Hur ska en självlärd investerare tänka kring de vi andra lärt oss på universitetet?
Risken med att vara självlärd
Hur mycket och vad ska jag lära mig för att investera tillhör frågorna jag får åtminstone några gånger i månaden. Det var bland annat därför jag gjorde Sparskolan. Den innehåller det jag tycker en vanlig sparare bör ha som bas och ger sedan för varje avsnitt länkar till hur du bygger vidare på din kunskap.
Fast visst går det att utveckla svaret lite till. Särskilt viktigt är det, tror jag, att inte dras in eller till och med luras in i investeringsstilar som inte vilar på en sund grund eller som är svåra att behärska. Det är en konkret risk för många autodidakter och dagens läsarfråga gav ett bra tillfälle att ta upp ämnet.
Frågan - ska jag plugga ekonomi?
Hej,
Tack för all lärorik information du lägger ut. Mycket intressant
Jag har en fråga kanske lite konstig.
Jag är en man som är 32 och har de senaste 5 åren bara fokuserat på att jobba och vid sidan lära mig så mycket som möjligt om aktier och investeringar. Jag jobbar 7 dagar i vecka på lager och i en butik. På fritiden är det enbart aktier som gäller.
Som nämnt så är det 2 jobb och jag sparar ca 80-90% av pengarna. Jag har ingen utbildning då jag avslutade min jurist utbildning 2011. Känner mig ganska konstig trots att jag lärt mig mycket om aktier och rest en hel del resor med aktiespararna. Är man oseriöst när man i min ålder inte har någon annan utbildning än entreprenörskap från gymnasiet men investerar i aktier.
Ska man i min ålder satsa på utbildning (kanske ekonomi) eller ska jag bara köra på som jag gör då det är för sent?
Mvh
Investcom
Sparskolan: 10 filmer och en egen sida om vägen till en rikare framtid |
Starkt jobbat!
Verkligen strongt att dra två arbeten och spara så mycket som du gör. Det är bara att lyfta på hatten. Därmed har du alla förutsättningar att bygga ett kassaflöde som du kan investera.För det är det första svaret på din fråga. Varför plugga vidare? Troligen för att du tycker att det utvecklar dig som person, för att det är roligt eller helt enkelt som en investering.
De två första får du avgöra själv om du tycker är relevanta. För min del gör jag det mesta i livet mest av lust. Jag bloggar och vloggar för att det är roligt och fortsätter så länge det känns kul. Jag har utbildat mig för att jag lockades av att lära mig mer om ekonomi.
Utbildning som investering
Rent krasst sett har jag dock kunnat räkna hem min utbildning ekonomiskt. Jag var färdig med studierna när jag var 25 år och tjänar mer än vad jag skulle gjort annars. Det beror dels på att jag, utifrån min personlighet, nog inte hade lyckats så bra utan utbildning, dels på att utbildningar i ekonomi tillhör de som oftast höjer lönen.I ditt fall skulle du sannolikt vara runt 37 år gammal eller mer när du gick ut ekonomilinjen. Det gör det svårare att räkna hem och det är också svårare att få bra jobb när man kommer ut som lite äldre, tyvärr. Det sagt - har du viljan är det en rolig utbildning. Sparskolan är byggd på delar av läroplanen från universitetet men förstås mycket förenklad.
Hantverket kan du läsa om
Jag är säker på att även dina investeringar skulle utvecklas om du pluggade ekonomi men vad händer om du inte gör det?För det första kan du läsa ikapp mycket av det som är mer konkret inriktat på finansiella investeringar i utbildningen. Bra bolagsvärdering, grunderna i portföljteori, redovisning, derivat, trading med mera - själva hantverket kan du läsa in om du är intresserad. Ungefär som det går att läsa gör-det-själv-böcker och bli en hygglig snickare, kock eller bagare.
Några lästips hittar du i det här och det här inläggen.
Det du som självlärd ska tänka på
Det riktigt svåra för den som kommer in från sidan i ett kunskapsfält är att inte bli bortkollrad av alla mer eller mindre påhittiga specialare och förenklingar. Det är därför jag i Sparskolan är noga med att alla bör börja med breda indexinvesteringar och långsiktiga bör välja aktieindexfonder som utgångspunkt.Det finns en stor risk med att dras med i tillgångsautomater, pengamaskiner, utdelningsstrategier, värdeinvesteringar, momentumstrategier, bull-/bear och allehanda teknisk analys.
Det är tyvärr vanligt att den typen av modellstyrda investeringar hamnar i diket för självlärda. Det kan bli för mycket fokus på modellen och för lite på fakta om nuläget i bolag och ekonomi. Det kan också vara metoder som fel tillämpade går på tvärs med sunda investeringar.
Tyvärr är många som propagerar för olika investerarmodeller ganska dåliga på att säga att de antagligen kommer gå som index om du sköter riskspridningen. Modellen kan ändå vara bra men mer som ett sätt att få ordning på sin ekonomi och kanske ibland hitta en möjlighet till en bra affär.
