Källa: TradingEconomics |
Snabbare mått än börsen på ekonomins utveckling
Seriöst. Är jag på allvar så intresserad av tyska ZEW-index att jag vet att det kommer klockan elva imorgon? Svaret är ja. Visst jag är en hopplös nörd men den här gången tror jag fler än jag tittar till vad som händer med en av de viktigaste måtten på förtroendet för ekonomin i Europas motor.ZEW-index mäter inställningen hos 300 utvalda experter från finanssektorn och en del andra bolag ser på de sex kommande månaderna. De får svara på frågor om ekonomin, inflationen, börsen, olika växelkurser samt vad de tror om oljepriserna. Allt det här vägs ihop till ett indextal.
Källa: TradingEconomics |
Nej, börsen har ingen aning om när det är en ekonomisk krasch på gång, lika lite som den ser när vändningen uppåt kommer. Om det vore så skulle marknaden vara oerhört effektiv och exempelvis momentuminvesteringar inte fungera. Allt skulle ju redan vara inprisat. Det är inte helt orimligt att en marknad kan vara positiv eller negativ i sin tolkning av omvärlden.
Däremot finns det mycket lite stöd för att marknadens rörelser i bull och bear skulle styra världsekonomin och bolagen. Det är förstås tvärtom. Marknaden styrs av det som händer i omvärlden och den upptäcker det inte alltid omedelbart. Det är farligt att bygga en strategi enbart runt signaler på marknaden, när börsen för det mesta är senare att reagera på förändringar i omvärlden än de flesta verkar förstå. Börsen har en förmåga att bubbla iväg lite för länge och vända lite för sent.
Kolla hur tydligt ZEW-index hela tiden ligger före utvecklingen på DAX. Under finanskrisen lallar till och med DAX vidare uppåt långt efter att ZEW-index rasat. Nackdelen med att tolka omvärlden, som experterna i ZEW gör, syns dock också. Bedömningarna rör sig mer än alla de mått de ställts mot ovan. Det är svårt att vara spågubbe, särskilt när det är framtiden man ska uttala sig om.
En temperaturmätare just när det behövs
Källa: TradingEconomics |
Källa: TradingEconomics |
Dags att skärpa sinnena och försöka snappa upp vad som händer således. Det är här morgondagens ZEW-index kommer in. För den som vill titta hur riskviljan och konjunkturförväntningarna just nu utvecklas ska nog titta på Tyskland.
Den som vill kvalificera det påstående kan titta på landets roll i världshandeln. Tyskland exporterar till hela Europa och förstås USA men är även den viktigaste handelspartnern till Kina utanför Asien. I fredags kom BMW med en rapport där både Europa och Kina går urstarkt medan USA sackade. Skulle ZEW-index svara upp ungefär så borde det bli en positiv överraskning.
Det skulle i så fall vara svaret exempelvis på den oro IMF har haft om en alltför dämpad global efterfrågan. I bästa fall skulle vi kunna hamna i ett läge där Kina drar på, USA drar igång och Europa kommer igång.
I sämsta fall finns inte efterfrågan där och då är det bara luft vi tittat på när börsen reagerat högst modest på det amerikanska valet. I så fall är det högre räntor och inflation vi ser inte bättre bolagsvinster. Det skulle kunna vara ett otäckt läge för börsen. Det saknas inte tecken på att marknaden funderar i det här banorna. Det är som Roger Jansson skriver på Nordnetbloggen oroande att flera börsdagar i rad har börsen haft svårt att hålla tag i den uppgång den inlett dagen med.
Riskviljan och dollarns styrka
Källa: TradingEconomics |
Notera nu dels att länken inte brutits, dels att den amerikanska räntan drar iväg ordentligt före den tyska. Det är förstås skälet till att dollarn stärks. Det här har delvis inhemskt amerikanska orsaker. De stimulanser som verkar planeras på andra sidan Atlanten kommer att kräva nya lån och då stiger räntan.
Den tyska uppgången kan bero på att det blivit relativt attraktivare att investera i amerikanska räntepapper Det temat pressar tillväxtmarknaderna hårt just nu. För om kapital stannar i USA så kommer de här länderna dels sitta med dyra dollarlån, dels få ett svagt inflöde för att finansiera sin ofta kapitalkrävande tillväxt. Faktiskt inte alls bra för världsekonomin att kapital används till sämre avkastning i USA än det skulle gett på tillväxtmarknader men det är ett annat inlägg.
En uppgång byggd av koppar
Källa: TradingEconomics |
Tillbaka till grafen över den tyska ränteuppgången. Tänk om den även avspeglar ljusare konjunkturutsikter och inte bara högre inflation samt kapitalutflöden till USA. Nu kanske läsaren undrar om jag de tidiga vintervädret fått mig att smutta på julglöggen lite för tidigt.
Det finns dock signaler om att efterfrågan är på väg uppåt. Tjänstesektorn har gått bra länge runtom i världen och vi konsumenter har trivts helt ok i lågräntemiljön. Det är ju billigt att låna. Visserligen har vi sparat ännu mer men det är ändå inte vi som är problemet. Det stora kruxet har varit att bolagen inte investerar och särskilt att industri och råvaror gått så dåligt.
Notera hur kopparpriserna utvecklats. De har tagit minst lika mycket fart som räntorna. Lägg till det min anekdotiska iakttagelse om BMW. Så lösryckt är den dock inte utan hela bilförsäljningen i Europa och Kina - en klassisk konjunkturindikator går faktiskt riktigt bra. Visst den är ordentligt dopad på båda marknaderna men en uppgång är en uppgång.
Nu är det för all del människor som svarar på enkäten och insamlingsperioden har sammanfallit med den udda period vi haft runt amerikanska valet. Så risken för mätfel finns ju förstås. Det sagt ska det bli oerhört intressant att se vad siffran landar på.
För skojs skull ska jag sticka ut hakan. Om börsen stiger mellan fem i elva och fem över elva imorgon tisdag. Då kommer den ha stigit från nu till nyår.
Chans att träffas igen!
Den 1 december kommer jag hålla en föreläsning och snacka börs med alla som är intresserade här i Stockholm. Det ska bli jättekul att träffas igen - det var ju ett tag sedan Nordnet Live. Då hade jag ju dessutom vargmask på huvudet.Boka datumet - mer info kommer!
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.