En hel del nyhetsbrev tickar in i brevlådan varje dag. Det är ju en form av reklam men om de ger något tillbaka så kan det verkligen vara värda besväret.
FVMR:s tabell från 161118 |
Företagande & konkurrens gör världen bättre!
En nyhetsbrev jag prenumerar på kommer från FVMR. Det här är en av mina #gillaentreprenörer, alltså tjänster jag puffar för lite i annonsform utan att jag får något betalt.
Varför gör jag det då? Jo, jag gillar verkligen företagande och bra konkurrens. Det gör världen bättre. Det är värt att påminna om det i era när många (numera) både till höger och vänster vill minska handeln och öppenheten.
Min upplevelse är att internet till trots är det ofta vi sparare leds in i gamla fotspår. Det slutar med att vi betalar dyrt för dåligt skötta aktiva fonder, till exempel.
Det tycker jag är dumt. Därför vill jag göra det jag kan för att pufffa för att världen är betydligt större än informationen du får på banken (om nu någon fortfarande köper fonder den vägen). Tidigare har jag haft två riktigt härliga entreprenörer. Här hittar du artiklarna om Börsdata respektive Stock Piper - båda är fantastiska tjänster för den som vill få bolagsdata.
Men hur får man bra data om hela börsen? För min del sneglar jag löpande på veckans #gillaentreprenör. Det är ett nyhetsbrev från bolaget FVMR. Det här är en internationell tjänst och förstås från ett bolag som vill tjäna pengar (företagande går ut på det). Jag frågade lite om det i veckans intervju.
Den här tjänsten är dock helt gratis och bra tycker jag. Min #gillaentreprenörer avser det veckobrevet inte hela FVMR:s verksamhet. Den får ni kolla in själva om ni är intresserade :)
Veckans intervju
Hej!Ert veckobrev är ett av de jag öppnar varje vecka, bara det! Inte så konstigt med den extremt matiga sammanställningen ni skickar ut. Så jag tänker att min första fråga nog får bli:
Kan du beskriva vad det är för information man får i er veckotabell?
Först och främst är det väldigt kul att höra att du gillar (och öppnar vårt veckobrev). Vi gör det nämligen i förhoppning om att det finns fler än oss som tycker att våra Equity FVMR Snapshots underlättar vardagen för en investerare.
Vi kallar vår investeringsmetodologi för ”FVMR Investing” där FVMR översatt till svenska står för: Fundamenta, Värdering, Momentum och Risk. När vi analyserar hur attraktiv en investering är, oavsett om det är en enskild aktie eller ett land, utvärderar vi alltid dessa fyra element.
Vi kollar på massa olika mått och faktorer, men de åtta som vi presenterar i tabellen ovan är några av våra favoriter. Vi använder dessa själva för att hålla oss uppdaterade på vad som händer i olika marknader runtom i världen. Exempelvis om vår VD ska vara på Bloomberg och prata om en viss marknad eller region ger det en snabb och god översikt över vad som är attraktivt och vad som är mindre attraktivt. Eller när vi pratar med kunder är det ett överskådligt underlag för att diskutera om olika marknader eller sektorer.
Jag tror att de flesta känner till Return on Equity (ROE), Dividend Payout Ratio (DPR), Price-to-Earnings (P/E), Price-to-Book (P/B), Earnings per Share (EPS), Price change och volatilitet. Gearing är kanske inte lika känt. Om jag istället säger Net debt-to-Equity är det kanske fler som känner till det. Det är ett mått som vi använder för att utvärdera bolagens finansiella position.
Den går ju att få för valfritt land också, eller hur? Var får ni data ifrån? Det är ju estimat.
I dagsläget erbjuder vi Världen, Indien, Kina, Malaysia, Sverige, Sydkorea och Thailand. Vi har även Världen nedbrutet på sektorer, USA samt några fler. Om någon är intresserad av att få dessa varje vecka får de gärna säga till så ska jag se om vi kan börja skicka ut dem också.
Vår datakälla är Thomson Reuters (vi anger alltid källor och har lite noteringar på botten av pdf:n) och estimaten är I/B/E/S vilket är en av de största databaserna med estimat. Gearing är dock något som vi beräknar själva och aggregerar till landsnivå och är historisk data istället för estimat.
Jag kan också tillägga att vad estimaten representerar generellt är MSCI index för regioner, länder eller sektorer. Kina är dock våra egengjorda index baserat på omkring 2 000 aktier listade some A- eller B-shares i Kina eller som H-shares i Hong Kong. Vi kunde inte hitta några sektorindex som var representativa för Kina i våra ögon så vi gjorde våra egna.
I dagsläget erbjuder vi Världen, Indien, Kina, Malaysia, Sverige, Sydkorea och Thailand. Vi har även Världen nedbrutet på sektorer, USA samt några fler. Om någon är intresserad av att få dessa varje vecka får de gärna säga till så ska jag se om vi kan börja skicka ut dem också.
Vår datakälla är Thomson Reuters (vi anger alltid källor och har lite noteringar på botten av pdf:n) och estimaten är I/B/E/S vilket är en av de största databaserna med estimat. Gearing är dock något som vi beräknar själva och aggregerar till landsnivå och är historisk data istället för estimat.
Jag kan också tillägga att vad estimaten representerar generellt är MSCI index för regioner, länder eller sektorer. Kina är dock våra egengjorda index baserat på omkring 2 000 aktier listade some A- eller B-shares i Kina eller som H-shares i Hong Kong. Vi kunde inte hitta några sektorindex som var representativa för Kina i våra ögon så vi gjorde våra egna.
Ok, en av mina favoriter är att snabbt kolla in hur Sveriges och världens p/e-tal respektive vinsttillväxt ser ut. Vad är din?Det är helt klart en favorit för mig med. När jag kollar på länder eller mer mogna bolag gillar jag dock ROE dividerat med P/B vilket berättar för dig hur många procent ROE du får för varje enhet P/B du betalar. Liksom P/E alltid bör utvärderas i relation till vinstillväxt bör P/B utvärderas i relation till ROE.
Anledningen till att jag föredrar ROE dividerat med P/B för länder eller sektorer är att vinsttilväxt ibland är negativ vilket oftast inte händer med ROE för ett helt land eller sektor. Med negativ vinsttillväxt så berättar måttet mindre för dig och är svårare att använda i jämförelser i min mening.
Har du något annat tips om kul sätt att använda era data? Ni brukar köra olika fotbollslag vet jag.
Våra Equity FVMR Snapshots är främst till för att ge en bra och snabb överblick av olika markander och dess sektorer. Det går också bra att använda för att få en uppfattning om hur en specifik aktie ställer sig relativt marknaden eller sin sektor.
Vår #BörsElvan gjorde vi faktiskt med ett annat verktyg som vi har utvecklat under många år och kallas World Class Benchmarking. Vi har en databas av omkring 27 000 bolag listade över hela världen och utvärderar sedan varenda bloags finansiella styrka relativt alla andra bolag i samma sektor och av liknande storlek.
Laguppställningen vi gjorde baserade vi sedan enbart på svenska bolag som hade hög rank, samt att vi valde att välja bolag från lite olika sektorer. Det var mest på skoj, men jag hade en läsare som följde upp värdeutvecklingen på den portföljen efter omkring 3 månader och då hade den avkastat 5% mer än OMXSPI under samma period. Vi hade dock lyckats inkludera en illikvid aktie, Absolent. Normalt sett när vi skapar portföljer har vi annars alltid minimikrav gällande likviditet i aktien samt market cap.
En sak jag tror alla som sitter och velar vid en klicka-på-mig-knapp är ”what’s in it for you?” Varför får vi all den här intressanta informationen gratis?
Vi gillar att lära oss nya saker. Vi försöker också alltid att göra vår vardag mer effektiv. Det senare ledde till att vi kom upp med våra Equity FVMR Snapshots. Sedan återstod frågan om huruvida vi skulle dela med oss av det eller inte. I och med att vi gillar att lära oss mer, testa saker och diskutera så vill vi ju gärna ha läsare på vår blogg becomeabetterinvestor.net som diskuterar och frågar saker. Diskussioner och frågor ger ofta bra input för nya saker att testa eller hur något kan förbättras.
Så det korta svaret är att vi vill komma i kontakt med fler investeringsintresserade för att lära oss mer tillsammans.
Som ett vinstdrivande företag vill man ju tjäna pengar och det vill vi också ;) Bloggen är ett sätt för oss att kommunicera med investerare som har pengar i någon av våra fonder i Thailand och Malaysia. Om vi någon gång i framtiden öppnar en fond tillsammans med ett svenskt fondbolag så kanske några av er tycker att våra tankar verkar vettiga och väljer att investera en slant med oss.
Vi funderar också på att göra några av våra verktyg som World Class Benchmarking och vår egenutvecklade värderingsmodell tillgänglig för privata investerare. Då är det bra att ha kontakt med ett gäng investeringsintresserade som kan bli kunder i ett tidigt stadium och ta del i utvecklingen.
Vill du först ha en liten videogenomgång av Sweden Equity FVMR Snapshot så kan du kolla in det här inlägget och sen fyllat i formuläret i slutet av det.
Vill du prenumerera direkt eller prenumerera på flera Equity FVMR Snapshots, kolla här.
Nu är ju det här en #gillaentreprenörer, dvs inlägg som är som annonser men utan att jag får betalt utan helt enkelt för att jag gillar tjänsten. Så kör på – vad är din bästa reklam för att man ska prenumerera på ert veckobrev?Vi har ju som du säger också ett veckobrev som vi skickar ut varje lördag kl 9:00. I och med att vi bara vill skicka till mottagare som faktiskt vill ha informationen så skickar vi inte vårt nyhetsbrev automatiskt till någon som vill ha ett Equity FVMR Snapshot och vice versa.
Vårt veckobrev ger en liten uppdatering om vad vi håller på med just nu eller gjort under veckan, samt en kort sammanfattning av allt vi har publicerat på bloggen under veckan. Perfekt om du vill ha lite läsning till morgonkaffet.
Låter det intressant så rekommenderar jag att du prenumererar innan årsskiftet. Efter årsskiftet kommer vi att stänga möjligheten att bli en Founding Member. Varför vill man då vara en Founding Member?
En fördel är att du direkt får tillgång till vår ”Goodie Bag-sida” som inehåller två gratis e-böcker:
- Become a Better Investor’s 220 Best Investment Articles 2016
- How to Not Be Your Own Worst Enemy
Den första är sammanfattningar av de 220 bästa investeringsartiklarna vi har läst i år (tyvärr inkluderar vi enbart artiklar på engelska, vilket är anledningen till att du inte är med Gottodix). Den andra har jag skrivit och ger en översikt om varför behavioral finance är viktigt och vilka lärdomar du kan få från det området. Du får också tillgång till sex unika intervjuer med sex framgångsrika företagsledare.
Du kan klicka här om du vill ha allt detta, samt testa på att få vårt nyhetsbrev varje lördag.
Utöver detta så kommer vi alltid ge tillgång till nya saker först till våra Foudning Members. Om det är en betald produkt så får Founding Members alltid lägst pris eller gratis.
Tack för den här möjligheten Gottodix! Har ni frågor så besvarar jag dem gärna. Kommentarsfältet nedan fungerar utmärkt. Ni kan också kontakta mig på Twitter eller Facebook.
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!
Läs mer och anmäl dig genom att klicka här. |
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Hej, Jag hittade just in på din läsvärda blogg. Kan du möjligtvis sätta upp min nya blogg på din länklista, så lägger jag till dig på min?
SvaraRaderaHej,
Raderadu ligger nu upplagd under bloggbubblare. Jag uppdaterar med då och då utifrån de bloggar läsarna är mest intresserade av.
/jacob