Så framstår det sällan utan det verkar så enkelt att slå index ofta med något mekaniskt förhållningssätt. Rätt många av de som skriver till mig har någon sådan kraschad pengamaskin bakom sig.
Det är som att lära sig äta rätt och leva sunt via kvällstidningen eller populära böcker. Det kan funka utmärkt även med investeringar men man behöver vara lite vaksam och förbli skeptisk mot alla som lovat något annat än index. Precis som hälsa alltid handlar om att röra på sig och inte äta för mycket.
Exempel ur din portfölj
Ett exempel är riskspridning. Den som pluggat ekonomi lär sig att det är en metod att få rätt betalt för den risk man vill ta. Det är bara om du hittat gravt felprissatta tillgångar som du kan strunta i att sprida riskerna.Jag ser att i portföljen på Shareville har du tre bolag jag gillar i tre olika branscher. Medskicket du fått från universitetet hade varit att din portfölj behövde breddas. Exempelvis med en rejäl andel i något eller några investmentbolag.
Det enkla rådet
Mitt intryck är att du redan kan en hel del. Därför är det här mitt enkla råd. Läs ekonomi om du tycker det är roligt. Du kommer inte ångra dig men du måste inte. Det är dock få som blir riktiga snickare utan antingen utbilda sig eller jobba tillsammans med kunniga snickare. Däremot är det många som kan bygga en fin veranda.Om du avstår från en formell utbildning, fortsätt läsa själv med de böcker jag rekommenderar i länkarna eller andra. Specialisera dig på någon strategi eller nisch om du tror på det. Men, och det är poängen håll dig inom grunderna för investeringar.
Tre konkreta tips:
- Håll ordning på riskspridningen
- Lägg mycket tid på bolagen och deras omvärld
- Förbli skeptisk mot alla modeller & vinnarkoncept (även dem du väljer att tillämpa)
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här |
Bidra till en bättre värld och en glad bloggare |
Svar: Nej, man blir inte en bättre aktieplacerare för att man läst ekonomi på universitetet.
SvaraRaderaDäremot kan själva utbildningen ge dig vissa verktyg för att kunna navigera bra i börsdjungeln.
Fint svar av Gottodix. En bra universitetsutbildning ger dig ett bättre kritiskt tänkande än vad du hade vid starten av studierna. Det är värdefullt på börsen, där det finns oändlig information, och många dolda agendor. De flesta ser sig som kritiskt tänkande oavsett utbildningsnivå. Men den kan slipas, tro mig.
SvaraRaderaNär det är sagt så är många universitetsutbildningar rätt mediokra på att leverera detta. Utifrån min begränsade erfarenhet är dessutom ekonomprogram heller inte i toppen. Och själva verktygen (t e x kassaflödesanalys eller strategiteori) kan man lätt läsa in själv om man är disciplinerad.
Förutom en civilingenjörsutbildningar har jag en hel del högskolepoäng inom ekonomi. Många av mina kompisar tog dessutom ytterligare ett steg och läste en kandidatexamen inom ekonomi vid sidan av sin civilingenjörsexamen.
SvaraRaderaMin sammantagna erfarenhet av den här utbildningen är att det finns två stora fördelar med att utbilda sig till ekonom:
1) Du har gott om fritid i en stimulerande miljö vilket ger utrymme för att bli duktig inom ditt ämnesområde.
2) Du får en examen som många rekryterare ser som seriös och användbar.
Ser man till aktiebloggarna jag följer är det ganska få av dem som har en akademisk bakgrund med fokus på ekonomi. Min personliga erfarenhet är även att aktieintresset bidrog mer till att jag klara kursen i bokföring än vad kursen i redovisning har bidragit till mitt aktieintresse.
Ett alternativ som kanske skulle passa läsaren borde vara att utvärdera vad han vill göra i framtiden på sina vanliga jobb. Jobbar man 7 dagar i veckan och har läst entreprenörskap och juridik borde det finnas potential för att satsa på ett av jobben och sikta på framtida positioner som gruppchef eller butikschef. Så det första steget borde vara att lägga upp en seriös karriärplan för det egna jobbet och sedan välja studier som kompletterar detta och även passar ihop med aktieintresset.
@Gottodix
RaderaEtt väldigt bra inlägg av Gotodix. Det skulle vara väldigt intressant att få höra mer om dessa kraschade pengamaskinerna som du får mest frågor ifrån. I bloggosfären får vi ju mest exempel på hur enkelt det är att slå index.
@aktieingenjören
Bra inlägg. Man ska verkligen inte underskatta att planera sin karriär. Merparten av oss gick den utbildningen de gick eller jobbar på det jobb de jobbar av en ren slump.
Med vänlig hälsning
J
Jag rekommenderar frågeställaren att börja läsa på universitetet. Men inte nödvändigtvis ekonomi. Snarare t.ex. idéhistoria, litteraturvetenskap eller etnologi. För att vidga sina vyer, få nya perspektiv och inte minst - som sagt tidigare - öva upp sitt kritiska tänkande.
SvaraRadera