Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 28 september 2016

Slutet för Deutsche Bank

Mer pengar löser dåliga lån, inte dålig lönsamhet. Därför sjunger Tysklands en gång största bank nu på sista versen. Fast effekten blir inte så stor för ekonomin den här gången.




Lära av historien

Japan gjorde ett historiskt misstag i början av nittiotalet. Ställda inför en kollaps av dåliga lån i banksystemet valde staten att stötta men inte reformera bankerna. Det ledde till det som benämnts en zombieekonomi.

När de dåliga lånen inte ledde till konkurser i bolag runt om i ekonomin, så uteblev reformerna där med. Nu, tjugofem år senare, har inte mycket positivt hänt i den japanska ekonomin. Numera förknippas centralbanken med experiment som minusräntor och att vara den största ägaren både på obligationsmarknaden och börsen.

Ställ det mot USA efter finanskrisen. Där kombinerades låga räntor och stimulanser med reformer av banksystemet och vissa konkurser i ekonomin. Även den politiken har ifrågasatts men helt klart är ändå amerikansk ekonomi i ett betydligt bättre skick än den japanska.

Den läxan har styrt tysk EU-politik de senaste åren. Ingen har varit så skeptisk till statsstöd i någon form till banksystemet och ingenstans har de låga räntorna varit så ifrågasatta. När nu klockan klämtar för Deutsche Bank och tickar allt snabbare även för Commerzbank är därför det här den väntade rubriken i Die Welt  "Bundesbank warnt Merkel vor Zombiebanken".


En dinosaur lägger sig att dö


Det ser onekligen ut som om den en gång mäktiga tyska storbanken sjunger på sista versen. Det intressanta, som jag skrev om i "Slutet för den klassiska bankinvesteringen" är att orsaken inte är den vanliga bankkollapsen. Det är inte dåliga lån eller en tillfällig akut likviditetskris som håller på att knäcka banken. Det är dålig lönsamhet.

Avkastningen på eget kapital ligger runt nollan, ibland över och lika ofta under. Lägg till det att eget kapital nu värderas runt halva det bokförda värdet. När Deutsche Bank än en gång åker på dryga böter då går den smällen inte att finansiera. Det påminner mer om läget i SSAB än i, säg, Swedbank under finanskrisen.



En ledtråd till lösningen


Det här tycker jag pekar mot dels varför det här är en riktigt farlig aktie att ge sig in i, dels varför effekten på hela ekonomin antagligen ändå blir rätt begränsad. Det första borde vara självskrivet. En turnaround görs i bolag som helst av yttre omständigheter hamnat i problem. Det ska åtminstone gå att peka på hur förändringen ska gå till. Hur vägen till lönsamhet ser ut.

Så ser det inte ut i Deutsche Bank. Visst påminner situationen just nu om den som Nordea, SEB och Swedbank vid olika tidpunkter varit i. Den där aktien säljs till vrakpris men den modige kan chansa på att lita på att staten löser problemen. Den här gången finns det dock ingen lösning. Det går att med ett pennstreck stryka dåliga lån men inte dålig lönsamhet. Det vet alla inblandade och därför lär det inte bli lösningen.

Däremot är det med största sannolikhet så att tyska staten måste göra något. Så vad blir då svaret? Det första är att sälja inkråmet för att betala skulderna. Här lär den, hyggligt, lönsamma förmögenhetsförvaltningen åka. Sedan går det att via en annan bank på dekis - den av tyska staten deläga Commerzbank - ta över resterna av Deutsche Bank till ett vrakpris (jämför med när Nordbanken tog över Gotabanken). Den affären kan sedan kombineras med en nyemission till Commerzbank. I och med att det inte är de underliggande lånen som är (alltför) felvärderade så blir det ingen snöboll genom hela banksystemet.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



Bidra till en bättre värld och en glad bloggare

12 kommentarer:

  1. Merkel skulle aldrig låta anseendet och stoltheten ta stryk genom en "kaputt" i Deutsche Bank. Hon hittar nog på något som mirakulöst hjälper banken på grön kvist igen. To big to Fail....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lösningen vi Commerzbank såg rimlig ut.

      Radera
  2. Hur vet du att lånen inte är "felvärderade", med all respekt för denna blogg, men ingen såg att lånen var felvärderade 2007 heller. När förtroendet för återbetalningsförmågan av världens enorma skuldbörda, som ingalunda enbart gäller Deutsche Bank, sjunker, kommer även dessa lån dras med i fallet, och då kan krisen vara ett faktum ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju inte att ha någon uppfattning om - annat än att krisen i Lehman Brothers handlade om kvaliteten i fordringar. De fick ju inte ny finansiering och så rullade snäbollen. Så brukar bankkriser se ut.

      Den här handlar om att bankens resultat och böter banken får inte leder till en nyemission som marknaden inte verkar vilja delta i.

      Det finns alltså inget samband med lånen dennna gång. Så problem där vore ett eget kapitel.

      Radera
  3. Hoppas att du har rätt om att snöbollseffekten i banksystemet kan undvikas.

    Ett haveri i Deutsche Bank eller en italiensk bank som får spridningseffekter till andra europeiska banker oroar mig långt mer än Brexit. Jag minskade mina innehav och tog hem lite vinst i somras i SHB eftersom jag tycker att risken är stor och såpass svårbedömd att jag inte begriper mig på den. Tycker ett par procent av portföljen i banksektorn genom SHB är lagom risk just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker korten hamnar på bordet nu heller. Det kan nog dröja. För den akuta nyemissionen är ju knuten till att Deutsche Bank faktiskt måste betala böter. Det är inte säkert att det blir på ett tag.

      Radera
  4. Hur är dina tankar kring Commerzbank nu? Är det ett företag du skulle kunna köpa aktier i? Varför skulle ägarna kunna tänka sig en nyemission där och inte i Deutsche Bank? Som du hör är jag väldigt okunnig men jag är nyfiken att höra dina tankar som brukar vara väl genomtänkta och underbyggda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Struktruellt har Commerzbank samma problem som Deutsche Bank, dvs för dålig lönsamhet. Problemen i Deutsche Bank är dock större, eftersom banken dels allmänt är i sämre skick, dels (än en gång) hotas av stora böter från Usa. Marknaden tror inte Deutsche Bank får någon nyemssion. Så vitt jag sett finns ingen sådan trigger i Commerzbank (lite osäker dock).

      En nyemission i Commerzbank är främst enklare eftersom tyska staten redan är storägare (efter att ha gått in under finanskrisen). Det ger staten möjlighet att skicka in mer pengar utan att det direkt blir statsstöd.

      Radera
  5. Hej!
    Funderar på två saker apropå "Deutsche bank-krisen" som jag misstänker att du kan ha intressanta reflektioner kring:
    1. Hur skulle förvärrade problem för banken, som sen spred sig till andra delar av europeiska finansmarknaden, påverka bolag som tex Hoist?
    2. Finns det diskussioner inom EU att ta upp "bötfällningskulturen" med USA. Det måste ju vara rätt många som irriterar sig på den amerikanska (o?)vanan att bötfälla bolag som DB och Telia som två nyliga exempel, och med riktigt höga belopp också. Eller är det rimligt att USA leker världsfinanspolis eftersom ingen annan gör det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Första frågan beror på vilka problem det är som förvärras. Mitt inlägg ovan bygger på att det är Deutsche Banks dåliga lönsamhet och svårighet att finansiera sig som driver på mot en avveckling. Det vill säga att det inte är kreditkvaliteten som oroar. Är det så skulle förvärrade problem leda till att banken måste sälja av allt den kan. Möjligen leder det även andra banker i liknande situation att göra likaledes. Då kan Intrum & Hoist köpa skuldportföljer till vrakpriser och göra bra affärer.

      Är det däremot så att det ändå rullas upp dåliga krediter eller derivatprodukter vid en eventuell försäljning så blir läget annorlunda. Då stiger riskpremien snabbt och högbelånade bolag med riskfyllda portföljer som Hoist & Intrum har kan få svårt med finansieringen. I den situationen skulle båda kunna hamna rejält illa till, för de skulle nog inte kunna räkna med något stöd heller.

      Den andra frågan om böter finns ju redan som institut även i Europa. Exempelvis är kartellböter ibland höga även här. Statsstödmålet mot Irland och Apple var ju även gigantiskt. Det uppfattades också som politiskt av många i USA.

      Dieseldomen i USA var ju en böter per bil, så den var kanske inte så mycket att säga om. Bankboterna sätts oftate efter förhandlingar och då blir det förstås mer kontroversiellt. USA tycker Europa gynnat sina banker med diverse stöd, så det är väl ett svar.

      Jag tror dock inte just Deutsche Bank sätter igång ett böteskrig. För alla även i Europa är överens om att banken gjort allt den anklagas för. Exempelvis i Tyskland är åsikten mer att bankirerna borde få skaka galler.

      Radera
  6. Jag tror också den är 2 big 2 fail. Inte helt tokigt att köra en liten chanspost. Är det tredje världskriget på G? Tyskland i ekonomisk kris..

    https://fuckyoufonden.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är som sagt att den bästa lösningen för systemet är att avveckla banken.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam