokia och Ericsson vann världen genom att sälja både telefoner och telefonsystem för tjugo år sedan. Fast det gick ju till slut sådär.

Mot det står att automatiseringen har en helt annan tillväxtbana och just nu kundstruktur än elnäten. Kortsiktigt skulle det därför frigöra stora värden att dela upp bolaget. Ungefär som när SCA separerade sin tillväxtorienterade konsumentdel från sin värdeorienterade skogsdel. 


Strategiombytet som uteblevRätt eller fel? Strategiska val besvaras sällan på kort sikt. Däremot har det gått sämre för ABB än konkurrentera sedan beslutet att satsa på den nuvarande strukturen togs. Vi har haft både ABB och delvis konkurrerande GE i portföljen och i delar haltar jämförelsen med många av de andra bolagen.

ABB ser visserligen sig själva som en av de möjliga vinnarna av stora infrastrukturinvesteringar i USA men som den här jämförelsen med Caterpillar, från Motley Fool, visar är det inte helt sant. Caterpillar är mer exponerade mot byggprojekt och råvaruindustrin. Det är också en tydlig skillnad i var i tillverkningskedjan bolagen säljer.

ABB är redan ett bolag som säljer fabrikernas infrastruktur. Med ett samarbete med Microsoft om att leverera molntjänster till industrin har det här blivit än mer tydligt. Helt följdriktigt är tjänster en växande del av ABB. Caterpillars försäljning reagerar mer direkt på efterfrågan i industrin, eftersom de säljer mer maskiner. Lite som skillnaden mellan Atlas Copco och Sandvik.

Nu är inte Caterpillar en konkurrent till ABB men det var ett tydligt case Motley Fool valde för sin jämförelse. Tittar jag på GE är det bolaget också mer tydligt konjunkturkänsligt än ABB. Så det är inte långsökt att peka på att det snarare är ABB:s defensiva kvaliteter som bromsat bolaget än att marknaden helt dissat strategin.

Några reflektioner

Nu är det här ett inlägg lite från sidlinjen. Det vill säga jag har inte gjort någon egen djuplodad analys. Istället har jag bara tagit en titt runt nätet vad som sägs om ett av de bolag jag följer. En slutsats tar jag dock med mig från vår tid i aktien. Just nu handlar ABB inte om lönsamhet utan om tillväxt.

Bolagets strategi har för marknaden gjort det till något av industrins Telia eller något i den stilen. Förväntad direktavkastning runt fyra procent per år de kommande åren vore annars helt konkurrenskraftigt på börsen. Samtidigt har faktiskt börsen ändå varit rätt förlåtande mot den fallande organiska försäljningen i den över tid jämförbara verksamheten. Sedan kommer det då och då stororder, som häromdagen.

Jag uppfattar inte att marknaden har köpt argumenten att inbromsningen berott på Brexit och svag internationell konjunktur men å andra sidan har analytikerna inte heller tagit tillväxtcaset riktigt på allvar. Några undantag finns det. En av de senaste rekommendationerna kommer från Pareto, citerade i Dagens Industri så här:
”Vi tror att ABB är väl positionerat att tjäna på framtida marknadstrender, inklusive ökad automation och investeringar i kraftnät”
Kostnadsjakten som bolaget har annonserat imponerar inte heller. Det låter som i så många andra industrikoncerner de senaste åren. Interna effektiviseringar ska driva marginalerna. I realiteten verkar det där mest varit en jakt på överkapacitet. Något som därmed kan bromsa en uppgång om den kommer fort.

Så med en stabil värdering sett till P/E-tal kommande året tycks ABB inte vara caset för den nuvarande konjunkturrushen utan snarare för att en långsiktig investering. Den som vill kan för all del, likt Dagens Industri, spekulera i att VD:n så småningom får gå och uppdelningen av bolaget ändå genomförs. Något sådant syns inte ännu åtminstone och den som följt exempelvis Volvo vet att den typen av resonemang kan ta lång tid innan något händer.

Jag tycker bloggkollegan Petrusko hade ett klokt resonemang när han tyckte ABB var en av aktierna som hör hemma på bevakningslistan. Här ett inlägg om att han tycker redan pratet om aktien höjer kursen. För kanske skulle de kunna dras med i en börsnedgång även om de inte fått vara med i uppgången.


När händer det här då? Snabbare än vi tror verkar det.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 


4 kommentarer:

 1. Tjena! Kul att ni har ett par tyska Papier i portföljen, sitter själv 'fast' med några euros som jag inte vill betala växlingsavgift för och försöker hitta tyska aktier för dem. Du kanske t.o.m. har en bloggpost med 'Tema Tyskland'? För övrigt är ju shareville grymt men måste widgeten ligga på varje 'flik', blir ju lite irro efter några klick... Tack för bra innehåll (och extra plus för SOS BB) samt ursäkta för kommentarer som är helt off-topic för ABB...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för återkopplingen! Hur menar du att Shareville ligger på varje flik? På datorn ligger den i topp på sidan - är det så du menar? Just det har jag ingen lösning på. Eller tänkte du på Sparskolan?

   Jag skriver en del om Tyskland och tyska bolag (kolla längst ned bland etiketterna) men inget aktuellt just nu. Kanske dags. Det jag senast intresserat mig för är våra BMW, bankerna och München Re. Andra jag håller ett öga på är. Beyer & BASF samt ibland några av fastighetsbolagen. Även teknik till försäkringsbolag & lite biotech är sådant jag kollat på.

   Radera
  2. Hej!
   Jag menar att Sharevilleportföljen visas högst upp på alla sidor under http://gottodix.blogspot.de/ t.ex. på 'Startstida', 'Läs Först', 'Om oss' o.s.v. när det kanske egentligen hör hemma under 'Portföljen'. Men, det känns som dagens största i-landsproblem och dessutom är det ju din hemsida :-)

   Tack för tipsen, jag slänger in dem i xls-arket. Det känns bra att få in lite fler valutor än kr och $ i sparandet. Vilken mäklare använder du för att handla tyskt?

   Radera
  3. Tack! Jag gillar feedback. Då vet jag. Har som sagt ingen smart lösning. Vore ju snyggt om det bara var första gången man klickade in på sidan.

   Jag kör Nordnet, som jag ju har reklamavtal med (a propos SV-portföljerna). Just när det gäller tyskt tror jag dock de och kanske Degiro är bäst. Avanza brukar ju också alltid vara bra men åtminstone tidigare var de inte helt konkurrenskraftiga på just Tyskland.

   Många har helt galna avgifter. På SEB ville de för något år sedan ta över 600 kronor i avgift plus courtage och växlingsavgift. Det för att lämna in en pappersorder via fysiskt bankkontor. Trodde inte mina öron.

   Radera

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam